Importeren

Wij helpen u graag als u gaat importeren

U wilt gaan importeren. Bijvoorbeeld omdat u producten wilt verkopen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, of omdat u grondstoffen nodig heeft voor uw productie.

Bij importeren komt het een en ander kijken. Met onze internationale kennis en connecties helpen wij u om uw inkopen in het buitenland veilig en efficiënt te organiseren.

Wet- en regelgeving

U mag niet zomaar elk product importeren op de Nederlandse markt. Er gelden bepaalde producteisen die staan omschreven in wet- en regelgeving. Daarnaast moet u rekening houden met onder andere invoerrechten en concurrentie. Het is altijd zinvol om juridisch advies in te winnen.

Meer lezen over wetten en regels als u gaat importeren

Buitenlandse leveranciers vinden

Producten importeren betekent doorgaans dat u in zee gaat met een buitenlandse leverancier. Hoe vindt u de juiste partij? En hoe geeft u de samenwerking vorm? Onze adviseurs kunnen u in contact brengen met specialisten die u helpen de juiste keuze te maken.

Meer lezen over samenwerken met buitenlandse zakenpartners

Importeren uit China: bekijk het stappenplan

Risico’s managen bij importeren

Welke risico’s loopt u als importeur en hoe kunt u deze beperken? Hieronder een overzicht. Uw accountmanager denkt graag met u mee over het afdekken van importrisico’s.

Levering en kwaliteit

U loopt risico dat uw bestelling te laat (of zelfs helemaal niet) geleverd wordt of dat de kwaliteit niet is zoals afgesproken. Dit kan vervelende gevolgen voor u hebben. Bijvoorbeeld als de bestelde goederen al zijn doorverkocht aan een andere partij. Daarom is het belangrijk om afspraken goed vast te leggen en eventueel een van de volgende middelen in te zetten om zekerheid te krijgen over levering

  • Documentair Incasso: u hoeft pas te betalen als door documenten van uw leverancier is aangetoond dat er een levering is. Deze documenten worden u aangeboden door de bank ter betaling of acceptatie.

Lees meer over documentair incasso

  • Letter of Credit: deze betalingsconditie biedt u als importeur meer zekerheid bij een internationale transactie. U betaalt uw leverancier pas als deze de documenten aanlevert die u hebt beschreven in het Letter of Credit. U kunt hierbij bijvoorbeeld om een certificaat vragen dat een goed beeld geeft van de kwaliteit van de door u gekochte goederen.

Meer lezen over Letters of Credit

  • Internationale bankgarantie: u kunt uw leverancier om een uitvoeringsgarantie (performance bond) vragen. Andersom kunt u een betalingsgarantie inzetten uw buitenlandse leverancier zekerheid te bieden dat hij zijn betaling ontvangt.

Meer lezen over internationale bankgaranties

Transport

De vervoerskosten van uw goederen zijn vaak een aanzienlijk percentage van de totale factuurwaarde. Daarom is het erg belangrijk om goede afspraken te maken met uw handelspartner over zowel de kosten als de verzekering van het transport. Hierbij kunt u gebruikmaken van standaard internationale afspraken (incoterms).

Meer lezen over voorwaarden en incoterms

Betaling

Ga voorzichtig om met facturen die u via e-mail binnenkrijgt. Het komt voor dat criminelen de computer en mailbox van uw (buitenlandse) zakenpartner misbruiken voor het versturen van valse facturen. Betaal alleen naar bekende rekeningnummers of zoek telefonisch contact met uw vaste zakenpartner als er iets wijzigt.

Doet u veel zaken met wisselende partijen waar u geen vaste contacten heeft? Vraag dan vooraf welk rekeningnummer op de factuur zal komen te staan. Voor een advies op maat over internationale betalingsmogelijkheden en -diensten kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw accountmanager bij de Rabobank.

Bekijk de meestgebruikte oplossingen voor internationale betalingen

Valuta

Het koersverloop van vreemde valuta ligt nooit vast. U wilt uw onderneming daarom beschermen tegen ongunstige koersschommelingen. Er zijn verschillende manieren om uw valutarisico te beperken.

Lees hoe u grip houdt op uw vreemde valuta

Koersresearch

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen of lezen wat Rabobank-economen verwachten op dit gebied? Kijk dan op Rabo Corporate Connect, uw grootzakelijke transactieportaal.

Meer lezen over Rabo Corporate Connect

Productaansprakelijkheid

Productaansprakelijkheid

Een producent is aansprakelijk voor eventuele schade die door zijn product ontstaat. Het gaat dan om schade aan een persoon of een andere zaak dan het product. Importeert u producten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER), dan ziet de wet u als producent. Dat betekent dat u productaansprakelijk bent.

Lees meer over het verzekeren van aansprakelijkheid

Landen- en bankenrisico

Landen- en bankenrisico

Voordat u zaken gaat doen met een leverancier in het buitenland, is het zinvol om naar de politieke en economische stabiliteit van het desbetreffende land te kijken. Wilt u zekerheden zoals een bankgarantie accepteren van een bank die u nog niet kent, dan is het raadzaam eerst de kredietwaardigheid en betrouwbaarheid van deze bank te onderzoeken.

Op Rabo Wereldwijd leest u actuele informatie over zakendoen in 120 landen. Ook vindt u er de meest recente publicaties van onze landenspecialisten.

Selecteer een land op Rabo Wereldwijd

In de tijd tussen contractonderhandelingen, levering en betaling kan de situatie in een land veranderen. Dat heeft niet altijd positieve gevolgen voor uw bedrijf. Daarnaast kunt u te maken krijgen met gewijzigd sanctiebeleid. Hier dient u rekening mee te houden, anders kunt u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoen.

Meer lezen over zakendoen in sanctielanden

Financieren

Soms is uw eigen werkkapitaal ontoereikend om een grote betaling te kunnen doen aan een leverancier. Om uw financieringsbehoeften te overbruggen, bieden wij onze zakelijke klanten verschillende kredietfaciliteiten.

Ontdek onze zakelijke financieringsoplossingen

Internationaal betalingsverkeer

U wilt zelf bepalen op welke wijze en op welk moment u uw leveranciers betaalt. Hierbij kunt u kiezen uit onderstaande oplossingen.

Geld overmaken naar het buitenland

Met de Eurobetaling en Wereldbetaling boekt u snel en veilig geld over, binnen én buiten Europa.

De Eurobetaling is voor betalingen in euro’s binnen Nederland en naar Europese SEPA-landen.

Met de Wereldbetaling maakt u geld over naar alle landen in de wereld. U kunt kiezen uit meer dan dertig verschillende muntsoorten.

Documentaire betaalproducten

Met deze documentaire betaalproducten krijgt u extra zekerheid door banken in te zetten als tussenpersoon.

  • Documentair Incasso: u hoeft pas te betalen als door documenten van uw leverancier is aangetoond dat er een levering is.
  • Letter of Credit: deze betalingsconditie biedt u als importeur meer zekerheid bij een internationale transactie. U betaalt uw leverancier pas als deze leverancier de documenten aanlevert die u hebt beschreven in het Letter of Credit.

Vreemde valuta rekening

Met een vreemde valuta rekening beschikt u over een rekening-courant, waarmee u bedragen in andere muntsoorten dan de euro kunt ontvangen en betalen. U kunt uw valuta bijtijds aankopen, zodat u weet wat uw importtransactie u kost en u niet afhankelijk bent van de wisselkoers van het moment van de transactie.

Meer lezen over de vreemde valutarekening

Advies over uw betalingsverkeer

U wilt de oplossing die het best bij uw betalingscondities past. Onze adviseurs denken graag met u mee.

Contact

Rabobank