Uitzendbureau voor robots wil de wereld veroveren

Interview met Mark Menting van Smart Robotics

Samen met compagnon Heico Sandee richtte Mark Menting in 2015 het Brabantse bedrijf Smart Robotics op. "Als collega’s in de robotica consultancy maakten we samen autoritjes vanuit Brabant naar Philips in Drachten. We zagen steeds meer behoefte aan automatisering bij bedrijven om de concurrentie aan te kunnen met lagelonenlanden. Zo werd ons idee geboren. We begonnen in de weekenden te schrijven aan een businessplan. We hadden niet alleen een plan, we wisten dat het idee zou werken."

Financieringen stapelen

"In 2015 zijn we in het diepe gesprongen. We werken met een stapelfinanciering: een deel is eigen kapitaal en voor geld van familie en vrienden hebben we een financiële community opgericht. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij investeert, werkkapitaal komt van de bank en we hebben een leaseconstructie voor de robots."

Snelle groei dwingt tot slimme keuzes

Het uitzendbureau voor robots begon meteen te lopen. "Een deel van de klanten kwam uit ons netwerk, de rest via free publicity." Het bedrijf is gegroeid van vier naar ruim twintig medewerkers. Een tweede verhuizing en de eerste gesprekken over exportfinanciering zijn in volle gang. "Het buitenland klopt op de deur. We zijn nu in vier landen actief, maar als het aan ons ligt zijn we volgend jaar in tien Europese landen aan het werk. We sparren regelmatig met onze accountmanager die ons dan even flink op scherp zet. Je kunt namelijk niet álles!"

Goed blijven bijsturen

"Hoe je groeit, bepaal je voor een deel zelf. Maar in deze markt moeten we flexibel zijn. Eerst werden de robots alleen geleased, we zien nu dat klanten ze ook willen kopen. Toch laten we het idee van een uitzendbureau voor robots nog niet los, want we geloven in een trend van bezit naar gebruik. Het doel blijft werelddominantie, we willen de Nederlandse grens overstijgen."

De groeitips van Mark Menting

  • Creëer een adviesraad om je heen en doe wat met de feedback die mensen je geven.
  • Steek tijd in een businessplan, kom goed beslagen ten ijs bij de bank.
  • Leg al je kaarten op tafel bij de bank, je kunt niet overal verstand van hebben.

Blijf in beweging

Wil jij de volgende stap zetten met jouw bedrijf? Neem contact op met onze accountmanagers. Wij denken graag mee over de mogelijkheden en de financiering van jouw plannen.

Mark Menting was te gast tijdens Week van de Ondernemer Eindhoven: