Veilig bankieren: dit doen criminelen

Criminelen proberen op allerlei manieren in bezit te komen van uw bankpas of creditcard en/of de bijbehorende beveiligingscodes.

CEO-fraude

U ontvangt een spoedopdracht voor een betaling die afkomstig lijkt van een hoge baas binnen uw bedrijf. De naam klopt en het e-mailadres lijkt zo goed, dat u door de spoed niet ziet dat dit niet klopt. Er staat soms zelfs een controlemogelijkheid in de mail. Zo kan het gebeuren dat uw bedrijf door de druk onbedoeld veel geld overmaakt naar een crimineel.

Lees hier voor meer informatie

Factuurfraude

Criminelen sturen u per post een valse factuur, in de hoop dat u deze betaalt. Dit kan een factuur zijn waarop bijvoorbeeld het rekeningnummer is aangepast naar een vals rekeningnummer. Een nepfactuur voor een niet-bestaande betalingsverplichting of voor een niet-bestaand bedrijf is ook mogelijk. Wij mogen het bedrag dat u onterecht heeft betaald niet naar u terugboeken. U heeft namelijk geen automatische incasso afgegeven, maar zelf een betalingsopdracht uitgevoerd en deze digitaal ondertekend met uw Rabo Scanner. Controleer uw facturen daarom altijd goed.

Phishing

Criminelen 'vissen' naar uw persoonlijke gegevens. U ontvangt bijvoorbeeld een mail van iemand die zich voordoet als de Rabobank. Men probeert u te verleiden om uw persoonlijke gegevens achter te laten. Nadat u die heeft ingevuld, volgt meestal een babbeltruc. Ook wordt phishing gebruikt om zowel uw bankpas als pincode in handen te krijgen.

Voorbeelden van valse e-mails

Babbeltruc

Een oplichter probeert met een mooi verhaal uw beveiligingscodes te krijgen. Hij of zij belt u namens 'de bank' of probeert uw vertrouwen te winnen via chat, Skype of via social media. Dit gebeurt vaak nadat u eerst via phishing persoonlijke gegevens heeft afgegeven.

Voorbeelden van babbeltrucs

Pinpastrucs

Shouldering

Iemand kijkt over uw schouder mee als u uw pincode intoetst. Vervolgens probeert een andere persoon uw bankpas te rollen of te stelen (tientjestruc of muntentruc). Scherm altijd het toetsenbordje af als u uw pincode intoetst.

Tientjestruc

Nadat u uw pincode heeft ingetoetst, wijst iemand u erop dat er een bankbiljet is gevallen. Als u bukt om het op te rapen, verwisselt een handlanger snel uw pas voor een soortgelijke pas. Laat u nooit afleiden tijdens het pinnen.

Muntentruc

U heeft boodschappen gedaan. Bij het wegzetten van het karretje vraagt iemand of u een muntje kunt wisselen. Als u uw portemonnee opent, gooit iemand een muntstuk op de grond. U bukt en iemand pakt uw pas uit uw geopende portemonnee. Wees dus alert als men u vraagt om geld te wisselen.

Skimming

Criminelen plaatsen een kaartleesapparaatje op de pasinvoer van een geld- of betaalautomaat (bijvoorbeeld bij onbemande tankstations of parkeergarages). Zo kopiëren ze uw bankpasgegevens die ze op een nagemaakte bankpas zetten (skimming). Via shouldering (en soms ook een camera) kijken ze uw pincode af en vervolgens kunnen zij met de namaakpas geld opnemen en betalen van uw rekening. Ziet de pasinvoer van een geldautomaat er anders uit dan u gewend bent? Gebruik de automaat dan niet en neem contact op met uw bank.

Cash trapping

U gaat pinnen maar er komt geen geld uit de automaat. Criminelen hebben een afdekplaatje op de geldautomaat geplaatst. Blijf bij de automaat en bel de politie. Als u wegloopt, gaan de cash trappers er met uw geld vandoor. Ziet het klepje van de gelduitgifte van een geldautomaat er anders uit dan u gewend bent? Gebruik de automaat dan niet en neem contact op met uw bank.

Computervirussen en malware

Malware is kwaadaardige software die via een virus verspreid wordt. Als uw computer ermee besmet is, kunnen internetcriminelen via uw computer op afstand dingen doen zonder dat u het merkt. Zoals uw betalingen manipuleren wanneer u aan het internetbankieren bent. Of rekening- en creditcardgegevens of beveiligingscodes achterhalen. Wees daarom altijd alert als de schermen van internetbankieren er anders uitzien dan u gewend bent.

Voorbeelden van virussen

Oplichting met kleurcode Rabo Scanner

Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Zo proberen ze klanten van de Rabobank een kleurcode te laten scannen met de Rabo Scanner om geld van hun rekening te kunnen stelen. Criminelen doen alsof zij op Marktplaats iets willen kopen.

Wat doen criminelen?

Criminelen doen op Marktplaats alsof zij een koper zijn. Ze tonen interesse en vragen aan de verkoper zijn rekeningnummer én pasnummer om te kunnen betalen. Vaak zeggen ze dan dat ze een zakelijke rekening hebben en dat daarom de betaling anders verloopt. Natuurlijk is dat niet zo. Als de crimineel het rekeningnummer én pasnummer heeft, kan hij een kleurcode aanmaken op de inlogpagina van Rabo Internetbankieren of in de Rabo Bankieren App. Nu heeft hij alleen nog een inlog- of signeercode nodig. Om deze te krijgen, stuurt de crimineel de verkoper een berichtje via Whatsapp of sms met daarin een kleurcode. Hij vraagt aan de verkoper om die kleurcode te scannen. De verkoper krijgt dan een code van 8 cijfers. De crimineel vraagt om de code door te sturen en steelt vervolgens geld van de rekening van de verkoper. In onze video laten we zien wat criminelen doen en waar u op kunt letten om veilig uw bankzaken te doen. 

Wat kunt u doen?

Als u iets verkoopt op Marktplaats of via een andere website, dan heeft de koper alleen uw naam en rekeningnummer (IBAN) nodig. Meer niet!

  • Voor het ontvangen van een betaling hoeft u alleen uw rekeningnummer maar door te geven.
  • Om geld te kunnen ontvangen, hoeft u verder niets te doen.
  • Uw bankpas is persoonlijk en vertrouwelijk, net als uw rijbewijs, paspoort en/of identiteitskaart. Foto’s of kopietjes opsturen is erg gevaarlijk.
  • Een kleurcode maakt u altijd zelf aan in Rabo Internetbankieren of in de Rabo Bankieren App. U krijgt een kleurcode nooit van iemand toegestuurd. Scan alleen kleurcodes die u zelf heeft aangemaakt.
  • Na scannen van uw kleurcode, staat op het scherm van uw Rabo Scanner wat er gaat gebeuren. Staat er op uw Rabo Scanner iets wat u niet wilt doen, stop dan meteen.
  • Als u twijfelt, stop dan ook en neem contact met ons op.
  • Vertelt iemand u dat het niet klopt wat u op uw Rabo Scanner ziet staan? Dan kunt u te maken hebben met iemand die fraude wil plegen.
  • Als er toch iets misgaat, bel dan direct uw Rabobank of neem contact op met onze Helpdesk.

Geldezel

Criminelen proberen uw bankrekening te gebruiken voor het doorsluizen van crimineel geld. Word geen geldezel. Leen nooit uw pinpas en pincode uit. Ga niet in op aanbiedingen waarbij u 'even snel geld kunt verdienen'. Volg uw gezonde verstand.

Word geen geldezel