Voorkom fraude

Ook zakelijk online bankieren moet veilig zijn. Wij hebben hierin een belangrijke taak, maar hebben ook jouw hulp nodig. Aan de hand van vijf principes leggen we uit wat je zelf kan doen.

Houd je beveiligingscodes geheim

Schrijf je beveiligingscodes nooit op en geef ze aan niemand door. Bewaar je pincode niet bij je bankpas. Kies geen voor de hand liggende toegangscode voor Rabo Mobielbankieren of de Rabofoon, zoals een geboortedatum of postcode. Scan met je Rabo Scanner geen afbeeldingen die iemand je aanbiedt via bijvoorbeeld social media, mail, WhatsApp of SMS.

Laat een ander nooit je bankpas gebruiken

Bewaar je bankpas op een veilige plaats en laat deze nooit onbeheerd achter. Laat je pas blokkeren als deze gestolen of kwijt is. Of als je pas blijft steken of wordt ingeslikt door de geldautomaat. Verlaat de automaat niet voordat de pas geblokkeerd is. 

Bij de geld- en betaalautomaat 

Maak nooit gebruik van 'behulpzame' personen. Laat je niet afleiden tijdens het pinnen, houd de pasgleuf in de gaten. Betaal je in een winkel? Berg eerst je pas veilig op voordat je de boodschappen inpakt. Haal je pas meteen uit de automaat als deze naar buiten komt. Staat er iemand te dichtbij naar je gevoel? Vraag de persoon om naar achteren te stappen of stop met pinnen.

Creditcard 

Criminelen verwisselen soms creditcards tijdens transacties. Controleer daarom altijd of je je eigen creditcard terugkrijgt. Soms moet je je cardnummer en vervaldatum doorgeven. Bijvoorbeeld als je via internet iets wilt kopen. Geef je cardnummer en vervaldatum niet aan anderen door als je niet van plan bent iets te kopen. Controleer voordat je je transactiebon tekent altijd of het bedrag en de muntsoort klopt. Bewaar altijd een kopie van de transactiebon voor je eigen administratie.

Bankpas uit 

Zakelijke bankpassen staan standaard 'aan' voor gebruik buiten Europa. Reis je niet buiten Europa, zet je pas dan 'uit'. Zo maak je het risico op misbruik kleiner. 
Gebruik je een privé-bankpas, dan staat deze standaard 'uit' voor gebruik buiten Europa. Zo maken we het risico op misbruik kleiner. Reis je buiten Europa, zet je pas dan 'aan'. 

Meer over het instellen van je bankpas

Zorg voor goede beveiliging van je apparatuur

Door je computer of laptop goed te beveiligen, help je ons in de strijd tegen misbruik van Online Bankieren. Zorg ervoor dat: 

je een legale en meest recente versie van je besturingssysteem en internetbrowser gebruikt je geen onbekende of illegale software downloadt de firewall en antivirusprogramma altijd aan staanje gebruikmaakt van een beveiligde internetverbinding je altijd zelf Rabobank.nl intypt in uw adresbalk. Maak geen gebruik van links in een e-mail of een pagina in uw favorieten. 

Bankieren via de app 

Beveilig je toestel met een wachtwoord. Sluit de app altijd af als je klaar bent. Gebruik altijd de nieuwste versie van de Rabo Bankieren App en van het besturingssysteem van je toestel. Gebruik altijd legale software. Als je de beveiligingsmaatregelen van het besturingssysteem van je toestel omzeilt (jailbreaken of rooten genoemd), is je toestel slecht beveiligd. Hef de toestelregistratie op als je geen gebruik meer maakt van de app of als je je toestel verkoopt, weggeeft of kwijt bent.

Controleer je bankrekening

Controleer regelmatig je bankrekening om te zien of er geen bedragen zijn afgeschreven die je niet kunt thuisbrengen. Zo ontdek je snel of je slachtoffer bent geworden van criminelen. 

Overboekingen controleren 

Controleer altijd je overboekingen voordat je deze met de Rabo Scanner ondertekent. Check elke keer voordat je met de signeercode je digitale handtekening zet: 

het aantal betalingen de bedragen het totaalbedrag het rekeningnummer van een begunstigde (als hierom gevraagd wordt) 

Controleer iDIN inzage 

Met de dienst iDIN log je veilig en vertrouwd in op de websites van overheidsinstanties, verzekeraars en webshops via je eigen bank. Eenvoudig met de Rabo Scanner of Random Reader. En op je mobiel of tablet met de Rabo Bankieren App.

Lees meer over iDIN

Meld incidenten bij de bank en volg de aanwijzingen op

We leggen je uit hoe je kunt zien of je echt op Rabobank.nl bent. Bijvoorbeeld als je doorklikt in een e-mail. Vertrouw je het niet? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

Kwetsbaarheden melden 

Ben je deskundig op het gebied van internetbeveiliging en heb je een mogelijke zwakte in de systemen van de Rabobank ontdekt? Dan vragen wij je om dit te melden.

Lees meer over kwetsbaarheden melden