Ga direct naar:

  De keuze van het Britse volk om de EU te verlaten kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Met onze Brexit Monitor ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wat zijn de gevolgen? En wat kan je verwachten?

  In deze monitor:

  Politieke ontwikkelingen: ondanks deal onzekerheid alomEconomische ontwikkelingen: ook de nazomer is voorbij

  Politieke ontwikkelingen: ondanks deal onzekerheid alom

  We hebben een deal

  We hebben een deal, maar een harde Brexit is dichterbij dan ooit. De EU en het VK hebben op 14 november een akkoord bereikt over de scheidingsvoorwaarden. Daarmee ligt er een deal die een transitieperiode in gang kan zetten mits zowel de EU als het VK het akkoord voor 29 maart 2019 bekrachtigen. Na de afspraken in het scheidingsakkoord kan de transitie periode eenmalig verlengd worden van december 2020 tot december 2022 (zie tijdlijn). De EU-Raad heeft zijn zegen gegeven tijdens de EU-top van 25 november en goedkeuring door het Europees Parlement zal niet voor problemen zorgen. 

  Brexit-tijdlijn: waar staan we in de onderhandelingen

  Brexit-tijdlijn: waar staan we in de onderhandelingen

  De bal ligt bij de Britten 

  Maar voordat het Europees Parlement over de deal mag stemmen, moet het Britse Parlement het akkoord eerst goedkeuren. Een eerste poging om dit te doen, stond gepland voor 11 december, maar de premier heeft de stemming afgezegd in de hoop meer concessies van de EU los te krijgen tijdens de EU-top van 13-14 december. Dat is mislukt. En dit laat nog minder tijd over voor een ingewikkeld en spannend proces in de Britse politiek. De deal zal naar verwachting eerst worden afgeschoten, omdat verschillende groeperingen in het Britse Parlement hun voorkeur zullen proberen te laten gelden. Zo zal Labour vervroegde verkiezingen proberen af te dwingen en zullen sommigen pleiten voor een tweede referendum.

  "Het risico op een ‘harde Brexit’ blijft heel groot."

  Wij verwachten dat al deze pogingen mislukken en dat de deal uiteindelijk ergens in februari wordt goedgekeurd, aangezien een meerderheid in het Britse Parlement een ‘harde Brexit’ wil vermijden. Mocht een van bovenstaande opties wel lukken dan zal de Brexit datum waarschijnlijk met enkele maanden uitgesteld worden. Het risico dat het toch een ‘harde Brexit’ wordt, al dan niet na uitstel, blijft echter heel groot (zie barometer). 

  Conservatieve dreiging voorlopig uit de lucht

  Op 12 december hebben de Conservatieven een motie van wantrouwen in hun eigen leider ingediend. De motie kreeg onvoldoende steun onder Conservatieve parlementariërs en Theresa May bleef daarmee premier. Sterker nog, haar partij kan pas na twaalf maanden een nieuwe poging wagen.

  Brexit-barometer: verwachting Rabobank

  Brexit-barometer: verwachting Rabobank

  Economische ontwikkelingen: ook de nazomer is voorbij

  Nazomer goed voor de economie

  De Britse economie is in het derde kwartaal van 2018 boven verwachting gegroeid. Het Britse bbp was 0,6 procent hoger dan het kwartaal ervoor. De consumptie en de uitvoer boden de economie een steun in de rug, maar de investeringen bleven krimpen net als in de eerste helft van 2018. Recentere economische indicatoren zoals de inkoopmanagersindices voorspellen een flinke verslechtering in het laatste kwartaal van 2018. Al met al verwachten wij dat de economische groei in 2018 1,3 procent zal bedragen en in 2019 iets zal afzwakken naar 1,2 procent.Bbp groei 2018

  Pond nog meer verzwakt 

  De waarde van het pond is de afgelopen maand met 4 procent gedaald ten opzichte van de euro door al het gedoe rondom Brexit, ondanks een sterke appreciatie nadat de EU en het VK in november een deal bereikten. Door deze ontwikkelingen bleef de koers ook heel volatiel. Wij verwachten dat de komende twee maanden nog heel spannend en onzeker zullen blijven, wat de koers van het pond in deze periode zal blijven bepalen. Ervan uitgaande dat er op tijd een deal wordt goedgekeurd, voorzien wij dat de waarde van het pond iets stijgt. Bij een ‘harde Brexit’ zal de koers echter in de richting van pariteit met de euro gaan. Valutakoers

  Lees de meest recente updates

  Alexandra Dumitru

  Alexandra Dumitru

  • Econoom
  • Verenigd Koninkrijk
  +31 6 23 26 68 56 LinkedIn
  Dennis van Vugt

  Dennis van Vugt

  • International Desk Manager
  • Verenigd Koninkrijk en Ierland
  +44 (0) 20 7809 3437 Stuur een e-mail LinkedIn

  Zelf regelen & Contact