
Groene strandpaviljoens
Henny Schaap is horecaman in hart en nieren. Zijn ondernemersrit begon ooit met een simpel strandpaviljoen en groeide uit tot klein imperium met vijf zaken in en rondom Katwijk. De laatste jaren zet hij stevig in op duurzaamheid.
Benieuwd hoe 40 andere ondernemers vernieuwen?
Je hoeft niet de hele dag bereikbaar te zijn
Wie Henny Schaap wil spreken moet daarvoor een beetje moeite doen, blijkt al snel. Hij pendelt voortdurend tussen de verschillende horecabedrijven en zijn telefoon staat grote delen van de dag uit. "Anders loop ik de hele tijd met dat ding aan mijn oor geplakt. Er zijn ondernemers die denken dat je altijd maar bereikbaar moet zijn, maar dat is een misvatting. Voor wat betreft de dagelijkse gang van zaken zijn medewerkers vaak prima in staat om zelf de juiste beslissingen te nemen."
Ondernemersavontuur
“Wij zorgen heel goed voor onze medewerkers, waardoor die vaak langer bij ons blijven.”
Lekker eten, het gastheerschap en goede service. Het zit in het DNA van Schaap, die als 11-jarig jochie al startte met een koksopleiding. Na jarenlang in de keuken te hebben gestaan, waagde hij in 1995 de sprong naar het ondernemerschap, met de opening van strandpaviljoen Het Strand in Katwijk.
"In de beginjaren was het nog een basic strandpaviljoen met een simpele kaart en de verhuur van cabines en strandstoelen. Inmiddels zijn we een druk bezocht restaurant dat het hele jaar door is geopend. Buiten de kaart om serveren we seizoen gerechten als skrei, asperges, mosselen, oesters en wild", aldus Schaap.
Is jouw organisatie ingericht om te innoveren?
Mensen fatsoenlijk behandelen
Wat zijn horecazaken met elkaar gemeen hebben? Daarover hoeft Schaap niet lang na te denken. Kwaliteit, roept hij meteen. "Dat zie je terug in het eten, de bediening en de sfeer. Gasten moeten echt het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van iets bijzonders. Neem bijvoorbeeld ons restaurant In Duyn op camping De Noordduinen. Daar verkopen we maar liefst 50 soorten bier."
Duurzame energie
Op zoek naar financiering voor jouw duurzame project?
Op en rondom Het Strand heeft Schaap maar liefst 200 zonnepanelen laten installeren. Die zorgen inmiddels voor een derde van de energiebehoefte. "We hebben deze investering grotendeels uit eigen zak kunnen betalen. Daarnaast hebben we met succes een SDE-subsidie voor 15 jaar binnengehaald en dat was een welkome opsteker." Binnenkort krijgt ook de nabij geleden beachclub Zomers 200 zonnepanelen op het dak.
Duurzamer koken
Bij de zonnepanelen alleen blijft het niet. Na 25 jaar waagt Schaap nu ook de sprong van gas naar inductie koken. Een veel duurzamere manier van het eten voorbereiden. Bovendien zorgt het in de keuken voor fijnere werkomstandigheden en wordt het schoonmaken hiermee makkelijker. "Verder hebben we het afgelopen jaar een nieuwe vaatwasmachine aangeschaft die minder water, minder zeep en minder energie verbruikt. Zo blijven we voortdurend stappen maken op weg naar een nóg duurzamer bedrijf."
_tcm93-1103992.png)
3 tips van Henny Schaap
- Vernieuwen is goed, maar doe geen dingen niet die bij je passen. Als je er zelf niet echt achter staat, dan is de kans op succes uiterst klein.
- Werk zoveel mogelijk samen met lokale partijen. Als het dan een keer niet goed gaat, kun je daar makkelijker mee in gesprek gaan.
- Investeer voldoende in een goede werksfeer en geef mensen ruimte om zelf problemen op te lossen. Dat kunnen ze vaak beter dan je wellicht denkt.