In niet alle gevallen is het aanbod uit de aanbiedingsbrief al beoordeeld door de verplicht gestelde onafhankelijke beoordelaar. De beoordeling gebeurt dan achteraf, samen met de beoordeling van de afsluitende brief. In deze afsluitende brief staan het eindbedrag per de betaaldatum en de eventuele definitieve herstelacties aan nog lopende rentederivaten en/of leningen.
Mocht na de onafhankelijke beoordeling door de onafhankelijke beoordelaar blijken dat ons aanbod hoger had moeten zijn, dan ontvang je alsnog het verschil. Mocht na de onafhankelijke beoordeling door de onafhankelijke beoordelaar blijken dat ons aanbod lager had moeten zijn, dan mag je het verschil houden.
Compensatie-aanbod
Klanten die hiervoor in aanmerking komen, ontvingen voor eind 2019 een aanbiedingsbrief met een aanbod voor compensatie. Heb je een aanbiedingsbrief ontvangen die nog niet is beoordeeld door de onafhankelijke beoordelaar? Dan vindt deze beoordeling nog plaats, samen met de beoordeling van de afsluitende brief. Over de uitkomst van deze beoordeling ontvang je een brief. Het versturen van de afsluitende brieven en de beoordelingen door de onafhankelijke beoordelaar gaan door in 2020.
Toelichting aanbiedingsbrief voor compensatie rentederivaten
De uitgebreide aanbiedingsbrief bevat meerdere bijlagen. Daarom vind je de inhoud op hoofdlijnen terug in onderstaande animatievideo.
Klanten die hiervoor in aanmerking komen, ontvingen voor eind 2019 een aanbiedingsbrief met een aanbod voor compensatie. Heb je een aanbiedingsbrief ontvangen die nog niet is beoordeeld door de onafhankelijke beoordelaar? Dan vindt deze beoordeling nog plaats, samen met de beoordeling van de afsluitende brief. Over de uitkomst van deze beoordeling ontvang je een brief. Het versturen van de afsluitende brieven en de beoordelingen door de onafhankelijke beoordelaar gaan door in 2020.
Ja, dat kan. Als het bedrag in de aanbiedingsbrief hoger is dan het bedrag van het volledige voorschot, ontvang je het verschil (inclusief rente). Als het bedrag lager is, mag je het verschil houden.
Er is geen verschil in de beoordeling door de verplicht gestelde onafhankelijke beoordelaar van het aanbod. Het voordeel van beoordeling door onafhankelijke beoordelaar achteraf is dat je eerder ons aanbod ontvangt en je al eerder over het bedrag kunt beschikken.
De beoordeling van het aanbod voor compensatie uit de aanbiedingsbrieven met een beoordeling achteraf door de onafhankelijke beoordelaar gebeurt tegelijkertijd met de beoordeling van de afsluitende brief met het eindbedrag. Je ontvangt hierover een brief.
Als je het niet eens bent met het aanbod voor compensatie uit de aanbiedingsbrief, kun je een bezwaar indienen tegen de uitvoering van het herstelkader via het Contact Centrum Rentederivaten. Je kunt dan nieuwe (financiële) gegevens aanleveren. Wij bekijken jouw situatie dan graag nog een keer. Ook kun je over bepaalde zaken van het aanbod ‘bindend advies’ aanvragen. Je moet dan wel eerst het aanbod accepteren. Meer hierover lees je in de aanbiedingsbrief.
Ook voor klachten over de behandeling van jouw rentederivatendossier kun je een e-mail sturen aan het Contact Centrum Rentederivaten: herbeoordeling.rentederivaten@rabobank.nl.
Als je het aanbod uit de aanbiedingsbrief accepteert, dan geef je finale kwijting. Je kunt de Rabobank dan niet meer aansprakelijk stellen voor je rentederivatendossier.
Als je het aanbod volgens het herstelkader niet accepteert, kan je dit doorgeven via het Contact Centrum Rentederivaten.
Als je een aanbiedingsbrief hebt ontvangen met een aanbod dat al is beoordeeld door de externe beoordelaar, dan vervalt ons aanbod 12 weken na dagtekening van de aanbiedingsbrief. De herbeoordeling volgens het herstelkader wordt dan beëindigd en eventuele ontvangen voorschotten zoals het coulance voorschot en het volledig voorschot moeten worden terugbetaald.
Als je een aanbiedingsbrief hebt ontvangen met een aanbod dat nog niet is beoordeeld door de onafhankelijke beoordelaar en je accepteert dit aanbod niet, dan ontvang je nog een aanbod dat wel al is beoordeeld. Dit geldt ook als je niet binnen de gestelde termijn het aanbod uit jouw aanbiedingsbrief accepteert. Pas als je dit vooraf beoordeelde aanbod niet accepteert, wordt de beoordeling beëindigd en moeten eventuele ontvangen voorschotten worden terugbetaald.
Let op: als het nieuwe, door de onafhankelijke beoordelaar beoordeelde aanbod lager is, kan je geen aanspraak meer maken op het eerdere aanbod. Accepteer je het aanbod met een beoordeling achteraf wel en blijkt na beoordeling dat het aanbod hoger had moeten zijn, dan ontvang je het verschil (inclusief wettelijke rente). Je loopt dan dus niet het risico dat het aanbod lager wordt, maar je kunt na akkoord geen klacht meer indienen of naar de rechter gaan omdat je ons finale kwijting hebt gegeven.
Als je de eventuele ontvangen voorschotten moet terugbetalen omdat je het aanbod dat al is beoordeeld door de onafhankelijke beoordelaar niet accepteert, dan ontvang je een brief met het bedrag dat je moet terugbetalen.
Als je vragen hebt over ons compensatie-aanbod, het er niet mee eens bent of het aanbod niet accepteert, dan kun je:
Wil je bellen of mailen over je vraag?
Heb je een vraag of zit er volgens jou een fout in ons aanbod? Neem dan contact op met het Contact Centrum Rentederivaten via 030-2130860, of herbeoordeling.rentederivaten@rabobank.nl.
Wil je bindend advies aanvragen?
Als je het niet eens bent met ons aanbod uit de aanbiedingsbrief, kun je bindend advies aanvragen bij de onafhankelijke Geschillencommissie UHK MKB-Rentederivaten.
Volgens het herstelkader kun je alleen bindend advies aanvragen als je ons aanbod verder accepteert en ons dus finale kwijting geeft. Ook accepteer je (bij voorbaat) de uitspraak van de Geschillencommissie. Als je ons aanbod niet accepteert, kun je dus geen bindend advies aanvragen. Vanaf de datum van je ondertekening heb je vier weken om bindend advies aan te vragen. Dit kun je doen via bijlage 6 van onze aanbiedingsbrief.
Je kunt alleen in de volgende gevallen bindend advies aanvragen bij de Geschillencommissie:
De kosten voor het aanvragen van bindend advies zijn € 250,-. Als de Geschillencommissie je gelijk geeft, ontvang je dit bedrag terug.
Meer informatie over bindend advies, bijvoorbeeld waaraan de aanvraag moet voldoen, kun je lezen in het Reglement Bindend Advies van de Derivatencommissie. Dit staat onder het kopje ‘Publicaties’ op www.derivatencommissie.nl.
Wil je een klacht indienen?
Als je ons aanbod niet accepteert, kun je ook een klacht bij ons indienen. Dat kan via het Contact Centrum Rentederivaten. Je kunt hen telefonisch bereiken via 030-2130860, of met een e-mail: herbeoordeling.rentederivaten@rabobank.nl.
De hoogte van het eindbedrag op de betaaldatum is pas bekend als je de afsluitende brief met het eindbedrag ontvangt. Het eindbedrag bestaat uit de compensatie per 30 december 2016 met daarin meegenomen de wettelijke rente. Daarnaast zijn er nog andere variabelen die ervoor kunnen zorgen dat het eindbedrag anders is dan het aanbod voor compensatie uit de aanbiedingsbrief, zoals:
Volgens het herstelkader keren we de kosten uit die in aanmerking komen voor een vergoeding als u voor 1 maart 2016:
Binnen deze regeling vallen alleen kosten die zijn heeft gemaakt tot en met 19 december 2016. Dit is de datum waarop de Derivatencommissie het definitieve herstelkader presenteerde. De vergoeding geldt niet voor de btw die over deze kosten is betaald. Zodra je het aanbod voor compensatie ondertekent, kun je geen nieuwe kosten meer declareren.