Nieuw bestuurslid vereniging of stichting

Een andere penningmeester, voorzitter of secretaris

U bent net toegetreden tot het bestuur van uw vereniging of stichting. Het is belangrijk dat u begrijpt hoe de financiële zaken geregeld zijn.

Schrijf u in bij de Kamer van Koophandel

Is uw vereniging of stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Schrijf uzelf dan ook in als handelend bestuurslid. Het hebben van deze inschrijving biedt voordelen:

  • u beperkt de persoonlijke aansprakelijkheid van het bestuur
  • u kunt een zakelijke rekening en bankpas gebruiken
  • u bent bekend als bestuurder
  • u krijgt toegang tot zakelijke diensten van de Rabobank waardoor u professioneel kunt werken

Geef uw naam door aan de Rabobank

Bent u de nieuwe penningmeester en/of mag u als bestuurslid namens uw vereniging of stichting bankzaken met ons doen? Een bestuurswijziging kunt u online doorgeven. U kunt bij een bestuurswissel niet van Rabobank wisselen, dus de bankzaken blijven bij de huidige Rabobank. De adviseurs van uw oorspronkelijke Rabobank blijven uw contactpersoon.

Bestuurswijziging doorgeven

Richt uw betalingsverkeer slim in

Vond de vorige penningmeester het wel eens lastig om contributies te innen? Overweeg om over te stappen op automatisch afschrijven: incasso. Dat is niet ingewikkeld, maar kost in het begin even tijd. We helpen u daarmee op weg.

Meer lezen over incasso voor verenigingen en stichtingen

Voorkom interne fraude

Maak verstandige keuzes over het gebruik van de bankrekening van uw vereniging of stichting. Wilt u zich wapenen tegen interne fraude, overweeg dan Rabo Internetbankieren Professional. Hiermee regelt u dat grote bedragen door meerdere bestuursleden getekend moeten worden voordat ze worden afgeschreven.

Meer lezen over Rabo Internetbankieren Professional

Weet welke risico’s u loopt

Als bestuurder van een vereniging of stichting kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Met een aansprakelijkheidsverzekering dekt u dat risico af. Zoek daarnaast uit hoe uw vereniging of stichting verzekerd is tegen schade. Vergeet daarbij niet om ook vrijwilligers en gebouwen, zoals een clubhuis, goed te verzekeren.

Meer lezen over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Vraag een ANBI-keurmerk aan

Met het ANBI-keurmerk van de belastingdienst kunnen donateurs fiscaal voordeel krijgen als zij schenken aan uw vereniging of stichting. Ook voor het werven van sponsoren kan een ANBI-keurmerk waardevol zijn.

Meer lezen over ANBI op de website van de Belastingdienst

Contact

Rabobank