Trylikes

Zo houdt TryLikes grip op de financiële huishouding

TryLikes lanceerde met succes stemkastjes om klanttevredenheid te meten. Nu richt medeoprichter Janneke van den Heuvel haar blik op het buitenland. Hoe zorgt ze ervoor dat haar bedrijf financieel gezond kan blijven groeien?

Janneke van den Heuvel

Wie: Janneke van den Heuvel
Bedrijf: Trylikes
Wat: slimme meetstations waarmee klanten directe feedback geven over de service die zij ervaren
Sinds: 2015
Aantal medewerkers: 7

Eens per week duikt Van den Heuvel de getallen in. Ze kijkt dan vooral hoe de inkomsten en uitgaven van het bedrijf zich ontwikkelen. Voor veel ondernemers misschien niet de leukste klus, maar wel één die heel belangrijk is. “We zijn met 101 dingen tegelijk bezig. Dat maakt het des te belangrijker om ook je financiële huishouding goed te blijven monitoren”, zegt Van den Heuvel. Budgetteren dus, om grip te houden op inkomsten en uitgaven.

Gezond financieren van groei - Trylikes

Waar komt de financiering vandaan?

Bij TryLikes zijn de financiële prognoses vooral gericht op de korte termijn, met doelen die steeds nét haalbaar blijken. “Het werken met kleine stappen zit in het DNA van ons bedrijf. We zijn daardoor flexibeler. Bovendien gaan de ontwikkelingen binnen ons bedrijf nu ontzettend snel. Dat maakt het moeilijk om voor een heel jaar het juiste budget te bepalen.”

TryLikes heeft al een poosje een investeerder aan boord om de groei van het bedrijf te kunnen financieren. Later kwam daar ook een lening van de Rabobank bij, bedoeld om hardware in te kopen die nodig is voor de productie van de stemkastjes. De verdere groei wil TryLikes nu op eigen kracht doen. “We investeren veel in de verbetering van ons product. Daarin moet je wel steeds de juiste afwegingen blijven maken, want innovatie kost geld.”

Moeite met lange betalingstermijnen

Een van de uitdagingen waar het bedrijf regelmatig tegenaan loopt, zijn de betalingstermijnen van zijn klanten. “Voor een mkb’er is twee maanden wachten al best lang, maar soms krijgen wij ons geld pas na 120 dagen. Als je met grote bedrijven te maken hebt, dan kun je daar als kleinere ondernemer meestal weinig tegen doen. Toch willen we hier vanaf. We werken daarom aan manieren om onze klanten sneller te laten betalen. Denk aan iDEAL, PayPal of betalen met creditcard.”

Bereken hoeveel cash je vrijspeelt als je debiteuren sneller betalen
Gezond financieren van groei - Trylikes

Problemen één voor één aanpakken

Als Van den Heuvel nu merkt dat haar bedrijf door de lange betalingstermijnen even krap bij kas raakt, dan schakelt ze snel een tandje terug. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de ontwikkeling van een nieuwe functionaliteit even op een lager pitje komt te staan. Alle focus gaat dan naar het boeken van meer omzet.

“Je moet problemen niet stapelen, zegt mijn vader altijd. Die wijsheid hebben wij overgenomen. Het betekent eigenlijk dat je maar één probleem tegelijk moet benaderen. We bespreken het kort, verzinnen een oplossing, pakken het aan en gaan door. Voor ons werkt dat heel goed. Het is nog nooit gebeurd dat we er niet uit zijn gekomen.”

Wacht niet met omzet creëren

Heeft Van de Heuvel nog een laatste financiële tip voor andere ondernemers? “Zorg dat je meteen omzet maakt. Het is maar voor heel weinig bedrijven weggelegd om eerst de tijd te pakken om gebruikers te verzamelen, die misschien in een later stadium voor je product gaan betalen.”