Hypotheek voor zzp’ers

Wilt u een eigen huis kopen? De aanvraag van een hypotheek is voor u als zzp’er of freelancer niet moeilijker dan voor iemand in loondienst. U moet wel andere gegevens aanleveren. We leggen u graag uit hoe u een hypotheek kunt aanvragen.

Voorbereiding aanvraag hypotheek als zzp'er

Voor de aanvraag van een hypotheek is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Tijdens het hypotheekadviesgesprek zal de adviseur onder andere naar de volgende zaken vragen:

 • uw jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren
 • bij minder jaarcijfers een prognose van de verwachte inkomsten voor het komende jaar
 • uw werkzaamheden als zzp’er
 • het aantal opdrachtgevers
 • of u het risico op overlijden en arbeidsongeschiktheid heeft afgedekt
 • of u uw inkomen heeft geregeld voor tijdens uw pensioen

Vooraf een persoonlijke hypotheekberekening maken

Als u drie jaarrekeningen heeft en uw inkomen is stabiel, dan geeft het Rabobank Hypotheekdossier al een betrouwbaar beeld over hoeveel u kunt lenen. U betaalt minder advieskosten als u de gegevens die nodig zijn voor het adviesgesprek uploadt in het Hypotheekdossier:

 • de aanschafprijs van het huis
 • uw inkomen
 • uw bezittingen en schulden
 • uw eventuele huidige hypotheek

Met de gegevens uit het Hypotheekdossier kan uw adviseur zich voorafgaand aan het hypotheekadviesgesprek verdiepen in uw situatie. 

Zzp-inkomen als basis voor een betaalbare hypotheek

Uw hypotheek moet niet alleen nu betaalbaar zijn, maar ook in de toekomst. Een zzp’er heeft minder zekerheid voor de toekomst dan iemand met een vaste baan. Daarom kijken we tijdens het hypotheekadviesgesprek naar uw inkomen.

 1. U levert uw jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren aan. Werkt u korter dan drie jaar als zzp’er? Dan levert u de beschikbare jaarcijfers aan en maakt u een prognose van uw inkomen voor het komende jaar.
 2. Uw adviseur rekent met de cijfers die u heeft aangeleverd. Hieruit volgt een inkomensverklaring die u kunt vergelijken met een loonstrook.
 3. Vervolgens bekijken we of u uw hypotheek kunt betalen. Als u als zzp’er bijvoorbeeld € 2.300 per maand overhoudt van uw inkomsten, dan gebruikt de adviseur dezelfde regels als voor iemand die in loondienst is en € 2.300 per maand verdient.

Hulp hypotheekaanvraag zzp'er of freelancer

De website Flexibelwerkenenwonen.nl helpt zzp’ers en freelancers om een hypotheekaanvraag goed te onderbouwen en voor te bereiden. U krijgt inzicht in uw financiële situatie en u vindt een checklist voor de documenten die u kunt verzamelen voor het adviesgesprek.

Meer lezen op Flexibelwerkenenwonen.nl

Kosten hypotheekadviesgesprek

Een adviseur van de Rabobank moet uw inkomensverklaring opstellen. Daarom betaalt u een hoger adviestarief voor een hypotheekadviesgesprek dan iemand met een vast contract.

Meer lezen over de kosten van een hypotheekadviesgesprek

Contact

Rabobank