"Blijf met beide benen op de grond, hoe hard je ook groeit"

Interview met John Sars van Johnson Petfoods

Een buitenlands merk dierenvoeding in de markt zetten, dat moest lukken volgens John Sars. Hij begon vanuit een omgebouwde slaapkamer en ging zelf alle winkels langs. "Ik zie nog de eerste negentien pallets met voer binnenkomen. Nu staan er duizend pallets op voorraad en bevoorraden we ongeveer 550 winkels. Maar we blijven normaal doen, we zijn een bedrijf van spijkerbroeken en de mouwen opgerold. En de medewerkers mogen gerust hun huisdier mee naar kantoor nemen."

Als je niet kunt delen…

… kun je ook niet vermenigvuldigen. "Binnen twee jaar willen we de omzet verdubbelen. Om die ambities kracht bij te zetten, heb ik net een salesmanager aangenomen. Hij komt bij de concurrent vandaan en kan me helpen de grootste van Nederland te worden. Als je zo snel wilt groeien, moet je ook een professionaliseringsslag maken en daar zijn we hard mee bezig."

Tijd voor een eigen merk

"Bij het introduceren van onze nieuwe lijn komen veel kosten kijken. Met een lening van 2 ton, kan ik de eerste batch betalen en met een vrij opneembaar bedrag dek ik de onverwachte kosten. Ik overleg iedere stap met de investeerders en kredietverstrekkers en heb duidelijke afspraken gemaakt met leveranciers over de betalingen. Op die manier heb ik financiële rust. Het groeien gaat ondertussen verder: ons nieuwe merk staat niet voor niets in 21 talen beschreven!"

Deel je ambities en plannen met de bank

De derde Gazelle Award is inmiddels in aantocht, maar de honger naar groei is nog niet gestild. Johnson Petfoods gaat een eigen merk diervoeding in de internationale markt zetten. Dat vraagt om een andere vorm van financiering en dus om veelvuldig overleg met Sars' accountmanager van Rabobank. "We hebben een constante dialoog met elkaar, ze staat onder favorieten in mijn telefoon."

De groeitips van John Sars

  • Kies voor een goede mix als het over financiering gaat
  • Zit bovenop je crediteuren, maak goede afspraken met leveranciers
  • Blijf in gesprek met de bank, liefst bij iedere stap die je wilt maken

Blijf in beweging

Wil jij de volgende stap zetten met jouw bedrijf? Neem contact op met onze accountmanagers. Wij denken graag mee over de mogelijkheden en de financiering van jouw plannen.

John Sars was te gast tijdens Week van de Ondernemer Eindhoven: