De keuze van het Britse volk om de EU te verlaten kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Met onze Brexit Monitor ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wat zijn de gevolgen? En wat kan je verwachten? Hier vind je een overzicht van het belangrijkste nieuws en analyses van experts.

Illustratie van 2 puzzelstukjes een met de vlag van Groot Brittannië en een met de vlag van Europa

2021: het jaar van de Brexit?

We zouden het door de coronacrisis bijna vergeten, maar voor veel bedrijven komt de échte Brexit-datum van 1 januari 2021 steeds meer in zicht. Simone Spillenaar is risicospecialist bij Rabobank Corporate Insurance en legt uit welke risico's voor bedrijven dan kunnen gaan spelen en wat je nu al kunt doen om je risico’s beheersbaar te houden.

Lees het artikel

Hoe overleef jij de Brexit? 4 tips van douane-expert Hans Maessen

Bereid je goed voor

Er is een grote kans dat dit jouw bedrijf een concurrentievoordeel oplevert. Zeker wanneer anderen de situatie onderschatten.

Gebruik je netwerk

Ga met je leveranciers en afnemers om de tafel zitten over wat ervoor nodig is om samen tot oplossingen te komen.

Let op de btw

Straks moet de importeur 20% btw betalen die hij later pas terug krijgt. Dit nadeel kan een drempel vormen en import vanuit de EU ontmoedigen.

Praat met je transporteur

Hoe gevoelig is jouw waardeketen voor vertraging door een toename van douaneformaliteiten? Bespreek dit vroegtijdig.

Blijf op de hoogte

Onze onderzoekers van Rabo Research publiceren regelmatig updates en economische analyses over de Brexit. De meest recente publicaties rondom Brexit hebben we verzameld in het Brexit-dossier van Rabo Research.

Lees de meeste recente updates van Rabo Research

Zelf regelen & Contact