Eigen bedrijf starten

Klaar voor de start

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Bijvoorbeeld met het schrijven van een ondernemingsplan, het openen van een zakelijke rekening, het regelen van verzekeringen, het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bent u benieuwd waarmee wij u van dienst kunnen zijn?

De zakelijke rekening: 2 jaar voordeel voor starters

Met een zakelijke rekening van de Rabobank houdt u uw privé- en bedrijfsfinanciën eenvoudig gescheiden, handig voor uw administratie en belastingaangiften. De rekening staat op naam van uw bedrijf. Dit geeft uw onderneming een professionele uitstraling en herkenning bij uw klanten.

 • de eerste 2 jaar betaalt u slechts € 3,50 per maand voor uw zakelijke rekening
 • gratis gebruik van Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App
 • actie: betaal in 2016 geen premie voor uw aansprakelijkheidsverzekering

Als u nu een zakelijke rekening opent, betaalt u in 2016 geen premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees meer over de actie Goed verzekerd van start

Stappenplan voor ondernemers, zzp'ers en freelancers

Als u een onderneming begint, is het handig om een checklist bij de hand te houden. Met zo'n 'stappenplan' houdt u het overzicht en ziet u belangrijke zaken niet over het hoofd. Wij bieden u verschillende handvatten met een algemeen stappenplan voor ondernemers en een specifieke checklist voor beginnende zzp’ers en freelancers.

Hoe gaan uw klanten u betalen?

Welke manier van betalen is voor uw klanten het handigst? U kunt verschillende betaaloplossingen aanbieden, maar het is goed om te bedenken welke betaalmogelijkheid het beste bij uw product(en) of dienst(en) past.

Factureren
Als u werkt met facturen, kunt u uw geld op verschillende manieren ontvangen. Dat kan via een binnenlandse overschrijving of een overschrijving uit het buitenland.

Hier vindt u meer informatie over factureren

Bekijk hieronder de verschillende betaalmogelijkheden.

Verzekeren

Als starter loopt u risico’s. U kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken, in een zakelijk conflict belanden of schade lijden (of veroorzaken). Wij bieden voor deze risico’s meerdere verzekeringen. Voor starters hebben we de belangrijkste verzekeringen op een rij gezet.

Alle verzekeringen voor starters

Financieren

Als u een bedrijf begint kunt u als startkapitaal een financiering vanaf € 5.000 online aanvragen. Voor financieringen van bedragen lager dan € 5.000 kunt u voor advies contact opnemen met uw Rabobank. We bekijken dan samen met u de mogelijkheden.

Financiering aanvragen
Bereid u goed voor voordat u een aanvraag indient. Denk bijvoorbeeld aan:

 • goed onderbouwd ondernemingsplan
 • heldere doelstelling en omschrijving wat u wilt financieren
 • online of bij Rabobankadviseur aanvraag doen

Hoe u een ondernemingsplan schrijft

Een ondernemingsplan is de basis van uw nieuwe onderneming. Aan de hand van dit businessplan kunt u financiers overtuigen te investeren en heeft u zelf een leidraad voor de start van uw bedrijf. Een ondernemingsplan bestaat uit enkele onderdelen:

 • uw bedrijf introduceren
 • uw plannen concretiseren
 • de markt onderzoeken
 • verzekeringen en vergunningen bekijken
 • uw financiën in kaart brengen

Meer lezen over het schrijven van een ondernemingsplan

Contact

Rabobank