Ondernemers zijn bezig hun financiën in kaart te brengen

Financiële problemen bij je bedrijf aanpakken: hier kun je mee aan de slag

Komt je bedrijf mogelijk in zwaar weer door financiële tegenslagen? Of de oorzaak nu is dat de omzet daalt, klanten rekeningen later betalen, het kan bij iedere ondernemer gebeuren. Het is daarom belangrijk dat je direct actie onderneemt. Dat start altijd met grip krijgen op je financiën. We hebben een aantal tips waar je nu al mee aan de slag kunt om dat voor elkaar te krijgen.

Krijg grip op je financiën

Inzicht en overzicht zijn belangrijk om grip te houden op je financiële situatie. Je wilt namelijk weten waar het geld vandaan komt en naartoe gaat, zowel op de lange als korte termijn. Een goed begin is het inzichtelijk krijgen van de belangrijkste kengetallen van je bedrijf en het opstellen van een liquiditeitsprognose.

Een liquiditeitsprognose biedt inzicht in de tekorten die de komende maanden kunnen ontstaan. Zo kun je hier tijdig op inspelen. Via de onderstaande link lees je hoe je in vijf stappen een liquiditeitsprognose opstelt.

Zo maak je een liquiditeitsprognose

Geldfit zakelijk logo

Geldfit Zakelijk biedt hulp bij je financiële situatie

Geldfit Zakelijk kan je helpen bij het fit krijgen en houden van de financiën van je bedrijf. Op de website van geldfit.nl kun je een test doen. Op basis van de uitkomst krijg je passende tips en kun je in contact komen met partijen die jouw onderneming verder kunnen helpen. Geldfit is een unieke samenwerking tussen verschillende soorten landelijke én plaatselijke organisaties, mede mogelijk gemaakt door Rabobank en de Rabo Foundation.

Doe de test op Geldfit.nl

Zo verbeter je je liquiditeit

Zodra je grip hebt op je financiën kun je zelf de touwtjes weer in handen nemen. Dankzij het inzicht weet je namelijk waar je in je bedrijf op kunt sturen om je liquiditeit te verbeteren. Het kan zijn dat bedrijfsuitgaven te hoog zijn, dat debiteuren lang wachten met het betalen van rekeningen of dat je werkt met een te grote voorraad. Wij hebben een aantal tips voor je hoe je dat aan kunt pakken om je cashflow weer op orde te krijgen.

Toch nog geld tekort?

Het is mogelijk dat de bovenstaande veranderingen aan je bedrijfsvoering niet voldoende financiële ruimte opleveren. De overheid biedt een aantal mogelijkheden om de financiële druk voor ondernemers te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan uitstel van betaling bij de Belastingdienst. Zo speel je tijdelijk extra ruimte vrij om aan andere betaalverplichtingen te kunnen voldoen.

Daarnaast zijn er verschillende overbruggingsleningen van de overheid. Voor mkb’ers zijn er de regelingen Klein Krediet Corona (KKC), en de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB-C).

Lees hier welke regeling geschikt is voor jouw bedrijf

Extra aandacht van Bijzonder Beheer

Als je te maken hebt met financiële problemen, dan is het mogelijk dat je bedrijf intensieve begeleiding krijgt van Bijzonder Beheer. Je kunt dan rekenen op ondersteuning van een specialist van Bijzonder Beheer om samen je bedrijf weer financieel gezond te maken.

Lees meer over Bijzonder Beheer

Kom je er toch niet uit? Wij staan voor je klaar!

Heb je na het lezen toch nog vragen over de financiële gezondheid van je bedrijf? Bel dan je accountmanager zodat we de situatie kunnen bespreken. Lukt dit niet, bel dan onze adviseurs bij de Rabo Klantenservice via 088-7226666. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Gratis E-book 'Sterker uit de coronacrisis'

Ook handig: gratis gids met praktische tips

Het e-book ‘Sterker uit de coronacrisis’ helpt je grip te krijgen op de financiën van je onderneming. Zo lees je onder meer:

hoe je je werkkapitaal verbeterthoe je voor extra financiële ruimte zorgthoe andere ondernemers omgaan met de coronacrisis

Download het gratis e-book