
De impact van een crisis op jouw verzekeringen
De afgelopen tijd horen we steeds vaker nieuws over weer een nieuwe crisis. Denk aan de coronacrisis, de stikstofcrisis, de energiecrisis en ga zo maar door. Sta je er wel eens bij stil wat de (blijvende) gevolgen hiervan zijn voor jouw onderneming? Zijn jouw risico’s veranderd? Vergeet dan niet om je verzekeringen hierop aan te passen!
Goed verzekerd het nieuwe jaar in
Aan het eind van ieder jaar worden je verzekeringen verlengd, dit noemen we de prolongatie. Dit is hét moment om je verzekeringen en verzekerde bedragen nog eens onder de loep te nemen. Ben je een MBK of grootzakelijk bedrijf? Ga dan met je verzekeringsadviseur hierover in gesprek. Ben je klant van Interpolis? Dan heb je garantie tegen onderverzekering bij bepaalde verzekeringsproducten. Zorg in dat geval dat je zelfstandig je verzekeringen en gegevens controleert en update om deze garantie te behouden. Dit doe je eenvoudig online in de Rabo App of via Rabo Online Bankieren. Meer weten over je verzekering online controleren en updaten? Lees dan dit artikel.
Inflatie
Door de inflatie kunnen klanten en afnemers in financieel zwaar weer terechtkomen. Heb jij al iets geregeld voor het moment dat een klant je factuur niet meer kan betalen? Een kredietverzekering kan dan een mooie oplossing zijn. Deze verzekering keert uit als je klant de rekening niet meer kan betalen door faillissement of omdat je klant in zwaar weer verkeert.
Rabobank biedt verschillende kredietverzekeringen, waaronder Omzet Garant en Debiteuren Comfort Plan. Deze kun je via Rabobank zelf afsluiten.
Door tekorten, de inflatie en stijging van waardes blijkt het verzekerde bedrag op een voorraadverzekering, bedrijfsschadeverzekering en gebouwenverzekering soms te laag. Hierdoor kun je bij schade te weinig uitgekeerd krijgen. Ben je een MKB of grootzakelijk bedrijf? Ga dan met je adviseur in gesprek. Ben je een kleinzakelijke ondernemer? Dan kun je zelf online eenvoudig je verzekerde bedragen aanpassen in de Rabo App of via Online Bankieren.
Gezondheidscrisis (corona)
Sinds het begin van de coronacrisis hebben we veel (tijdelijke) wijzigingen in bedrijfsactiviteiten gezien. Bijvoorbeeld dat horecaondernemers ook maaltijden bezorgen of dat taxibedrijven tijdelijk medicijnen of boodschappen bezorgen. Ook zien we dat bedrijven nieuwe activiteiten oppakken. Mooie initiatieven! Deze nieuwe activiteiten dien je echter wel te melden bij je verzekeraar.
Veel verzekeringen, zoals een brandverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering, dekken alleen je primaire bedrijfsactiviteiten. Als je andere activiteiten uitvoert dan heb je hiervoor meestal geen dekking. Dit kan betekenen dat een brandschade of aansprakelijkheidsschade niet uitgekeerd wordt.
Thuiswerken
De periode van volledig thuiswerken is voor veel bedrijven voorbij. Medewerkers zijn dus weer zakelijk onderweg. Dit brengt ook risico’s met zich mee. Welke risico’s loop je als je medewerkers weer gaan deelnemen aan het verkeer?
Werken je medewerkers structureel vaker vanuit huis? Cybercriminelen spelen hierop in. Hebben jij en je medewerkers al de juiste maatregelen getroffen? Hiermee kun je de kans en impact van een cyberaanval verkleinen. Ook kan een cyberverzekering dienen als financieel vangnet. Bekijk onderstaande cyberpagina of maak een afspraak met een adviseur.
Tekorten en leveringsproblemen
Door de grote tekorten nemen de leveringsproblemen toe. Hierdoor worden meer voorraden aangehouden en deze zijn door de hogere inkoopprijzen ook nog eens meer waard. Controleer daarom de verzekerde waarde van jouw voorraadverzekering - of heroverweeg nog eens of je je voorraden toch wilt gaan verzekeren.
Door de materiaal- en personeelstekorten kan het langer duren voordat je na een brand weer door kan met je bedrijf. Mogelijk wil je daarom de uitkeringstermijn van je brandverzekering (gebouwen) herzien. Daarbij is de waarde van je bedrijfspand mogelijk gestegen en wil je de uitkeringswaarde van je verzekering daarop aanpassen.
Andere risico's voor ondernemers
Naast bovengenoemde ontwikkelingen, is het belangrijk om je ook bewust te zijn van onderstaande risico's. Zo zorg je dat je jouw risico’s goed hebt afgedekt.
RI&E
Als ondernemer met personeel ben je wettelijk verplicht om een risico-inventarisatie- en evaluatie op te stellen en bij te houden. Beter bekend als een RI&E. Is deze nog actueel of zijn er de afgelopen tijd zaken gewijzigd?
Wijzigingen in je supply chain
Als onderdeel van een supply chain loop je risico's. Een leveringsprobleem of brand bij je leverancier kan grote impact hebben op jouw bedrijf. Verklein de risico's van je supply chain in 7 stappen.
Transportverzekering
Heb je gekozen voor andere leveranciers of afzetkanalen? Controleer dan ook of schade aan je producten nog altijd tot aan hun eindbestemming worden gedekt. Elke transportverzekering kent namelijk ander voorwaarden.
Risico’s voor bestuurders van bedrijven
Voor sommige fouten die je als bestuurder maakt kun je persoonlijk, met je privévermogen, aansprakelijk gesteld worden.
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: hoe werkt dat?
Een verzekering speciaal voor bestuurders en toezichthouders. Want welke specifieke risico’s spelen voor hen? En wat dekt een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering? In deze video vertellen we je er alles over.

Verzekeringen die passen bij je bedrijf
Wil je weten of jouw verzekeringen nog passen bij je bedrijf en ben je een MKB of grootzakelijk bedrijf? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvende afspraak.
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer