Het Strand

Groene strandpaviljoens

Henny Schaap is horecaman in hart en nieren. Zijn ondernemersrit begon ooit met een simpel strandpaviljoen en groeide uit tot klein imperium met vijf zaken in en rondom Katwijk. De laatste jaren zet hij stevig in op duurzaamheid.

Benieuwd hoe 40 andere ondernemers vernieuwen?

Bekijk alle filmpjes

Je hoeft niet de hele dag bereikbaar te zijn

Wie Henny Schaap wil spreken moet daarvoor een beetje moeite doen, blijkt al snel. Hij pendelt voortdurend tussen de verschillende horecabedrijven en zijn telefoon staat grote delen van de dag uit. "Anders loop ik de hele tijd met dat ding aan mijn oor geplakt. Er zijn ondernemers die denken dat je altijd maar bereikbaar moet zijn, maar dat is een misvatting. Voor wat betreft de dagelijkse gang van zaken zijn medewerkers vaak prima in staat om zelf de juiste beslissingen te nemen."

Ondernemersavontuur

“Wij zorgen heel goed voor onze medewerkers, waardoor die vaak langer bij ons blijven.”

Lekker eten, het gastheerschap en goede service. Het zit in het DNA van Schaap, die als 11-jarig jochie al startte met een koksopleiding. Na jarenlang in de keuken te hebben gestaan, waagde hij in 1995 de sprong naar het ondernemerschap, met de opening van strandpaviljoen Het Strand in Katwijk.

"In de beginjaren was het nog een basic strandpaviljoen met een simpele kaart en de verhuur van cabines en strandstoelen. Inmiddels zijn we een druk bezocht restaurant dat het hele jaar door is geopend. Buiten de kaart om serveren we seizoen gerechten als skrei, asperges, mosselen, oesters en wild", aldus Schaap.

Is jouw organisatie ingericht om te innoveren?

Doe de test

Mensen fatsoenlijk behandelen

Strandpaviljoen Het Strand is allang niet meer de enige horecazaak waar Schaap en zijn vrouw de scepter zwaaien. Het duo runt inmiddels vijf eigen zaken in Katwijk, met in totaal zo'n 120 mensen op de loonlijst. "Hoe je dat managet? Gewoon, door de juiste mensen op de juiste plek te zetten, die voldoende vrijheid te geven en ze fatsoenlijk te behandelen. Dat gebeurt niet altijd in onze branche. Wij zorgen goed voor onze medewerkers, waardoor die vaak langer bij ons blijven. We hebben daardoor ook minder last van personeelskrapte."

Wat zijn horecazaken met elkaar gemeen hebben? Daarover hoeft Schaap niet lang na te denken. Kwaliteit, roept hij meteen. "Dat zie je terug in het eten, de bediening en de sfeer. Gasten moeten echt het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van iets bijzonders. Neem bijvoorbeeld ons restaurant In Duyn op camping De Noordduinen. Daar verkopen we maar liefst 50 soorten bier."

Duurzame energie

Het vernieuwen van de kaart en het interieur, dat is in de horecazaken van Schaap al twee decennia lang een gewoonte. Sinds een jaar of vijf zet de ondernemer ook fors in op duurzaamheid. "Zo hebben we de isolatiewaardes van Het Strand en Beachclub Zomers het afgelopen jaar flink verbeterd en gebruiken we in de wintermaanden dus veel minder energie. Het regenwater vangen we op om de toiletten mee door te spoelen." Het zijn investeringen die zich volgens Schaap over een aantal jaar gaan terugverdienen.

Op zoek naar financiering voor jouw duurzame project?

Check De Rabo Groen Lening.

Op en rondom Het Strand heeft Schaap maar liefst 200 zonnepanelen laten installeren. Die zorgen inmiddels voor een derde van de energiebehoefte. "We hebben deze investering grotendeels uit eigen zak kunnen betalen. Daarnaast hebben we met succes een SDE-subsidie voor 15 jaar binnengehaald en dat was een welkome opsteker." Binnenkort krijgt ook de nabij geleden beachclub Zomers 200 zonnepanelen op het dak.

Lees ook: 4 innovatiesubsidies die jij kunt aanvragen Lees ook: Zo vraag je met succes een innovatiesubsidie aan

Duurzamer koken

Bij de zonnepanelen alleen blijft het niet. Na 25 jaar waagt Schaap nu ook de sprong van gas naar inductie koken. Een veel duurzamere manier van het eten voorbereiden. Bovendien zorgt het in de keuken voor fijnere werkomstandigheden en wordt het schoonmaken hiermee makkelijker. "Verder hebben we het afgelopen jaar een nieuwe vaatwasmachine aangeschaft die minder water, minder zeep en minder energie verbruikt. Zo blijven we voortdurend stappen maken op weg naar een nóg duurzamer bedrijf."

IconStrand

3 tips van Henny Schaap

  1. Vernieuwen is goed, maar doe geen dingen niet die bij je passen. Als je er zelf niet echt achter staat, dan is de kans op succes uiterst klein.
  2. Werk zoveel mogelijk samen met lokale partijen. Als het dan een keer niet goed gaat, kun je daar makkelijker mee in gesprek gaan.
  3. Investeer voldoende in een goede werksfeer en geef mensen ruimte om zelf problemen op te lossen. Dat kunnen ze vaak beter dan je wellicht denkt.