Gebruikte bedrijfsmiddelen

Waarom investeren in gebruikte machines interessant kan zijn

Goed hoeft niet per se nieuw te zijn. De markt voor gebruikte machines, apparaten en bedrijfswagens is de afgelopen tien jaar snel gegroeid. Hoe dat komt? We zetten de vijf belangrijkste redenen voor je op een rij.

Jasper Brits

1. Lagere aanschafkosten

Kiezen voor gebruikte bedrijfsmiddelen kan een goede manier zijn om je kosten binnen de perken te houden. “De aanschaf van een gebruikte printer, snijmachine, graafmachine of truck is in 99 van de 100 gevallen goedkoper dan een gloednieuw exemplaar", vertelt Jasper Brits, manager Asset Expertise bij de Rabobank.

Twijfel je tussen een nieuwe of een gebruikte machine? Kijk dan niet alleen naar de aanschafprijs, maar neem in je afweging ook andere kenmerken mee. Is die gebruikte machine net zo energiezuinig als een nieuwe? Verwacht je meer kwijt te zijn aan onderhoud en reparaties? Zijn er belangrijke nieuwe functies die de oudere machine niet heeft en een nieuwe wel? En bedenk ook dat je op een gebruikte machine niet altijd dezelfde (fabrieks)garantie krijgt als op een nieuwe.

2. Lagere drempel voor financiering

Ook financiële instellingen spelen een rol in de opkomst van gebruikte bedrijfsmiddelen. Zo wordt tweedehands niet meer per definitie gezien als risicovol. De financiering hoeft daarom ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. 

Je kunt gebruikte bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde vanaf € 5.000 gewoon leasen. Bij je aanvraag geef je de kilometerstand of het aantal draaiuren van het bedrijfsmiddel op. Door te leasen hoef je de investering niet in één keer te doen, maar kun je de betaling spreiden over meerdere jaren. En de machine of het transportmiddel is wel van jou.

Bereken maandbedrag Zo vraag je het aan

3. Minder afschrijving

Ga ja als ondernemer naar de showroom voor een – laten we zeggen – gloednieuwe BMW uit de 5-serie? Eén dag en 200 kilometer op de teller later is de waarde van het voertuig al 10 à 20 procent gedaald.

“Datzelfde geldt voor nieuwe bedrijfsmiddelen als een shovel of CNC-draaibank”, aldus Brits. “Op nieuwe objecten schrijf je meestal snel af. Bij gebruikte machines is dat niet zo. Koop je vandaag een tweedehands graafmachine, dan is die morgen nog vrijwel hetzelfde waard.”

4. Dezelfde functionaliteiten

Voorheen werden gebruikte bedrijfsmiddelen nog wel eens afgeschreven omdat er één of twee onderdelen kapot waren. Een ventilator of tandwiel bijvoorbeeld. Dat komt steeds minder voor. Producenten ontwerpen hun producten nu zo dat het makkelijker is geworden om onderdelen te vervangen. Zo gaan gebruikte machines veel langer mee.

En van één enkel krasje op het chassis gaat een apparaat echt niet minder goed presteren. “Kijk bijvoorbeeld naar de bouw”, vervolgt Brits zijn verhaal. “Of je nu met een nieuwe graafmachine werkt of met één die net een paar duizend draaiuren op de teller heeft staan, functioneel zijn ze in veel gevallen vrijwel identiek. Het is de functionaliteit die telt.”

Heeft de machine nou een veel hogere urenstand en moet er om die reden mogelijk wél een aantal onderdelen vervangen worden? Dan zie je dat uiteraard weer terug in de aanschafprijs. “En de meeste machines zijn na refurbishment of overhaul functioneel weer zo goed als nieuw”, aldus Brits. Kleine kanttekening daarbij: een gebruikte machine valt niet altijd zo goed naar jouw wensen samen te stellen als een nieuwe.

Voorbeeld: gebruikte fitnessapparaten

Er zijn nu zelfs fabrikanten die gebruikte machines onder een nieuw label op de markt brengen. Technogym is zo’n voorbeeld. Onder de naam Still Novo biedt het merk gebruikte fitnessapparaten aan. “Van een hometrainer is dan bijvoorbeeld het zitje vervangen, doorgaans het onderdeel dat op het zicht als eerste slijt. Je krijgt met zo’n gebruikt product dezelfde garanties als wanneer je voor nieuw kiest. Je bent met andere woorden verzekerd van een 100 procent goed functionerend apparaat, tegenover veel aantrekkelijkere financieringslasten.”

5. Meteen beschikbaar

De markt voor used-equipment is de afgelopen tien jaar snel gegroeid. Er is daardoor meer aanbod dan voorheen. “Gebruikte bedrijfsmiddelen zijn in sommige gevallen sneller beschikbaar dan wanneer je nieuwe equipment wil aanschaffen”, aldus Brits. Als voorbeeld noemt hij de kranenbranche.

“Stel dat je als ondernemer een telescoopkraan nodig hebt. Nieuw bestellen betekent dat je te maken krijgt met wachttijden van een jaar of zelfs nog langer. Zo lang kunnen veel bedrijven niet wachten. Tweedehands kranen zijn in veel gevallen meteen beschikbaar, als ze te vinden zijn Dat is een groot voordeel, dat je dan ook terugziet in de prijs. Juist in de kranenbranche kan het gebeuren dat een gebruikt exemplaar even duur of zelfs duurder is dan een nieuwe kraan.

Investeren in een gebruikt bedrijfsmiddel?

Je kunt gebruikte machines, apparaten en voertuigen met een aanschafwaarde vanaf €5.000 leasen. Met Rabo Lease wordt het bedrijfsmiddel van jou zonder dat je in één keer een grote uitgave hoeft te doen.

Bereken maandbedrag Vraag offerte aan