Ga je innoveren, dan zijn dit relevante verzekeringen - Rabobank

Vernieuwen? Kijk ook naar nieuwe risico's

Van grotere voorraden tot productaansprakelijkheid. Innoveren kan nieuwe risico's met zich meebrengen. En hoewel je als ondernemer waarschijnlijk vindt dat die er nu eenmaal bij horen, is het wel slim om er even bij stil te blijven staan.

nieuw product ontwikkelen

Nieuw product

Kun je geen leverancier vinden wanneer je een nieuw product op de markt wilt brengen? Vaak zie je als ondernemer kansen en besluit je het product daarom zelf te gaan ontwikkelen. Een mooie innovatie, die echter wel gevolgen heeft voor de productaansprakelijkheid van het bedrijf.

"Normaal gesproken handel je als groothandel in zaken van derden", vertelt Dick van de Bunt, risicoanalist van de Rabobank. "Dat verandert nu zij het product zelf gaan produceren. Je bent nu geen groothandel meer, maar een producent. De verzekeraar ziet dit als een heel ander risico. Als dat product schade veroorzaakt, dan kan de groothandel door de gebruiker aansprakelijk worden gesteld."

Wat kan er bijvoorbeeld gebeuren?

Een product vliegt in brand en veroorzaakt schade. Het product blijkt onveilig waardoor de gebruiker gewond raakt.

Bekijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen

Nieuwe activiteiten

Wanneer je zelf gaat produceren, verandert er nóg iets op de polis: de verzekerde hoedanigheid. "Als ondernemer sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. De activiteiten in je bedrijf moeten echter wel matchen met dat wat er in de polis beschreven staat. Een verandering van de hoedanigheid is aanleiding om je polis aan te passen. Doe je dat niet en er komt schade, dan kan het betekenen dat je geen uitkering ontvangt."

Sparringspartner

Alle nieuwe risico's op de juiste manier managen kan best ingewikkeld zijn. Laat je daarom bijstaan door een deskundige die je kan begeleiden tijdens dit proces. Ga je innoveren, neem dan sowieso even contact op met je adviseur.

internationaal exporteren

Producten buiten de EU

Er zijn bedrijven die ervoor kiezen om een nieuw product uit een ander land te produceren om dat vervolgens hier op de markt te brengen. Uit China, Zuid-Afrika of de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Ook dat heeft impact op de productaansprakelijkheid van je onderneming.

"Bij import van buiten de EU ziet de wet jou namelijk als producent. Dat betekent dat jij als ondernemer eindverantwoordelijk en dus ook productaansprakelijk bent", aldus Van de Bunt.

Leveringsvoorwaarden

Goed dat je innoveert dus. Maar ga je daardoor ook andere producten en diensten leveren? Kijk dan nog eens goed naar je leveringsvoorwaarden. Hiermee laat je zien wat de algemene rechten en plichten zijn voor jou als leverancier en voor de afnemer.

"Pas je leveringsvoorwaarden aan als de situatie daarom vraagt. Het kan namelijk zijn dat je door de vernieuwing ineens onevenredig veel risico loopt", aldus Van de Bunt. Bij leveringsvoorwaarden kan elk detail een groot verschil maken."

Tip

Tips

Schakel bij het wijzigen van je leveringsvoorwaarden een juridisch specialist in.Laat je aangepaste leveringsvoorwaarden sowieso toetsen door je verzekeraar.

Nieuwe rechtsvorm op de polis

Ondernemers die innoveren met een product of dienst richten daarvoor regelmatig een andere bv op. Zorg er in dat geval wel voor dat je deze veranderingen doorgeeft. Zo kan je polis worden aangepast aan de nieuwe situatie en ben je bij een eventuele calamiteit goed gedekt.

schade aan bedrijfsmiddel

Omzet en voorraden

Je innovatie kan een daverend succes worden. Goed nieuws natuurlijk, maar tegelijkertijd ook een signaal om je naar je bedrijfsrisico's te kijken. Twee verzekeringen zijn hierbij relevant.

Een bedrijfsmiddelenverzekering:
Deze verzekeringen gaan over je inventaris, voorraden, apparatuur en machines

Van de Bunt: "Innoveren kan betekenen dat je met een nieuwe machine gaat werken of te maken krijgt met grotere voorraden in je bedrijf. Denk aan nieuwe grondstoffen die nodig zijn voor het productieproces. Het is daarom belangrijk dat je dit verzekerde bedrag tijdig aanpast." Op zoek naar een passende verzekeringsoplossing voor je bedrijf? Vraag een gratis gesprek aan met een adviseur.

Bekijk verzekeringen

schade aan pand door storm

Bedrijfsschadeverzekering:
Hiermee verzeker je de brutowinst bij schade

"Je bedrijf kan stilvallen door een calamiteit als storm, brand of blikseminslag. Vaste lasten gaan daarentegen gewoon door. Met een bedrijfsstagnatieverzekering ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van zo'n bedrijfsstilstand. Wanneer je door jouw innovatie fors meer gaat omzetten, is het belangrijk deze verzekering aan te passen. Zo komt de continuïteit van je onderneming niet in gevaar", zegt Van de Bunt.

Bereken mijn premie

Aansprakelijkheid als werkgever

Als werkgever heb je een zorgplicht voor medewerkers. Dat betekent onder meer dat je zorgt voor:

Een veilige werkplek De juiste instructies Goede beschermingsmiddelen

"Ben je aan het innoveren met de aanschaf van een nieuwe machine? Zorg er dan voor dat je aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet", aldus Van de Bunt. "Laat je dit na, dan heb je niet aan je zorgplicht voldaan. Dit kan je opbreken bij een bedrijfsongeval. Mogelijk moet je werkgeversaansprakelijkheidsverzekering dus worden aangepast."

Bekijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen

Cyberrisico

Steeds vaker spelen innovaties zich af op digitaal niveau. Denk aan de ontwikkeling van een nieuwe app, een online platform of een nieuwe oplossing om klantgegevens online te verwerken. Maar zo kan de groothandel in ons voorbeeld er dus ook voor kiezen om via internet aan particulieren te gaan verkopen. Daardoor krijgen ze plotseling de beschikking over privacygevoelige gegevens.

"Bij dit soort activiteiten komen nieuwe risico's om de hoek kijken. Denk aan een hack of een datalek", zegt Van de Bunt. "Zo kan een medewerker per ongeluk op een verkeerd linkje klikken, waardoor alle data van je bedrijf in één klap zijn gegijzeld. Zo'n incident heeft veel impact op je bedrijfsvoering."

Het antwoord op risico's als deze is - naast een goede digitale beveiliging uiteraard - een cyberverzekering. Die biedt bescherming tegen:

Aansprakelijkheid van je onderneming op het gebied van cyber Eigen kosten die je maakt door het verlies van data Eigen kosten die het gevolg zijn van de inbreuk in het computersysteem

 

Doe de Cyberpreventiecheck op Interpolis.nl

Dick van de Bunt

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Dick van de Bunt

risicoanalist
20 jaar werkzaam bij Rabobank