Aardwarmtepomp verwarmt kas

Aardwarmtepomp verwarmt kas

Miljoenen euro’s investeerde Jos Scheffers in een aardwarmteproject. Zijn kwekerij is daarmee niet alleen een stuk duurzamer geworden, hij heeft zo veel meer grip gekregen op de kostprijs van zijn kleurrijke producten.

Ondernemen = Vernieuwen

Bekijk de video 'Aardwarmtepomp verwarmt kas. Ondernemen = Vernieuwen Rabobank' op https://youtu.be/CZwQLueH6KE

Benieuwd hoe 40 andere ondernemers vernieuwen?

Een echt familiebedrijf

Het is een familiebedrijf in Honselerdijk dat ruim 100 jaar geleden werd opgericht door zijn overgrootvader. Sinds 35 jaar staat er een niet alledaagse naam op de veilingbriefjes: Kwekerij Zeurniet. Jos Scheffers legt uit: "Vroeger zaten hier allemaal verschillende Scheffers in het dorp. Mijn vader huurde een perceel op nummer 20, daarnaast op 22 zat mijn oom en een neef had weer een plekje op nummer 24. Als je iets bestelde, dan werd het bijna altijd verkeerd bezorgd."

De veilingbriefjes aangepast

“Voor de opkweek van onze orchideeën kiezen we voor een duurzamer alternatief: kokos.”

Op een dag is het weer zover. Scheffers belt met het transportbedrijf en vraagt waar zijn spullen zijn. 'Geef je bedrijf een andere, niet alledaagse naam en je bent van dit gedoe af', adviseert een medewerker van de transporteur hem. Scheffers plakt met grote witte stickers 'Zeurniet' op zijn poort. "Handelaren gingen die naam al snel gebruiken. Toen heb ik ook de veilingbriefjes maar aangepast en sinds 1985 gaan we zo door het leven."

Maar de naam is niet het enige dat is veranderd, sinds Jos Scheffers het roer van zijn vader overnam. Zijn potplantenonderneming groeide van 7000 naar maar liefst 30.000 vierkante meter. Duurzaamheid is één van de speerpunten geworden in de bedrijfsvoering. "We maken zoveel mogelijk gebruik van biologische bestrijding. Voor de opkweek van onze orchideeën kopen we bovendien geen boomschors meer in. We kiezen voor een duurzamer alternatief: kokos", aldus Scheffers.

Water hergebruikt

“Je praat over een vergunningstraject van meerdere jaren en een investering van ruim 15 miljoen euro.”

Daarnaast heeft hij op het terrein een ontsmettingsunit met een aantal silo's geïnstalleerd. Daarmee kan de kwekerij de waterstromen scheiden en recirculeren. Zo bespaart Scheffers naar eigen zeggen veel meststoffen, het is namelijk niet meer nodig om gebruikt water te lozen. Maar wat het meest in het oog springt is toch wel de manier waarop Kwekerij Zeurniet haar eigen kassen verwarmt.

"Ik heb in 2007 met vier andere kwekers uit de buurt het initiatief genomen voor een aardwarmteproject. Op drie kilometer diepte halen we water van 85 graden uit de grond waarmee we onze kassen verwarmen. Hiermee bespaar ik ieder jaar ruim 1,2 miljoen kubieke liter gas en daarmee een paar duizend ton C02", aldus Scheffers.

Zeurniet-portret van Jos Scheffers

3 tips van Jos Scheffers

  1. Ga je innoveren met een groot project, werk dan bij voorkeur samen met andere bedrijven in jouw branche. Zo bepaar je al snel kosten op het gebied van vergunningen, administratie en de operatie.
  2. Door te investeren in duurzame energie krijg je als producent vaak meer grip op je kosten.
  3. Ga na of je vergunningen nodig hebt. En zo ja, zet dat traject dan meteen in werking. De praktijk leert dat die altijd langer duren dan je denkt.

Kosten in de hand

Duurzaamheid en de kostprijs waren voor Kwekerij Zeurniet de belangrijkste drivers om met aardwarmte te gaan pionieren. "We hebben eerder een gasprijs gekend van 45 eurocent. Nu is gas weliswaar weer een stuk goedkoper, maar dat kan zo weer veranderen. Nu weet ik veel beter waar ik aan toe ben met mijn kostprijs."

De kwekerijen die aan de basis stonden van het aardgaswarmteproject hebben zich verenigd in Green Well Westland. Ze leveren inmiddels ook warmte aan andere tuinbouwers uit de buurt. "Het op poten krijgen van zo'n groot project kostte heel wat bloed, zweet en tranen. Je praat over een vergunningstraject van meerdere jaren en een investering van ruim 15 miljoen euro. Dat red je alleen door samen te werken met branchegenoten."

Nieuwe teelten

De lage stookkosten leveren Scheffers nog een ander voordeel op. Hij kan hierdoor namelijk warmere teelten aan. "Orchideeën zijn niet voor elke tuinbouwer een interessante optie meer, omdat ze vragen om een hogere temperatuur in de kas. Wij kunnen nu meerdere tropische planten telen, omdat ik de kas met gemak naar 24 graden krijg. Zouden we alleen op gas stoken, dan zou dat onbetaalbaar worden."