Ondernemers zijn bezig hun financiën in kaart te brengen

Financiële problemen bij je bedrijf aanpakken: hier kun je mee aan de slag

Komt je bedrijf mogelijk in financiële problemen door tegenslagen? Of de oorzaak nu is dat de omzet daalt, klanten rekeningen later betalen, het kan bij iedere ondernemer gebeuren. Het is daarom belangrijk dat je direct actie onderneemt. Dat start altijd met grip krijgen op je financiën. We hebben een aantal tips waar je nu al mee aan de slag kunt om dat voor elkaar te krijgen.

Zakelijke lening - Tip

Direct inzicht in je mogelijkheden

Heeft je bedrijf extra liquiditeit nodig vanwege corona of een andere oorzaak? Via onze online omgeving voor financiële hulp krijg je inzicht in de mogelijkheden die voor jou beschikbaar zijn. Je kunt vervolgens direct een aanvraag indienen.

Financiële hulp aanvragen

Krijg grip op je financiën met een liquiditeitsprognose

Inzicht en overzicht zijn belangrijk om grip te houden op je financiële situatie. Je wilt namelijk weten waar het geld vandaan komt en naartoe gaat, zowel op de lange als korte termijn. Een goed begin is het inzichtelijk krijgen van de belangrijkste kengetallen van je bedrijf en het opstellen van een liquiditeitsprognose.

Een liquiditeitsprognose biedt inzicht in de tekorten die de komende maanden kunnen ontstaan. Zo kun je hier tijdig op inspelen. Via de onderstaande link lees je hoe je in vijf stappen een liquiditeitsprognose opstelt.

Zo maak je een liquiditeitsprognose

Geldfit zakelijk logo

Geldfit Zakelijk biedt hulp bij je financiële situatie

Geldfit Zakelijk kan je helpen bij het fit krijgen en houden van de financiën van je bedrijf. Op de website van geldfit.nl kun je een test doen. Op basis van de uitkomst krijg je passende tips en kun je in contact komen met partijen die jouw onderneming verder kunnen helpen. Geldfit is een unieke samenwerking tussen verschillende soorten landelijke én plaatselijke organisaties, mede mogelijk gemaakt door Rabobank en de Rabo Foundation.

Doe de test op Geldfit.nl

Financiële problemen oplossen door liquiditeit van je bedrijf te verbeteren

Zodra je grip hebt op je financiën kun je zelf de touwtjes weer in handen nemen. Dankzij het inzicht weet je namelijk waar je in je bedrijf op kunt sturen om je liquiditeit te verbeteren. Het kan zijn dat bedrijfsuitgaven te hoog zijn, dat debiteuren lang wachten met het betalen van rekeningen of dat je werkt met een te grote voorraad. Wij hebben een aantal tips voor je hoe je dat aan kunt pakken om je cashflow weer op orde te krijgen.

Meer financiële ruimte nodig voor je bedrijf?

Het is mogelijk dat de bovenstaande veranderingen aan je bedrijfsvoering niet voldoende financiële ruimte opleveren. Om de financiële gevolgen te beperken, biedt de overheid een aantal mogelijkheden om de financiële druk voor ondernemers te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan uitstel van betaling bij de Belastingdienst, aan Noodfonds Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) of aan Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL). Soms kan de gemeente helpen met een lening of inkomenssteun middels Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Zo speel je tijdelijk extra ruimte vrij om aan andere betaalverplichtingen te kunnen voldoen.

Financiële problemen door de coronacrisis

Daarnaast kan Rabobank onder bepaalde voorwaarden helpen. Voor mkb’ers zijn er de regelingen Klein Krediet Corona (KKC) en de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB-C). En in sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor uitstel van aflossing op je lopende zakelijke lening.

Lees hoe je financiële hulp aanvraagt Problemen door corona: Zo creëer je financiële ruimte

Extra aandacht van Bijzonder Beheer

Als je te maken hebt met financiële problemen, dan is het mogelijk dat je bedrijf intensieve begeleiding krijgt van Bijzonder Beheer. Je kunt dan rekenen op ondersteuning van een specialist van Bijzonder Beheer om samen je bedrijf weer financieel gezond te maken.

Lees meer over Bijzonder Beheer

Gratis E-book 'Sterker uit de coronacrisis'

Ook handig: gratis gids met praktische tips

Het e-book ‘Sterker uit de coronacrisis’ helpt je grip te krijgen op de financiën van je onderneming. Zo lees je onder meer:

hoe je je werkkapitaal verbeterthoe je voor extra financiële ruimte zorgthoe andere ondernemers omgaan met de coronacrisis

Download het gratis e-book