Benieuwd hoe 40 andere ondernemers vernieuwen?
Je moet over de juiste eigenschappen beschikken
Geduld en doorzettingsvermogen. Wie gaat innoveren met een technologie die nog niet bestaat, kan maar beter over deze eigenschappen beschikken. Vandaag bedacht, morgen op de markt? Véél te ambitieus, weet ook Kurt Hamming, één van de drie oprichters van Sponsh. De eerste proeven bieden in ieder geval hoop, nu werkt de startup hard aan het verder ontwikkelen van de technologie.
De start van Sponsh
"We hebben een temperatuurgevoelig materiaal ontwikkeld dat 's nachts water opneemt uit de lucht. Overdag, als de temperatuur stijgt, laat het dat water weer los. Zo kan de speciale nanocoating zonder energie water winnen in afgelegen, droge gebieden", vertelt Hamming.
Het juiste team als succesfactor. Benieuwd wat je verder nog nodig hebt om succesvol te innoveren?
Op zoek naar samenwerking
Maar zover is het nog lang niet. Aan de TU/Eindhoven is getest met een stukje katoen met daarop de coating van 1 bij 1 centimeter. "Voor de verdere ontwikkeling werken we samen met het Deutsche Institut fur Textile und Faseforschung. Zij hebben het materiaal opgeschaald naar 50 vierkante centimeter. Ook Senbis Polymer Innovations is partner voor het opschalen en testen van het materiaal. Zij kunnen ons misschien ook helpen bij de bouw van een productie-opstelling waarmee we testen hoe we efficiënt en betaalbaar kunnen produceren."
Toepassingen voor de Sponsh
“Vandaag bedacht, morgen op de markt? Dat is véél te ambitieus.”
Uiteindelijk hoopt het bedrijf grote rollen coating van 100 meter lang te kunnen verkopen aan boeren die worstelen met waterschaarste. In Portugal, Californië en Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Die kunnen de Sponsh dan om jonge boompjes en planten wikkelen, langs een wijngaard vastmaken of tussen het gewas leggen. Elke nacht bindt het water zich aan het textiel om overdag in de zon te worden vrijgegeven als irrigatie.
"Een tweede toepassing voor ons product zien we voor kassentelers. De relatief hoge luchtvochtigheid in de winter zorgt voor schimmels en ziekten. Nu openen ze nog ramen, waardoor warmte en CO2 ontsnapt. De Sponsh dehumidifier is een ander product, gebouwd met dezelfde technologie. Hiermee denken we dit probleem in de toekomst op een andere, duurzamere manier te kunnen oplossen.

3 tips van Kurt Hamming
- Innoveer niet alleen, zoek naar slimme samenwerking, bijvoorbeeld met kennispartners.
- Stel een document op met je compagnons, waarin je je sterke en goede eigenschappen opschrijft. Het is goed die naar elkaar uit te spreken. Maak op basis van dit document een goede rolverdeling.
- Fail quick and fail often. Lanceer je product of dienst zo snel mogelijk, als dat nog lang niet perfect is. Je leert meer en sneller van gebruikers dan op welke andere manier ook.
Financiering gezocht (en gevonden)
Omzet is er voor Sponsh nog niet bij. Om over winst helemaal nog maar te zwijgen. Voor het financieren van hun ambities deed het bedrijf met succes een beroep op een aantal subsidies, waaronder een NWO-startsubsidie. Ook sleepten Hamming en zijn compagnons een aantal startup-prijzen in de wacht. Vaak mét een cheque daarbij.
"Daarnaast hebben we van de Rabobank een Rabo Innovatielening ontvangen. Dat een bank bereid is om al zo vroeg in een startup te investeren, was echt nieuw voor mij. Het grote voordeel hiermee is dat we niet al meteen aandelen kwijt zijn, zoals commerciële risico-investeerders in deze fase wél verwachten."
Meer interessante artikelen en tips
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Contact' en kies 'Bel mijn bank'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer