Antwoorden en tips over verzekeren voor startende ondernemers

Goed verzekerd op weg in 2017

Als startende ondernemer komt er veel kijken bij het starten van uw eigen bedrijf. Wij helpen u daarom graag met een goede start. Tijdens de KvK-startersdag hebben wij 17.000 startende ondernemers gesproken met vragen over verzekeren. Wij geven graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Welke risico’s loop ik als ondernemer en wat moet ik verzekeren?
Als ondernemer loopt u verschillende risico’s. Welke verzekeringen voor u belangrijk zijn, hangt af van de branche waarin u werkt. Er is een aantal verzekeringen die voor veel ondernemers belangrijk zijn. Dat zijn de zakelijke rechtsbijstandverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met de zakelijke rechtsbijstandverzekering is uw bedrijf verzekerd tegen juridische geschillen. Denk bijvoorbeeld aan een discussie met een leverancier of afnemer. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u en uw medewerkers tegen schade veroorzaakt bij anderen. Hierbij kunt u denken aan een bedrijfsongeval.

Lees meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Lees meer over de zakelijke rechtsbijstandverzekering

Wat kosten verzekeringen?

De premie die u betaalt, is afhankelijk van de branche waarin u werkt, het aantal medewerkers en uw omzet. Wilt u weten wat de exacte premiekosten zijn? Log in met uw zakelijke bankpas en Rabo Scanner en bereken vrijblijvend uw premie.

Bent u nog geen Rabobankklant?

Kan ik mijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering zakelijk gebruiken?

Uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die u als ondernemer of uw werknemers veroorzaken. Daarom is het verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Lees meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Verschil tussen de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheid is een risico voor iedere ondernemer om rekening mee te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijfsongeval. Met deze verzekering bent u ook verzekerd tegen schade die u of uw medewerkers veroorzaken.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd tegen schade als gevolg van een beroepsfout. Deze verzekering is interessant als u een adviserend beroep heeft zoals makelaar of architect.

Lees meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Lees meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Hoe zit het met leveringsvoorwaarden en aansprakelijkheid?

Stel: u heeft uw eerste opdracht binnen gehaald. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene voorwaarden van uw product of dienst en uw aansprakelijkheid? In de algemene voorwaarden staan de wederzijdse rechten en plichten tussen koper en verkoper. Denk daarbij aan de betaaltermijn, garantiebepalingen, levertijden en wat u moet doen als er iets misgaat. Een aantal tips als het gaat om de algemene voorwaarden:

 • Deel voorwaarden op tijd met uw klant
 • Vermeld uw voorwaarden in de offerte
 • Blijf redelijk in uw voorwaarden
 • Informeer klanten op tijd als uw voorwaarden veranderen
 • Verwijs altijd naar de juiste voorwaarden

U kunt voor het opstellen van de voorwaarden kijken naar uw branchevereniging. Zij hebben de voorwaarden al juridisch getoetst en gedeponeerd. Het is wel aan te raden deze standaardvoorwaarden aan te passen op uw bedrijf en deze tijdig te toetsen door een advocaat of jurist.

Waarom zou ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten?

Als ondernemer heeft u bij arbeidsongeschiktheid geen recht op een wettelijke uitkering. Een AOV is bedoeld om inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid toch op te vangen. Het InkomensZekerPlan is de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Deze AOV beschermt uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid, waardoor u bijvoorbeeld uw vaste lasten kunt afdekken. Zo werkt u vanuit een prettige positie aan uw terugkeer in uw bedrijf.

Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voor wie is de AOV belangrijk?

Omdat de overheid voor ondernemers geen regeling getroffen heeft, is het voor ondernemers belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ik importeer vanuit het buitenland. Kan dat en hoe zit het met aansprakelijkheid?

Als u producten importeert vanuit het buitenland verschillen de risico’s of dit binnen of buiten de EU is. Een producent is aansprakelijk voor schade als hij niet de veiligheid kan bieden die de klant mag verwachten. Importeert u producten uit een land buiten de EU? Dan ziet de wet u als producent. Als er dus iets mis is met het product bent u zelf verantwoordelijk. Importeert u binnen de EU? Dan is de producent verantwoordelijk.

Als eindverantwoordelijke is het belangrijk goed te onderzoeken of het product voldoet aan alle wettelijke eisen. Anders mag u het product namelijk niet op de markt brengen. Als u dat toch doet, kan de controlerende instantie u vragen het product van de markt te halen en krijgt u een boete. U kunt zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

Een aantal tips voor als u gaat importen buiten de EU:

 1. Maak duidelijke afspraken met uw leverancier over levering, betaling, kwaliteit, aansprakelijkheid, eigendomsoverdracht, transport, kosten en beëindiging van het contract.
 2. Maak gebruik van standaardcontracten, deze vindt u bij ICC Nederland.
 3. Stem uw contract af met een advocaat of jurist.
 4. Laat uw contract en inkoopvoorwaarden vertalen.
 5. Verwerk de inkoopvoorwaarden in het contract.
 6. Zorg voor boetebepalingen in het contract als producten later dan afgesproken worden geleverd.
 7. Bestel eerst een kleine bestelling om te kijken of de leverancier de afspraken na komt.
 8. Ga langs bij de leverancier indien mogelijk. Lukt dat niet? Vraag dan rapporten en reviews op.

Een alternatief is werken met een lokale agent. De Kamer van Koophandel of uw Rabobank kan u hierbij helpen.

Welke dekking valt onder een transportverzekering?

Deze verzekering is handig wanneer u zelf spullen vervoert of als u regelmatig uw spullen door anderen laat vervoeren. De transportverzekering biedt u overal ter wereld dekking. Ontstaat er schade aan uw spullen? Dan bent u daarvoor tot een bedrag van € 50.000 verzekerd. Heeft u een transportbedrijf? De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking als u spullen vervoert van anderen.

Lees meer over de transportverzekering

Verzeker uw risico’s met Interpolis ZekerVanJeZaak®

U kunt uw bedrijfsrisico’s verzekeren met Interpolis ZekerVanJeZaak®. Het verzekeringspakket voor midden- en kleinbedrijven.

Meer lezen over Interpolis ZekerVanJeZaak®

Contact

Rabobank