Onderneemster voor haar eigen bedrijf

Een bedrijf starten? Dat is rennen, vallen en weer opstaan.

Ondernemen. Voor jezelf beginnen. Omdat je iets groots wilt doen, eigen baas wilt zijn of je droom wilt naleven. Door digitalisering en structurele wijzigingen op de arbeidsmarkt is dit misschien wel de tijd om een eigen bedrijf te starten.

Er komt veel op je af

Maar een eigen bedrijf starten, dat doe je niet zomaar. Eenmaal begonnen komt er veel op je af. Slechts 60% van de bedrijven bestaat nog 5 jaar nadat ze zijn opgericht. En daar wil je als startende ondernemer natuurlijk ook bij horen.

Rennen, vallen en weer opstaan

Er is een grote kans dat jij jezelf in de startfase een keer tegenkomt. Want starten is rennen. Vallen. En weer opstaan. Maar starten loont. De vrijheid en de trots die je ervoor terug krijgt, daar doe je het voor. Toch doe je er goed aan om rekening te houden met teleurstellingen. Verklein je risico met deze 5 tips:

Tip 1: Bouw een financiële buffer op

Bouw een goede buffer op door standaard zo’n 30 procent van je inkomsten apart te zetten voor belasting. 

Tip 2: Werk aan je acquisitie

Ook al kom je nu om in het werk, blijf altijd vooruitkijken. Wat doe je als een opdracht ophoudt?

Tip 3: Behoud focus

Definieer bij de start van het bedrijf een duidelijk doel en pas daar jouw bedrijfsstrategie op aan. Een bekende startersvalkuil is namelijk dat je de rode draad uit het oog verliest en verzandt in bijzaken. 

Tip 4: Wees voorbereid op wanbetalers

Betalingen op tijd ontvangen: het lijkt vanzelfsprekend, maar blijkt toch wel eens mis te gaan. Je klanten sneller laten betalen? Gebruik dan Rabo Betaalverzoek. Ook handig als betalingsherinnering. 

Lees meer over Rabo Betaalverzoek

Tip 5: Dek risico’s af 

Je hoeft niet overal een verzekering voor af te sluiten: kijk per branche en beroepsgroep welke risico’s je moet afdekken. 

Leer van ervaren ondernemers 

Laat je inspireren en leer van verhalen van ervaren ondernemers. Bekijk hun ‘rennen, vallen en weer opstaan’ momenten op Rabobank.nl/starter. Want hoe sterker je start, hoe groter je kansen om te overleven en uiteindelijk te groeien.

Ga naar Rabobank.nl/starters