Andere tijden, andere risico’s; heb je de juiste risico’s afgedekt?

Het jaar 2020 loopt anders dan verwacht, waarschijnlijk ook voor jou als ondernemer. De kans bestaat dat je door het coronavirus zaken nu anders regelt dan voorheen. En dat blijf je misschien ook doen. De lichte economische groei die is voorspeld in de miljoenennota is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. En wat als er een tweede golf komt? De vraag is: ben je hierop voorbereid? En sluiten je huidige verzekeringen nog aan op deze nieuwe situatie?

Smartphone

Nieuwe of gewijzigde bedrijfsactiviteiten

Ben je door het coronavirus op een nieuwe manier inkomsten gaan genereren door bijvoorbeeld het bezorgen van producten of maaltijden? Dan brengt deze nieuwe bedrijfsactiviteit ook nieuwe risico’s met zich mee. Als je andere activiteiten uitvoert of je pand anders gebruikt, ook al is dit tijdelijk, dan ben je hier meestal niet voor verzekerd. Dit komt omdat je verzekeringen vaak zijn afgestemd op je bedrijfsactiviteiten. Geef daarom de wijzigingen door aan je verzekeraar(s), anders kan het gebeuren dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade. Benieuwd waar je momenteel precies voor verzekerd bent? Neem een kijkje op je polisblad via de Rabo App of in Rabo Online Bankieren. Hier kun je ook makkelijk zelf nieuwe verzekeringen afsluiten, zoals een verzekering voor je nieuwe bestelauto die je gebruikt voor de bezorging.

Juridische vraagstukken

Veel ondernemers lopen sinds de komst van het coronavirus tegen juridische vraagstukken aan, onder andere over stopgezette arbeidscontracten en arbeidsrecht. Daarnaast zijn veel bedrijven door corona afhankelijk geworden van één of meerdere leveranciers of zijn ze nu toegewezen op andere leveranciers. Daardoor loop je als ondernemer meer risico wanneer je leverancier niet meer kan leveren. Handig om te weten: voor zakelijke conflicten kun je je rechtsbijstandverzekering inzetten.

Cyberrisico’s

Cybercrime is niet nieuw. Maar sinds de komst van het coronavirus zien we de aantallen wél flink toenemen. Veel medewerkers werken vanuit huis en daar spelen cybercriminelen slim op in. Denk bijvoorbeeld aan een DDos-aanval, waarbij in één keer zoveel verkeer naar computers, netwerken en servers wordt verzonden, dat die het niet aankunnen. Of aan phishing-activiteiten, waarbij oplichters proberen gegevens te achterhalen of malware te installeren. Attendeer je medewerkers daarom op de risico’s, overweeg een cyberverzekering en bekijk hier wat je nog meer kunt doen om je bedrijf te beschermen tegen cyberrisico’s.

Huis

Kantoorspullen in thuisomgeving

Grote kans dat jij en je medewerkers tijdelijk vanuit huis werken en hier thuis kantoorspullen voor gebruiken. Goed om te checken of je inventarisverzekering óók kantoorspullen bij je (medewerkers) thuis dekt. Wel zo prettig als je kostbare spullen verzekerd zijn voor schade en voor diefstal op het privéadres van je medewerker, mits er sporen van inbraak zijn. Heb je nog geen inventarisverzekering? Hier sluit je gemakkelijk een inventarisverzekering af.

Grotere risico’s voor bestuurders

Deze bijzondere tijd vergt veel van bestuurders van bedrijven, verenigingen en stichtingen. Er moeten in korte tijd belangrijke beslissingen genomen worden die mogelijk invloed hebben op het voortbestaan van het bedrijf, de vereniging of de stichting. Voor sommige fouten die je als bestuurder maakt – of fouten die een van je medebestuurders wordt gemaakt - kun je persoonlijk, met je privévermogen, aansprakelijk gesteld worden. Lees meer over bestuurdersaansprakelijkheid.

Uitlenen van personeel

Bedrijven helpen elkaar door deze lastige tijd heen, ook op personeelsvlak. Als het werk bij de ene werkgever stilvalt, kan er bij een andere werkgever juist een grote behoefte aan personeel zijn ontstaan. Dan kan het soms handig zijn om, in onderling overleg met je personeel, mensen tijdelijk uit te lenen of in te huren. Dit kan gevolgen hebben voor je bedrijfsrisico’s en verzekeringen. Veel verzekeringen, zoals de rechtsbijstandsverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering, dekken alleen je normale bedrijfsactiviteiten. Het uitlenen van personeel of het verhuren van machines, zelfs als dit maar tijdelijk is, wordt gezien als activiteitenwijziging. Dit kan betekenen dat een aansprakelijkheidsschade bijvoorbeeld niet onder de dekking valt.

Benieuwd waar je momenteel precies voor verzekerd bent? Of wil je nieuwe verzekeringen toevoegen of wijzigingen doorgeven? Neem een kijkje in de Rabo App of Rabo Online Bankieren.