Uw China Export Assistent

U doet zaken in China. Op basis van uw behoeftes en risicobereidheid vindt u hieronder mogelijke oplossingen en tips die u helpen succesvoller te ondernemen.

China

De Rabobank heeft jarenlange ervaring in China. Wij delen onze kennis graag met u vanuit Nederland of China. De International Desk in China richt zich op Nederlandse Rabobankklanten zoals u. Onze collega’s hebben kennis van de lokale markt en Chinese wet- en regelgeving.

Door mijn brede netwerk kan ik u in contact brengen met betrouwbare lokale partners. Neem gerust contact met mij op.

Eric Fransen, International Desk Shanghai
Email: eric.fransen@rabobank.com

Tip: Webinar China 2017

China-experts van de Rabobank praten u in 45 minuten bij over actuele ontwikkelingen in China. Daarnaast bespreken ze verschillende aspecten van het zakendoen in China, zoals de cultuur, het omgaan met kapitaalrestricties en de economische risico’s waar u als ondernemer rekening mee moet houden.

Bekijk het webinar

Cijfers en trends

Momenteel dragen China en India gezamenlijk ongeveer de helft bij aan de groei van de wereldeconomie. Onze verwachting is dat dit aandeel de komende twee jaar iets verder toeneemt. Om een structurele bijdrage aan de wereldeconomie te kunnen blijven leveren, staan beide landen voor de grote uitdaging om de zogenoemde middeninkomensval te ontlopen.

Lees verder op de site van RaboResearch

Wet- en regelgeving

De Chinese wet- en regelgeving wijkt sterk af dan de Nederlandse. Een paar zaken om op te letten:

  • Het Chinese recht wordt niet uitvoerig beschreven waardoor arbitrage een belangrijke rol inneemt.
  • Specificeer in elk contract dat u sluit wederzijdse verplichtingen van alle partijen.

Meer over wet- en regelgeving in China (in het Engels)

Risico's afdekken

Een gezegde luidt: ‘Een verkoop is een geschenk tot het product betaald is.’ Dat mag zo zijn, het betekent niet dat ú een groter risico moet lopen omdat u goederen of diensten aan een klant in China levert. Hoe dekt u betalingsrisico's af?

Betaling in euro's

U heeft aangegeven dat u factureert in euro's. 31% van alle verkopen naar China wordt in euro's gefactureerd en betaald. Hiermee loopt u geen valutarisico. U ontvangt de betaling uit China rechtstreeks op uw eurorekening.

Transportverzekering

Transportrisico’s zijn af te dekken met een Nederlandse transportverzekering. Uw huidige verzekering dekt deze mogelijk al, maar let wel op of het maximale bedrag voldoende is.

Tip: Leveringsvoorwaarden

Met goederen de grens over betekent de juiste algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden opstellen (incoterms). Maak daarbij niet de fouten die veel andere bedrijven bij de start van zo’n avontuur wel maken. Leg alles goed vast. Wat zijn de leveringsvoorwaarden? Wie regelt het transport? En wanneer moet er betaald worden?

Tip: Documentair Export Incasso

Bij een documentair incasso krijgt uw afnemer de goederen pas nadat hij heeft betaald. De bank heeft van tevoren alle overeengekomen documenten van u nodig, zoals de factuur, vrachtbrieven en/of certificaten.

Wilt u extra zekerheid dat uw Chinese afnemer de factuur betaalt als u geleverd heeft, dan kan een Letter of Credit uitkomst bieden. Hierbij staat de bank van het bedrijf waarmee u zakendoet garant voor de betaling. Als de afnemer de rekening niet betaalt, doet zijn bank dat voor hem. Een Letter of Credit wordt bijna overal ter wereld gebruikt, ook in China.

Lees meer over het Documentair Export Incasso

Tip: Vooruitbetaling

Een vooruitbetaling eisen blijft met 68% de meest gebruikte methode voor het afdekken van betalingsrisico's. Houd er wel rekening mee dat China een streng deviezenbeleid heeft. Daardoor mag een Chinese importeur leveringen niet altijd vooruitbetalen. Kapitaalgoederen, zoals machines en grondstoffen, mogen wel vooruitbetaald worden.

Contact

In deze China Export Assistent hebben we de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet om succesvol te ondernemen in China. Heeft u nog vragen of wilt u verder praten met een specialist? Vraag dan een adviesgesprek aan. Binnen één werkdag nemen wij contact met u op.