Zzp of freelance

Uw eigen zaken regelen als zzp’er of freelancer

Als zzp’er of freelancer heeft u veel vrijheid. Dat is natuurlijk fijn, maar het betekent wel dat u veel zelf moet regelen. Denk aan uw pensioenopbouw en uw inkomen als u arbeidsongeschikt wordt. Ook werken een aantal zaken, zoals de aanvraag van een hypotheek, net iets anders dan voor werknemers in loondienst. Wij denken met u mee. Hier vindt u handige tips voor uw carrière als zzp’er of freelancer.

Wonen en inkomen

Wilt u een huis kopen? Ook voor u als zzp’er of freelancer is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. U moet wel aantonen dat u uw hypotheek niet alleen nu, maar ook in de toekomst kunt blijven betalen. Heeft u bijvoorbeeld voldoende inkomen als u arbeidsongeschikt raakt of met pensioen gaat? U kunt zich hiertegen verzekeren of dit risico zelf opvangen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Bedrijfsauto leasen of kopen

Bij uw werkzaamheden als zzp'er is een auto een handig vervoermiddel. Gebruikt u uw privéauto of schaft u een bedrijfsauto aan? U kunt kiezen voor autolease of een auto kopen. Als zzp’er of freelancer profiteert u van een aantal voordelen bij de aanschaf en het gebruik van een auto.

Betalen en sparen

Een zakelijke rekening voor zzp'ers staat niet alleen professioneel tegenover uw opdrachtgevers. U houdt ook uw zakelijke en privé boekhouding gescheiden. Zo heeft u een duidelijk overzicht over uw zakelijke financiën. Heeft u nu ruimte om geld opzij te zetten, dan kunt u met een zakelijke spaarrekening sparen voor later.

Verzekeren

Soms gaat het even iets minder goed. U krijgt bijvoorbeeld een zakelijk conflict met een opdrachtgever. Of u loopt bedrijfsschade op door weersinvloeden of een inbraak. Gelukkig kunt u zich hiertegen verzekeren.

Coöperatie van zzp’ers en freelancers

Wilt u meer bereiken dan u alleen kunt? Een coöperatie biedt mogelijk uitkomst. U kunt samen met andere zzp’ers en freelancers een coöperatie oprichten om samen te werken. Zo staat u als zzp’er sterk en kunt u samen meer bereiken zonder uw onafhankelijkheid te verliezen.

Meer lezen over de voordelen van een coöperatie

Contact

Rabobank