De finalisten van de Rabo Duurzame Innovatieprijs zijn bekend! Na een inspirerende dag waarop de genomineerden hun innovatieve idee presenteerden, heeft de jury een selectie gemaakt. “Ze hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt. We waren overdonderd van het hoge niveau van de pitches, de kwaliteit van de innovaties en het enthousiasme van alle deelnemers”, aldus de jury.

21 maart: Prijsuitreiking Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018

Wil jij als eerste ontdekken welke spraakmakende duurzame innovaties de wereld gaan veranderen? Kom naar de prijsuitreiking op 21 maart en schrijf je in voor één van de inspiratiesessies. Toegang tot het event is gratis.

Dit zijn de finalisten

De finalisten in de categorie Circulaire economie:

Living Light
Een atmosferische lamp die zijn energie put uit een plant die vlakbij de lamp wordt geplaatst. Hoe beter de plant wordt verzorgd, hoe langer de lamp schijnt.

PeelPioneers
Hoe waardevol kunnen citrusschillen zijn? PeelPioneers ziet mogelijkheden in de foodbranche, cosmetica, schoonmaakmiddelen en papierindustrie.

WP Trading Alphen aan de Rijn BV
Plantenpotten van gebruikt papier die dankzij een speciale behandeling voor een programmeerbare tijd natsterk zijn. Na de groeifase kunnen de potten de gft-bak in en gecomposteerd worden.

De finalisten in de categorie Food & Agri:

H2O Technics B.V.
Milieuvriendelijke bestrijding en eliminatie van pathogene ziekteverwerkers, bacteriën, algen, biofouling en parasieten in water. Hierbij wekken een geavanceerde resonator en besturingssysteem ultrasone geluidsgolven op. 

Kipster
Een revolutionaire kippenboerderij die het eerste klimaatneutrale ei ter wereld produceert. Alle bijproducten van het productieproces worden zo goed mogelijk verwaard, zonder emissies uit te stoten.

Wasteless
Een data-driven aanpak van voedselverspilling voor supermarkten met prijsdifferentiaties. Producten in het versvak, waarbij de uiterste verkoopdatum nabij is, worden automatisch afgeprijsd.

De finalisten in de categorie Vitale gemeenschappen & Zorg:

Scoozy
De Scoozy scootmobiel heeft slimme sensoren, goede zichtbaarheid in het verkeer en maximaal comfort. Dit maakt de aanschaf van een scootmobiel toegankelijker. 

Somnox
Somnox is een slaaprobot die een goede nachtrust stimuleert. Met de ideale slaapademhaling en begeleidende meditatie zorgt de robot voor ontspanning en rust. 

Super Brains
Deze app helpt mensen met ADHD gewoontes aan te leren en afspraken na te komen. De kans op gedragsverandering groeit dankzij de interactieve coaching om actie te ondernemen. 

Het event: Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018

Op woensdag 21 maart worden de winnaars bekend gemaakt van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018. In het theater Orpheus in Apeldoorn zal dagvoorzitter Harm Edens je meenemen in de wereld van duurzaamheid en innovatie. Ook voorafgaand aan de prijsuitreiking is er genoeg in het theater te beleven. Zo geven enthousiaste sprekers uit elke categorie inspiratiesessies over het thema duurzaam leiderschap en delen zij hun succesverhalen. Nieuwsgierig naar hoe deze succesvolle ondernemers bijdragen aan een betere wereld? De toegang tot het event is gratis! 

Het programma

12.30 uur:  Inloop met lunch 
13.15 uur: Inspiratiesessie Food & Agri, Circulaire economie, Vitale gemeenschappen & Zorg 
14.30 uur: Pauze / Inloop voor gasten voor de prijsuitreiking 
15.00 uur: Opening prijsuitreiking door dagvoorzitter Harm Edens en Barry van de Lagemaat, directievoorzitter Rabobank Apeldoorn
15.15 uur: Presentatie over duurzaam leiderschap door Annemieke Nijhof, CEO Tauw Group BV en Topvrouw van het jaar 2015
16.00 uur: Prijsuitreiking door Herman Wijffels en Wiebe Draijer, Voorzitter groepsdirectie Rabobank 
16.45 uur: Afsluiting officieel programma 
17.00 uur: Borrel

Zorg dat je erbij bent!

Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018

Ondernemers die niet alleen willen bijdragen aan de groei van hun bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en een betere wereld. Met de Rabo Duurzame innovatieprijs stimuleert Rabobank ondernemers mee te werken aan innovatieve oplossingen die er echt toe doen. En met succes! De jury heeft een selectie gemaakt van mooie, inspirerende concepten. Hieronder vind je een overzicht van de genomineerden van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018.

De genomineerden

De genomineerden in de categorie Circulaire Economie:

Baril Coatings Etten-Leur B.V.
De productie van verf op basis van natuurlijke en plantaardige grondstoffen, zonder in te leveren op kwaliteit. Dit maakt verantwoord en duurzaam schilderen mogelijk. 

Demacq Recycling International
Wat gebeurt er met de versleten wieken van windmolens? Dit genomineerde bedrijf scheidt de verschillende materialen en probeert voor elk onderdeel een tweede leven te creëren. 

Dimaen BV
Een veelbelovende manier om het mestprobleem op te lossen, door waardevolle mineralen uit mest en afvalstromen te halen. 

Oceans of Energy
Een innovatief design voor zonne-energie op zee. Op meren is ‘floating solar’ al zeer populair, alleen de stap naar de heftigere condities op zee is nog nauwelijks onderzocht. 

Polytential BV
Een volledig geautomatiseerde analyse van plastic afval door middel van een hyperspectrale camera. Binnen drie seconden maakt een algoritme de samenstelling van materialen in een afvalstroom inzichtelijk. 

RELIUS Benelux
Oude verf innemen als chemisch afval en die dan voor >50% recyclen en als nieuwe grondstof voor onze muurverven gebruiken. Door een korting te verlenen op afname van de gerecyclede verf op de afvoerkosten.

The Green House
Een volledig circulair en zeer duurzaam paviljoen in Utrecht met horeca- en vergaderfuncties. The Green House is energieneutraal en volledig te hermonteren. 

The Waste Transformers
Gemeenschappen en bedrijven uit binnen- en buitenland kunnen zelf afval ‘upcyclen’ naar nieuwe producten en transformeren naar schone energie. 

Wellsun
Een innovatie zonnewering die een aangename hoeveelheid licht doorlaat, terwijl te fel licht wordt geblokkeerd en omgezet naar zonne-energie. 

De genomineerden in de categorie Food & Agri:

ISN Van Meer BV
Een indoor farming systeem dat aardbeienteelt zonder invloed van het klimaat mogelijk maakt. Hierdoor kunnen steden zelfvoorzienend worden in hun productie van vitaminerijke aardbeien. 

Nature’s Gold Production B.V.
De verwerking van bitterstoffen uit afgewerkte witlofwortels tot bionische gewasbescherming. De overgebleven pulp kan weer aan boeren verkocht worden. 

Oxipack BV 
Een lekdetectiemethode die verpakkingen test of ze luchtdicht verpakt. Na de test blijft de verpakking intact, waardoor er minder producten weggegooid hoeven te worden. 

Polarisk BV 
Polarisk ontwikkelt een autonoom robotica-systeem dat is uitgerust met een hyperspectrale camera. Het systeem rijdt langs de landbouwvelden en scant de vruchten, bijvoorbeeld op kwaliteit en aanwezigheid. 

Seaweed Harvest Holland B.V. 
Het eerste Nederlandse bedrijf dat start met grootschalige zeewierteelt in open water. Het uitgangsmateriaal waaruit het zeewier groeit, is geproduceerd in het eigen laboratorium.  

Tutti Foodi
Een unieke methode om natuurlijke ingrediënten te drogen met behoud van smaak, nutriënten, geur en kleur. Dankzij de incapsulatietechniek blijven de producten minimaal twee jaar houdbaar. 

Veenhuis Machinies BV 
Deze innovatie waardeert organische mest op basis van nutriëntenanalyse. Hierdoor is het mogelijk om de bemesting af te stemmen op de behoeften van de bodem en de plant. 

De genomineerden in de categorie Vitale gemeenschappen & Zorg:

Chocobombes 
Chocobombes zijn bonbons gevuld met een gezonde boodschap, speciaal voor de zwangere vrouw. De vullingen van de bonbons bevatten voedingsstoffen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. 

DiagnOSAS B.V. 
OSAsence is een screeningsinstrument om slaapapneu te signaleren. De aandoening wordt vastgesteld met een online vragenlijst en nachtelijke zuurstofmeting bij de patiënt thuis. Op deze manier worden minder mensen onnodig doorverwezen naar slaapcentra. 

ORYX Movement Solutions 
Een bewegingsanalyse op basis van sensoren en integratie van data en kennis. Met deze gegevens kunnen zorgprofessionals het valrisico van patiënten verlagen en revalidatieprocessen verbeteren.

Pacmed 
Pacmed presenteert artsen de verwachte uitkomsten van verschillende behandelopties, op basis van de resultaten van de behandeling van vergelijkbare patiënten. Op basis van die analyse krijgen patiënten de best passende zorg. 

Patiënt+ 
Samen beslissen over jouw gezondheid. Met Patiënt+ verlenen artsen doelmatige zorg op basis van wensen en verwachtingen van de patiënt. Persoonlijke zorg, met betere resultaten en flinke kostenbesparing. 

Total Innovation B.V.
De Total Cup is een drinkbeker voor mensen met een stoornis in het slikvermogen. De kans op verslikking daalt dankzij de beperkte inhoud en door het ontbreken van een tuit of rietje.

Zorganimaties 
Kijksluiter is een bibliotheek van 5.000 animatievideo’s, waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Op deze manier moet onjuist medicijngebruik worden teruggebracht.