Vrouw tijdens telefoongesprek

Je bedrijf in nood door de coronacrisis: dit kun je vandaag nog regelen

De coronacrisis heeft veel impact op bedrijven. Waarschijnlijk ook op die van jou. Ben je bang dat je op korte termijn je rekeningen niet meer kunt betalen? Naast de regelingen van de overheid zijn er meer opties die je kunt overwegen. Maar start met het maken van een liquiditeitsprognoses. Dit helpt je om financieel inzicht te krijgen.

De maatregelen die het kabinet in maart nam om de verspreiding van corona tegen te gaan, raken veel bedrijven in ons land. Transporteurs, musea, glastuinbouwers, winkeliers en horecazaken om maar eens een paar te noemen. Zij krijgen flinke klappen, blijkt uit de omzetprognoses die voor 10 sectoren zijn opgesteld.

processen

Stel een liquiditeitsprognose op

Voor de adviseurs en accountmanagers van de Rabobank zijn het drukke tijden. “Heel veel ondernemers maken zich grote zorgen over de toekomst van hun bedrijf”, vertelt Gerben Kreuze. Hij staat ondernemers in Overijssel bij met financieel advies. 

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op mijn eigen liquiditeit? Kan ik over pak ‘m beet twee of drie maanden nog wel aan mijn financiële verplichtingen voldoen? “Daar krijgen wij veel vragen over op dit moment. Een liquiditeitsprognose kan helpen om beter inzicht te krijgen in de mogelijke cashtekorten die kunnen ontstaan.”

Lees ook: je cashflow voorspellen in tijden van corona

‘Een liquiditeitsprognose kan helpen om beter inzicht te krijgen in de mogelijke cashtekorten die kunnen ontstaan.’
Gerben Kreuze
Gerben Kreuze Accountmanager MKB - Rabobank
ondernemerschap

Financiering via KKC en BMKB-regeling

De afgelopen maanden hebben honderdduizenden ondernemers een deel van hun winst zien verdampen. Van winkeliers tot transporteurs, adviesbureaus en uitgeverijen. Kapperszaken en veel horecabedrijven zagen hun omzet zelfs volledig tot stilstand komen. Voor al die getroffen ondernemers heeft de overheid de Klein Krediet Corona (KKC) en de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). “Het zijn overbruggingsleningen waarbij de overheid borg staat voor 95% (KKC) en 75% (BMKB) van de financiering”, zegt Kreuze.

“Maak in een liquiditeitsbegroting duidelijk hoeveel geld je tekort denkt te komen. Als je bedrijf vóór de coronacrisis nog gewoon gezond was, dan is de kans groot dat je dit bedrag bij de Rabobank kunt lenen. We hebben de procedure hiervoor ingekort, zodat ondernemers snel weten waar ze aan toe zijn.”

Lees meer over KKC Lees meer over BMKB

belasting envelop

Maak gebruik van steunregelingen

Ook de fiscus komt bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen tegemoet. Zo kun je als ondernemer uitstel van betaling aanvragen voor tal van belastingen. Denk aan loonbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en inkomstenbelasting. Wel is het zaak dat je eerst aangifte doet. Pas dan kan je bedrijf om dit bijzonder uitstel vragen.  

“Een andere mogelijkheid die bedrijven hebben is om hun voorlopige belastingaanslag te wijzigen. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan het bedrag dat je al hebt betaald, dan wordt dat verschil teruggestort”, zegt Kreuze. Op de website van de Belastingdienst vind je alle coronamaatregelen voor bedrijven op een rijtje.

Ook de overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Alle maatregelen die nu van kracht zijn, vind je hier. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je als ondernemer zelf checken voor welke coronaregelingen je in aanmerking komt.

‘Er bestaat niet zoiets als een kant-en-klaar sjabloon met één financiële oplossing. Elk bedrijf is nu eenmaal anders.’
Gerben Kreuze
Gerben Kreuze Accountmanager MKB - Rabobank

In gesprek met je adviseur

 Aan mogelijkheden geen gebrek dus. Toch kan het zijn dat je niet meteen weet voor welke maatregelen je in aanmerking komt. Wat voor jouw situatie de best passende oplossing is. Kreuze adviseert ondernemers in gesprek te gaan met de bank.

“Er bestaat niet zoiets als een kant-en-klaar sjabloon met één financiële oplossing. Elk bedrijf is nu eenmaal anders. Gebruik je accountmanager of een adviseur van de Rabobank als klankbord, zeker als je verder weinig mensen hebt met wie je kunt sparren over financiële kwesties. In zo’n persoonlijk gesprek kom je samen tot de beste oplossing.”