Samenwerken in de familie: “Mijn vader heeft me nooit gedwongen om de zaak over te nemen”

Nol Vergeest is de achtste generatie die aan het roer staat van Vergeest Metaalbewerking. Het bedrijf bestaat zo’n driehonderd jaar en geldt als een van de oudste familiebedrijven van Nederland. Hoe zorg je voor een goede samenwerking binnen je familie? En wil Nol dat zijn zoon het bedrijf gaat overnemen?

Nol Vergeest

Wie: Nol Vergeest
Bedrijf: Vergeest Metaalbewerking
Wat: Een metaalbewerkingsbedrijf dat zich vooral richt op de constructiemarkt. Klanten kunnen er terecht voor constructie- en apparatenbouw, draaien, frezen, knippen zetten en laswerk.
Sinds: 1726
Aantal medewerkers: 12

“In onze werkplaats hebben we géén origineel aambeeld van mijn overgrootvader staan of een oude hamer van mijn opa aan de muur hangen”, zegt ondernemer Nol Vergeest. Hij wil er maar mee aangeven dat de nostalgie van een familiebedrijf hem niet vreselijk veel zegt, ook al gaat het al honderden jaren van vader op zoon.

Vergeest is eigenaar van Vergeest Metaalbewerking en voert de directie samen met zijn vrouw Miranda. Zij is registeraccountant. Het bedrijf is gevestigd in het Gelderse Druten. Het heeft twaalf werknemers, een goede naam op het gebied van metaalconstructie- en apparatenbouw en een geschiedenis van drie eeuwen.

Samen met zijn vrouw is Vergeest de achtste generatie die aan het roer staat. Ze leiden een van de oudste familiebedrijven van Nederland. Daarvan had Vergeest aanvankelijk geen idee. “Met mijn vader heb ik daar nooit over gesproken. Op dat vlak is er bij ons geen overlevering, alleen vaktechnisch. Pas nadat ik het bedrijf had overgenomen, wees een historicus mij erop dat vanaf 1726 de eerste Vergeest-metaalbewerker in de belastingadministratie staat.”

Vergeest metaalbewerking

Grootste groeispurt

De grootste groeispurt maakte de onderneming door tussen 1993 en 2000. “Daar lag geen specifieke bedrijfsfilosofie aan ten grondslag. Onze sector kwam nu eenmaal in een hoogconjunctuur terecht en daar gingen wij als bedrijf in mee. De markt groeide, onze klanten en hun volume groeiden en wij daarmee ook.” Het bedrijf ging van drie naar twaalf werknemers. “Het zijn er later nog zeventien geweest, maar door natuurlijke afvloeiing zijn we toch weer iets gaan krimpen toen het rond de recente crisisjaren wat slechter ging.”

‘Ik raad iedere ondernemer aan een organisatieadviseur in de arm te nemen’

Als gevolg van die periode kwamen Vergeest en zijn vrouw Miranda tot het inzicht dat ze iets moesten veranderen aan de organisatie en structuur van het bedrijf. Vergeest had simpelweg te veel op zijn bord. “Ik heb vaktechnisch veel geleerd bij verschillende bedrijven, maar organisatorisch was ik minder goed geschoold. Als directeur bemoeide ik me overal mee. Daarom hebben we zes jaar geleden een coach in de armen genomen, een organisatieadviseur. Ik kan dat iedere ondernemer aanraden. Door de gesprekken met hem kregen wij een spiegel voorgehouden en zagen we in hoe we slimmer konden werken.”

“We hebben geschoven met enkele posities binnen het bedrijf, zodat ieders sterke kwaliteiten zo goed mogelijk werden benut. Ook is toen de onderlinge takenverdeling veel duidelijker geworden. Daardoor is onze organisatie nu zo goed op orde dat het lukt om met dezelfde twaalf werknemers grotere volumes te draaien. Sommige specialistische klussen besteden we tegenwoordig ook uit.”

Zakenpartners én getrouwd

Nol runt het bedrijf samen met zijn vrouw Miranda. Ze kennen elkaar sinds 1989. Hoe zorg je ervoor dat je op één lijn blijft als je naast zakenpartners ook getrouwd bent met elkaar? Miranda: ‘Ook op dat vlak hebben we enorm veel aan onze coach gehad. We werken wel samen, maar zijn natuurlijk op meerdere fronten met elkaar verweven. Ook privé. Op een gegeven moment is het toch goed dat je met een ander daarover praat.”

“Zo’n organisatieadviseur kijkt puur bedrijfsmatig. Die heeft geen last van privékwesties en sentimenten die binnen een familiebedrijf een rol kunnen spelen. Hij houdt je een spiegel voor. Als ondernemer bepaal je immers zelf wat er gaat gebeuren. Als jij geen beslissingen neemt, suddert het voort. Niemand anders zal het voor jou doen en niemand heeft alleen sterke punten. Je moet dus zorgen dat je op jouw zwakke punten ondersteuning krijgt en er reflectie is.”

Vergeest metaalbewerking

Nooit gedwongen

Het is nooit vanzelfsprekend geweest dat Vergeest – de oudste van twee zoons – het familiebedrijf zou overnemen. Toen hij zestien was en thuis veel technische kennis had opgedaan, adviseerde zijn vader hem om bij andere bedrijven bredere ervaring op te doen. Zo geschiedde.

Vergeest werkte jaren voor verschillende Nederlandse bedrijven waarvoor hij ook regelmatig in het buitenland zat; Italië, Engeland en zelfs een half jaar in Australië. “Mijn vader heeft me nooit gedwongen de zaak over te nemen. Maar toen ik bij machinefabriek Stork in vaste dienst kon, vroeg hij me of ik niet liever weer thuis met hem zou willen samenwerken.”

Vergeests jongere broer Joris groeide ook op in de smederij van hun vader. Het was echter uitgesloten dat de broers het familiebedrijf samen zouden overnemen. “Daarvoor lijken onze karakters te veel op elkaar. We zijn allebei ontzettend eigenwijs. Hij is met de hulp van ons pa rond 1993 zijn eigen zaak begonnen in het oude pand in Hernen, ook als metaalbewerker.”

Na de verhuizing naar de nieuwe locatie in Druten liet vader zich niet veel meer in het familiebedrijf zien. “Hij stak zijn hoofd weleens om de hoek, maar bemoeide zich er verder niet mee. Hij kon goed loslaten, omdat hij zag dat het prima liep. Hij moest ook wel, want kort daarop werd hij ziek. Hij overleed op zijn zestigste.”

“Mijn vader was van de oude stempel en niet gewend om met externe financiering te werken.”

Vergeest was 24 jaar toen hij terugkwam bij het familiebedrijf. Twee jaar later nam hij de zaak over. “Er moest geld geleend worden. Mijn vader was van de oude stempel en niet gewend om met externe financiering te werken. Mijn schoonouders hadden een boerenbedrijf en daar was het veel gebruikelijker om geld te lenen om te investeren in land en materieel. Mijn vader en ik hebben er lang met hen over gesproken. We hebben ook samen met een accountant de voors en tegens afgewogen. Uiteindelijk besloot mijn vader dat hij het met zijn 56 jaar toch niet zag zitten om zich nog in de schulden te steken. Dus sloot ik zelf een lening af en begon in 1992 op het nieuwe terrein met de bouw van ons huidige bedrijfspand.”

Het echtpaar Vergeest heeft een zoon, de nu 16-jarige Pim. “Of hij later de onderneming wil overnemen, weten we niet. Omdat ons bedrijf niet aan huis zit, zoals in mijn jeugd het geval was, krijgt Pim het vak van metaalbewerker niet met de paplepel ingegoten. Ik kon al lassen toen ik vier was. We laten Pim helemaal vrij in zijn keuze. We willen ook zeker niet dat hij de druk voelt om een eeuwenoud familiebedrijf in stand te moeten houden. Het lijkt ons daarom prima als Pim eerst maar eens kijkt wat er verder in de wereld te koop is.”

Ben je klaar voor groei?

Zoals iedere ondernemer denk ook jij waarschijnlijk na over je volgende stap. Bijna iedere ondernemer wil groeien. Blijven vernieuwen. Maar wat betekent groei voor jouw onderneming? En heb je het in je om j bedrijf naar een hoger level te tillen? Doe de test en ga aan de slag met de groeitips van andere ondernemers.

Ga naar de test en ontvang tips