Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp

Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Daarom kan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verstandig zijn. Zo ben je verzekerd van inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Ontvang het 1e jaar 30% korting op je premie en in de 3 jaar daarna nog aflopend 20%, 10% en 5% kortingZelf af te sluiten of met hulp van een adviseurVoor zelfstandigen binnen elk beroep
Bereken je premie-indicatie

Verplichte verzekering voor zzp'ers

Het lijkt er sterk op dat je je in Nederland rond 2024 verplicht moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt. Zo wil de overheid dat ondernemers zich beschermen tegen de risico’s wanneer je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt. Het is waarschijnlijk dat je straks mag afzien van die voorziening, als je kan aantonen dat je een gelijkwaardige of betere dekking hebt met een AOV. Wil je nu al geen risico lopen? Verzeker je dan tegen arbeidsongeschiktheid met je eigen AOV. Zo bescherm je direct je inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Maak je later liever gebruik van de overheidsvoorziening? Je kan de AOV altijd aanpassen of maandelijks opzeggen.

Bereken je premie

Deze verzekering is populair onder zzp’ers: 45% van al onze Interpolis ZekerVanJeZaak klanten die deze verzekering heeft is zzp’er.*

Korting AOV zzp

Je ontvangt nu een premiekorting. Je mag kiezen uit twee opties.


AanvangskortingDoorlopende korting (na 8,5 jaar voordeliger)*
1e jaar30% kortingElk jaar 7% korting
2e jaar20% kortingElk jaar 7% korting
3e jaar10% kortingElk jaar 7% korting
4e jaar5% kortingElk jaar 7% korting
5e jaar0% kortingVanaf 5e jaar elk jaar 7% korting

* alleen mogelijk bij AOV met advies

Direct aanvragen

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp

Raak je arbeidsongeschikt als zzp’er, dan is de schade vaak vele malen hoger dan de betaalde premie. Je hebt de hoogte van de premie deels zelf in de hand. Je kiest bijvoorbeeld voor een langere wachttijd of lagere eindleeftijd. Hierdoor daalt je premie. 

De hoogte van je premie is daarnaast afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoogte van het verzekerde bedrag, de zwaarte van je beroep, je leeftijd, de wachttijd en de duur van de uitkering. Je kunt ieder jaar het verzekerde bedrag aanpassen, zodat je verzekering meegroeit met je situatie. 

Naast je premie betaal je afsluit- en onderhoudskosten voor een AOV aan de Rabobank. De kosten zijn afhankelijk van of je de verzekering met of zonder advies afsluit. Je vindt de verschillen op deze pagina onder ‘Afsluiten met en zonder advies’.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp aftrekbaar

Wist je dat de premie voor AOV voor zzp’ers fiscaal aftrekbaar is van je inkomstenbelasting?

Bereken je premie

Meest gekozen verzekeringen door zzp’ers

Bekijk welke andere verzekeringen zzp’ers afsluiten.

Meest gekozen verzekeringen

Lees meer over onze voorwaarden

Lees hier de polisvoorwaarden Brochure AOV afsluiten zonder advies Dienstverleningsdocument

* Peildatum: 9 september 2020.