Sneller het geld op je rekening: zo doen deze ondernemers dat

Verbeter je cashflow door klanten sneller te laten betalen. Driekwart van de bedrijven in ons land heeft wel eens te maken met een factuur die te laat wordt overgemaakt. Drie ondernemers vertellen hoe zij dat probleem succesvol hebben getackeld.

1. Vooraf factureren

Onderneemster Kaya-Quintana Broekhuijsen krijgt regelmatig te maken met klanten die de betaaltermijn op de factuur laten verstrijken. Wanneer ze in 2015 een nieuw bedrijf opricht, besluit ze het daarom anders aan te pakken. "Wij factureren vooraf. En ja, dat is toegestaan. Niet elke ondernemer weet dat, maar in Nederland mag je als opdrachtnemer eigen facturatieregels opstellen", vertelt Broekhuijsen. Met Bloggers & Brands verleent ze met een team van marketeers en communicatiespecialisten diensten op het gebied van PR, influencer marketing en social media-content.

Kaya-Quintana Broekhuijsen

"Bedrijven die niet vooraf willen betalen, staan er financieel meestal niet zo goed voor."
Kaya-Quintana Broekhuijsen

Waterdichte voorwaarden

Cruciaal bij deze manier van factureren zijn de algemene voorwaarden van je bedrijf. Schakel daarvoor een jurist in, zo benadrukt Broekhuijsen. "Juridisch moet het waterdicht zijn. Wel hebben wij onze advocaat met opzet gevraagd om de tekst zoveel mogelijk in normaal Nederlands op te stellen. Het is echt belangrijk om zo duidelijk mogelijk naar je klanten te communiceren. We zetten het altijd bovenaan de offerte en delen het daarna ook nog mondeling mee. Heel transparant dus, zodat onze klanten het goed begrijpen."

Nooit (meer) krediet nodig

Als betaaltermijn hanteert Broekhuijsen veertien dagen. En pas wanneer het geld op de rekening staat, gaan haar mensen aan de slag. "Klanten accepteren dat over het algemeen wel. En bedrijven die dat niet doen, staan er financieel meestal niet zo goed voor. Dan moet je het maar beschouwen als waarschuwing."Problemen met haar cashflow heeft Broekhuijsen sindsdien in ieder geval niet gekend. "We hebben volop ruimte om te investeren, ook zonder hulp van buitenaf. Met Bloggers & Brands hebben we nog geen enkele keer een krediet moeten aanvragen."

Gouden regel

Veel ondernemers wachten te lang met het versturen van facturen. Vooraf factureren is niet voor iedereen weggelegd. Wen jezelf in elk geval aan: vandaag leveren is vandaag factureren.

2. Korting voor wie snel betaalt

Het belonen van klanten die een factuur eerder betalen. Het is een methode die in het bedrijfsleven al lang wordt toegepast om aan cash te komen. Vaak werkt het verrassend goed. Want stel, een klant zit wat krap bij kas en moet beslissen welke leverancier als eerste zijn geld krijgt. Dan staat een bedrijf dat korting biedt bij snelle betaling meestal net iets hoger op de lijst.

John Vlaar

"Wie de helft al binnen een week kan overmaken, bieden we 1 procent betalingskorting."
John Vlaar

Tonnen voorfinancieren
John Vlaar heeft veel ervaring met deze manier van werken. Zijn bedrijf Giant ICT levert zowel hardware als software en richt zich onder meer op cloud-diensten. Bij projecten die het bedrijf doet gaat het al snel om flinke bedragen, tot enkele honderdduizenden euro's. "Wanneer je veel projecten gelijktijdig hebt lopen, dan moet je de inkoop voorfinancieren. Dan gaat het dus om geld waar je als bedrijf graag snel over wil beschikken, zodat je financiële ruimte hebt om te kunnen ondernemen", aldus Vlaar.

1 tot 3 procent
Het verkrijgen van extra cash begint voor Giant ICT al in het offertetraject. Zo worden van tevoren afspraken gemaakt over de betaling en krijgen klanten die snel handelen een voordeeltje. "Wie de helft al binnen een week kan overmaken, bieden we bijvoorbeeld 1 procent betalingskorting. Zo heb ik ook wel meegemaakt dat iemand voorstelde om in één keer het hele bedrag over te maken. Die klant kreeg van ons een betalingskorting van 3 procent."

Let op je marge
Voor ondernemers kan deze manier van werken interessant zijn om financiële risico’s onder controle te houden. Maar let wel: korting geven gaat ten koste van de marge. Ga dus eerst goed na of het voordeel van geld op je rekening opweegt tegen de winstmarge die je inlevert.

Gouden regel

Gemak dient de mens. Stuur met de factuur een link mee die je klant kan gebruiken om het openstaande bedrag onmiddellijk te betalen.

3. Automatisch je facturen versturen

Voor Jasper Delisse is voldoende cash van levensbelang. Met We R Asia staat hij Europese bedrijven bij die hun producten van de Chinese band willen laten rollen. Voordat producten uit China kunnen worden verscheept, moet hij 100 procent van de rekening hebben overgemaakt. "Onze klanten doen weliswaar een aanbetaling, maar betalen nooit van tevoren het hele bedrag. Dat betekent dat we regelmatig grote sommen geld moeten voorfinancieren. Voor ons is het daarom extra belangrijk dat facturen die wij zelf versturen snel betaald worden", aldus Delisse.

Jasper Delisse

"We zijn in staat sneller te handelen als een betaling ergens stokt."
Jasper Delisse

Een ton vrijgespeeld
Dat gebeurde alleen niet altijd. Anderhalf jaar geleden liet Delisse zijn facturatieproces daarom helemaal automatiseren. Met succes. Ten opzichte van 2016 staat er de helft minder geld uit bij klanten. "Laten we zeggen dat het gemiddeld 200.000 euro was, dan is het nu nog een ton. Dat is geld dat we kunnen inzetten om nieuwe opdrachten aan te nemen om zo verder te groeien."

Sneller ingrijpen
Door zijn facturatieproces te automatiseren, heeft Delisse nu veel beter zicht op zijn debiteuren. "Je ziet meteen welke facturen er nog uitstaan en hoe hoog de bedragen zijn die daarbij horen. Dat stelt ons in staat om sneller te handelen als een betaling ergens stokt."

Lees meer over automatisch facturen versturen met Facturis

Gouden regel

Informeer eens bij je klant welke gegevens hij nodig heeft om je factuur snel te kunnen betalen. Ontbrekende informatie wordt vaak gebruikt als argument om een openstaande rekening niet binnen de afgesproken betaaltermijn over te maken.

Flexibel geld opnemen

Slim omgaan met je debiteuren geeft je financiële speelruimte om door te groeien met je bedrijf. Toch extra geld nodig dat je flexibel kunt inzetten voor bijvoorbeeld voorraden of om je klanten voor te financieren? Kijk dan eens naar een rekening-courant krediet.

Lees meer over zakelijk krediet

 

Wat vind je van dit artikel?

Contact

Rabobank