"Je moet altijd blijven innoveren"

Interview met Erik de Bokx van Ahrma Europe

Intelligente pallets

De pallets van Ahrma Europe raken niet meer kwijt en melden precies wat er gebeurt met de pallets en de producten die erop worden vervoerd. Financiering vinden voor zo'n gewaagd, nieuw product is niet eenvoudig, maar ondernemer Erik de Bokx zorgde ervoor dat hij zijn zaken goed voor elkaar had.

Slimme oplossingen

"Wereldwijd zijn negen miljard pallets in omloop. De meeste zijn van hout en gaan maximaal twee jaar mee. Dan raakt bij iedere transportcyclus ook nog zo’n 10% kwijt. Wij hebben een intelligente, hybride pallet ontwikkeld van hout en kunststof, met een actieve responder die ieder half uur zijn locatie aangeeft."

Intelligente pallets

"Daar zijn we niet gestopt, we zijn juist meer functionaliteiten gaan toevoegen. Een wijninkoper krijgt nu op zijn smartphone een melding zodra zijn product warmer staat dan 15 graden. En we ontwikkelden een dashboard voor de elektronica-industrie dat laat zien waar en wanneer de pallets schokken ondergaan. Zo wordt duidelijk waar in de logistieke lijn de beschadigingen optreden."

De bank ging 'all the way'

De Bokx begon feitelijk drie bedrijven: een productiebedrijf, een poolbedrijf dat de pallets verhuurt en een technologiepoot die de pallets volgt. Voor die prachtige plannen had hij 13 miljoen euro nodig. Een flink bedrag, maar bij Rabobank was het bespreekbaar, merkte de innovator. 

"Ze vonden het interessant. Duurzaamheid past in hun filosofie en ze zijn all the way gegaan. Een financiering voor het poolbedrijf, om de pallets aan te kopen, lease voor de machines van het productiebedrijf en een innovatief borgstellingskrediet voor werkkapitaal"

De groeitips van Erik de Bokx

Zorg dat je je zaken op orde hebt. Ahrma Europe gaf voor een start-up veel geld uit aan due dilligence door Deloitte Londen, voor hij bij de bank aanklopte.

  • Van een kritische blik word je als ondernemer beter
  • Zorg dat je je zaken op orde hebt voor je naar de bank gaat
  • Toets je product in de markt, een goed verhaal is niet genoeg

Blijf in beweging

Wil jij de volgende stap zetten met jouw bedrijf? Neem contact op met onze accountmanagers. Wij denken graag mee over de mogelijkheden en de financiering van jouw plannen.

Erik de Bokx was te gast tijdens Week van de Ondernemer Utrecht: