Negen besparende tips

Negen tijdbesparende tips die je eerder had willen weten

Heb jij als ondernemer ook vaak het gevoel dat een dag te weinig uren telt? Dan is het zaak slimmer met jouw tijd om te gaan. Want alleen dan kun je werken aan de ontwikkeling en groei van jouw onderneming. Deze onverwachte tips maken je agenda leeg.

1. Maak een 'to-do-not'-lijst

De to-do-lijst ken je natuurlijk al. Daarop zet je elke dag taken die je zéker wilt aanpakken. Geef deze absolute voorrang. Maar: het maken van to-do-lijsten is niet genoeg. Zet ook op een rij wat jou tegenhoudt in het werken aan jouw bedrijf: bepaalde acties, gedrag of verplichtingen die energie en focus wegnemen. Vervolgens maak je een ‘to-do-not-lijstje’ waarop je zet wat je gedurende de dag moet zien te vermijden.

2. Hak jouw dag in mootjes

Door goed te plannen, zet je wekelijkse of dagelijkse doelen om in acties. Maak daarbij gebruik van tijdsblokken. Deel jouw dag bijvoorbeeld eens per uur in. Je digitale agenda maakt dat eenvoudiger dan je denkt. Plan vervolgens alle afspraken, brainstormsessies en telefoongesprekken op deze manier in. Denk ook aan 5 tot 10 minuten voor én na een afspraak en jouw reistijd.

3. Deel jouw bureau op in zones

Een opgeruimd bureau scheelt tijd en helpt je overzicht over jouw werk te houden.Wacht niet tot dat opruimen een dagtaak wordt, maar doe elke dag een klein stukje. Hou het ook netjes. Een veelgebruikte methode is het bureau opdelen in ‘werkzones’: een voor je laptop, een voor to-do’s en een voor jouw lopende projecten.

4. Omarm automatisering

Dankzij automatisering en digitalisering houden jij en je medewerkers meer tijd over. Ook komt er een einde aan herhalend of geestdodend werk. Denk aan het verwerken van de administratie, factureren en het versturen van betalingsherinneringen. Automatiseren is niet alleen maar weggelegd voor grote bedrijven. Vrijwel elke ondernemer kan winst behalen door zijn of haar kantooromgeving te automatiseren.

5. Delegeer of neem iemand aan

Heb je mensen in dienst? Maak er dan gebruik van. Bekijk welke werkzaamheden echt door jouzelf moeten worden gedaan, en welke je aan medewerkers kunt overlaten. Je kunt veel meer aan personeel overlaten dan je denkt. Heb je geen medewerkers in dienst? Overweeg een assistent of een secretaresse aan te nemen. Deze kan jouw agenda bijhouden, de planning bewaken, telefoon aannemen, dossiers aanleggen, administratief werk doen en andere taken overnemen.

6. Maak keuzes

Als ondernemer gooi je de euro’s niet over de balk. Waarom zou je wel jouw tijd verspillen? Beter met jouw tijd omspringen betekent automatisch: keuzes maken.Ben je heel druk met zaken die je geen energie opleveren en die ook nog eens niet bijdragen aan groei van jezelf of jouw onderneming? Ben je veel tijd kwijt bent aan dingen die misschien wel moeten gebeuren, maar niet per se door jouzelf? Zet dit alles eens goed op een rij en maak ferme keuzes.

7. Ga naar het strand of het bos

Werken áán jouw bedrijf lukt soms beter op een andere plek dan binnen de muren van je kantoor. Even weg van de alledaagse sleur en moeilijke vragen van klanten en medewerkers. De kans dat je op goede nieuwe ideeën komt, is bovendien groter op een frisse plek. Waar dat is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en wat je wilt doen. Dat mag dus ook het bos of het strand zijn! Je bent niet voor niets het avontuur aangegaan om te ondernemen.

8. Vergeet multitasken (dat is zó 2014)

Vergaderen tijdens de lunch, een telefoontje met een opdrachtgever plegen tijdens het schrijven van een brief, even tussendoor iets regelen. Meerdere dingen tegelijk doen hoort bij een ondernemer. Toch? Uit meerdere onderzoeken blijkt van niet! Multitasken leidt tot een constant opgejaagd en gespannen gevoel. Je kunt je echt veel beter focussen als je één ding tegelijk doet.

9. Werk gewoon niet

Neem jouw werk zo min mogelijk mee naar huis. Voor sommige ondernemers is dat lastig, bijvoorbeeld omdat ze bedrijf aan huis hebben. In dat geval: doe minimaal één dag per week iets wat helemaal niets met het werk te maken heeft. Dat zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat voor nieuwe, frisse ideeën.

Lees meer over hoe je je betalingen sneller en slimmer kunt regelen