Een webwinkel beginnen: 10 tips

Bij het beginnen van een webwinkel komt veel kijken. Een ondernemingsplan, inschrijven bij de KvK, startkapitaal, online marketing, administratie. Genoeg te doen dus! Met deze tips gaat u sterk van start.

Tip 1: zorg voor een goed plan

Start met het opstellen van een bedrijfsplan. Hiermee daagt u uzelf uit te bedenken hoe u zich onderscheidt van uw concurrenten en ontdekt u waar uw idee nog verfijning nodig heeft. Zo’n plan hoeft trouwens geen twintig kantjes lang te zijn, het gaat erom dat het u houvast geeft tijdens en na het opstarten van uw webshop.

Bekijk onze gratis voorbeelden van ondernemingsplannen

Tip 2: regel uw KvK-nummer, btw-nummer en bedrijfsrekening

Snel beginnen? Regel vandaag nog uw KvK- en btw-nummer. U heeft deze nodig wanneer u aankopen wilt doen voor uw bedrijf. Bovendien bent u verplicht ze op uw website te vermelden.

Met een KvK-nummer kunt u een zakelijke rekening openen, zodat u uw zakelijke en privé geldzaken kunt scheiden. De KvK meldt bovendien uw bedrijf aan bij de Belastingdienst, waarna u uw btw-nummer ontvangt.

Tip 3: verplaats u in uw klant

Probeer altijd vanuit het perspectief van uw klant te denken. Waarom bezoekt hij uw webshop? Kan hij wat hij zoekt meteen vinden? Vindt hij uw socialmediaberichten aantrekkelijk? Stel uzelf daarom voortdurend de vraag: ‘wordt mijn klant hier beter van?’ en test uw ideeën in uw omgeving.

Tip 4: zorg dat uw klanten eenvoudig kunnen betalen

Als uw klant besluit een bestelling bij u te plaatsen, dan wil hij natuurlijk de aankoop zo snel en eenvoudig mogelijk afronden. Als webshopeigenaar kiest u hoe uw klanten betalen, bijvoorbeeld met iDEAL, PayPal of onder rembours. Wij bieden u hiervoor diverse oplossingen, waaronder een online kassasysteem, en adviseren u graag bij uw keuze.

Bekijk onze betaaloplossingen

Tip 5: zorg voor een goede verzend- en retourregeling

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een webwinkel: de verzend- en retourregeling. Een gratis regeling is natuurlijk ideaal voor uw klant, maar ook erg kostbaar voor u. Een optie als ‘gratis verzending vanaf’ is een goed alternatief. En als u kiest voor een regeling waarbij uw klant de retourverzendkosten betaalt, maak het hem dan gemakkelijk en lever alvast het adresetiket aan. Wat u ook kiest, wees er duidelijk over op uw website. Zo weet uw klant waar hij aan toe is.

Tip 6: zorg voor heldere algemene voorwaarden

Heldere algemene voorwaarden zijn onmisbaar voor een webshop. Bij Thuiswinkel.org kunt u terecht voor standaard algemene voorwaarden voor webwinkels. Kiest u ervoor om uw eigen algemene voorwaarden te schrijven, laat ze dan altijd checken door een jurist, zo voorkomt u onnodig gedoe.

Tip 7: maak uw webwinkel goed vindbaar

Ga aan de slag met SEO (Search Engine Optimalisation) en SEA (Search Engine Advertising), bedenk een goede socialmediastrategie en overweeg een e-mailcampagne. Wees relevant voor uw klant en voorkom dat u alleen zender bent, ga in gesprek.

Het effect van uw acties kunt u meten met Google Analytics, zo ontdekt u wat voor uw klanten werkt en aan de hand daarvan uw volgende stappen bepalen.

Lees meer tips op Ikgastarten.nl

Tip 8: ken uw financiële plaatje

Als u weet hoe uw privé financiën ervoor staan, dan weet u of u startkapitaal moet lenen of dat u de start van uw webwinkel met eigen geld kunt financieren. Ook geeft het u inzicht in wanneer en hoeveel u in uw webshop kunt investeren.

Wilt u financiering aanvragen, dan is het belangrijk om een goed ondernemingsplan met een sterk financieel plan te maken. Potentiële investeerders beslissen aan de hand van dit plan of ze in uw bedrijf willen investeren.

Tips voor een financieel plan op Ikgastarten.nl

Tip 9: leg uw samenwerking vast

Start u de webwinkel met een partner? Dan is het altijd verstandig om uw afspraken vast te leggen bij de notaris. Zo voorkomt u vervelende situaties.

Tip 10: zet snel een goede administratie op

Het is niet het leukste klusje, maar een goede administratie is goud waard. Doe het dus meteen goed. Boekhoudsoftware kan u hierbij helpen. Die kunt u bovendien vaak koppelen aan uw bedrijfsrekening, ook bij Rabo Internetbankieren Pro is dat het geval.

Bekijk Rabo Internetbankieren Pro

Sparren over de mogelijkheden?

Wilt u met ons sparren over uw mogelijkheden als startende ondernemer? Wij denken graag met u mee. Met meer dan vijfhonderd vestigingen door het land is er altijd een adviseur bij u in de buurt.