BNR Doorpakkers

Podcast #7: Opnieuw

In BNR Doorpakkers gaat verslaggever Connor Clerx langs bij een ondernemer die het nét even anders doet. Zo ook bij Opnieuw. Hier worden vanuit een circulair gebouwde loods van zeecontainers kantoormeubels hersteld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Duurzaam en sociaal

Oprichter Douwe Jan Boersma vertelt hoe zijn bedrijf in Buitenpost kantoormeubilair een tweede, en soms wel derde of vierde leven geeft. Opnieuw is met recht een duurzaam en sociaal bedrijf.

Diverse diensten

Opnieuw biedt verschillende diensten aan. Zo geven zij afgedankte producten na een upgrade een nieuw leven. Daarnaast geven ze meubilair wat nog best goed is een tweede leven, deze gaan bijvoorbeeld met een nieuwe stofje terug naar de klant. En van afval proberen ze hele nieuwe producten te maken, zo vertelt Douwe Jan in de podcast.

Ze werken samen met kleine en grote bedrijven, bijvoorbeeld met de NS en regionale en lokale overheden. Zo maken ze van de afgedankte trayplanken, vloeren en armleuningen uit de trein nieuwe loungestoelen voor in je woonkamer.

Hulp nodig bij Circulair Ondernemen? Lees hier hoe het werkt

Sociale winst

Het draait voor Douwe Jan niet alleen om de winst en KPI’s, maar ook om de sociale winst. Hij wil voor de generaties na ons iets goed doen. Duurzaamheid en het sociale component zijn hierin erg belangrijk, daarom heeft hij bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. En hen zien groeien, is voor hem sociale winst.