Zo vraagt u een zakelijke financiering aan

Hoe vraag ik een zakelijke financiering aan?

Om bij de Rabobank een zakelijke financiering aan te vragen doorloop je vier stappen. Lees hoe het werkt en bekijk welke documenten en gegevens je nodig hebt voor de online aanvraag.

Voordat je begint: verzamel deze gegevens en documenten

Jaarcijfers

Lever jaarcijfers aan van maximaal 18 maanden oud. Ben je net gestart en heb je nog geen jaarcijfers? Upload dan een ondernemingsplan.

Prognose

Schets een realistische prognose op basis van je winst-en-verliesrekening. Kijk twaalf maanden vooruit.

Aangifte inkomstenbelasting

Hou een recent aangifteformulier inkomstenbelasting bij de hand.

Zakelijke financiering aanvragen in vier stappen

Stap 1: bereid je plan zorgvuldig voor

Je financieringsaanvraag begint met het opstellen van een goed plan. Drie onderdelen van het plan bepalen de kans op succes: de ondernemer, de onderneming en de financiële haalbaarheid. Hieronder vind je de belangrijkste thema’s per onderdeel. Zorg ervoor dat je deze verwerkt in je plan.

OndernemerOndernemingFinanciële haalbaarheid
 • omschrijving van jou als ondernemer
 • ondernemerservaring en/of werkervaring
 • handelswijze bij taken waar je weinig ervaring mee hebt
 • omschrijving van het bedrijf
 • doelgroep
 • verdienmodel
 • sterke en zwakke kanten
 • onderscheidings-kracht van dienst of product
 • visie op toekomstige ontwikkelingen in de sector
 • jaarcijfers van maximaal 18 maanden oud
 • prognose voor de komende 12 maanden op basis van je winst-en-verliesrekening
 • bijdrage van beoogde investering aan de groei van het bedrijf
 • eventuele inzet van andere financieringen

Kom ik in aanmerking voor een financiering?

Benieuwd of je in aanmerking komt voor een financiering? Via de onderstaande link krijg je binnen enkele minuten een indruk van de haalbaarheid van de aanvraag.

Bereken je kans op financiering

Investeren in een voertuig, machine of ander bedrijfsmiddel?

Voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen is lease vaak de meest logische oplossing. Met lease hou je geld en zekerheden van je bedrijf vrij voor andere plannen. Binnen een minuut bereken je je maandbedrag.

Bekijk hoe het aanvragen van lease werkt

Even bellen met een adviseur

Het aanvragen van een financiering doe je niet elke dag. Daarom kun je gerust even bellen met je Rabobank om te sparren over de financieringsaanvraag. Of laat je gegevens achter, dan bellen wij je terug.

Bel mij terug

Stap 2: vul de online aanvraag in

Heb je het plan opgesteld en heb je alle benodigde gegevens bij de hand? Dan ben je klaar om de online financieringsaanvraag te starten. Dit duurt ongeveer één uur. Je kunt de aanvraag zelf invullen, of samen met je boekhouder of accountant via het Financieringsportaal.

Aanvraag al gestart? Ga verder

Zelf online aanvragen

Log in met je zakelijke Rabo WereldPas. In het eerste scherm beschrijf je het plan waarvoor je de financiering aanvraagt. Het plan kun je in het volgende scherm nog verder aanpassen.

Financieringsaanvraag - Dashboard

Dashboard van de financieringsaanvraag

Het dashboard is de overzichtspagina van je financieringsaanvraag. Vanuit dit dashboard ga je verder naar de onderdelen Investeringsdoel, Onderneming en ondernemer en Financiën. Je bepaalt zelf de volgorde waarin je dit doet. Als je als startende ondernemer nog geen jaarcijfers hebt, kun je in dit dashboard het ondernemersplan uploaden.

Financieringsaanvraag - Investeringsdoel

Investeringsdoel

Beschrijf je investeringsdoel en de wijze waarop je dit wilt financieren. Afhankelijk van het doel vul je aanvullende gegevens in. Ook kun je hier aangeven of je gebruik maakt van andere financieringsbronnen. Denk aan eigen inbreng, een lening bij familie of vrienden of crowdfunding.

Financieringsaanvraag - Onderneming

Onderneming en ondernemer

Hier beantwoord je enkele vragen over je opleiding en ervaring als ondernemer. Ook geef je aan hoe je omgaat met debiteuren, financieel management en commercieel management.

Financieringsaanvraag - Financien

Financiën

Lever hier je meest recente jaarcijfers aan en schets een prognose van de komende 12 maanden na de gewenste investering. Heb je nog geen jaarcijfers? Upload dan je ondernemersplan in het dashboard.

 • De jaarcijfers mogen maximaal 18 maanden oud zijn.
 • De prognose laat zien welke invloed de investering heeft op je financiële situatie. De benodigde gegevens haal je uit je winst-en-verliesrekening. Je boekhouder of accountant kan je helpen bij het verzamelen van deze gegevens.
 • Lever de jaarcijfers aan via SBR (standaard bedrijfsrapportages). Dit kan je tot € 500 korting op je behandelingskosten opleveren. Lees via de onderstaande link hoe dit werkt.

Lees meer over het aanleveren van jaarcijfers

Stap 3: licht je plan toe in een persoonlijk gesprek

Nadat je je online aanvraag hebt verstuurd, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen voor het persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek ga je samen met een adviseur van de Rabobank dieper in op het verhaal achter je financieringsaanvraag.

 • Eerst presenteer je het plan en de bijbehorende cijfers.
 • Daarna bespreken we de mogelijkheden en valkuilen.
 • Eventueel kun je nog gegevens wijzigen ten opzichte van de online aanvraag.
 • De adviseur krijgt een goed beeld van de haalbaarheid van je plan. Samen met jou bekijkt hij welk product of combinatie van oplossingen het best hierbij past.
 • Vaak hoor je al tijdens het gesprek of de Rabobank het plan kan financieren.
Stap 4: teken de offerte en ga aan de slag

Groen licht gekregen voor de financiering? Dan ontvang je binnen twee werkdagen een offerte. Lees eerst goed de voorwaarden door, zodat je weet waar je aan toe bent. Na ondertekening kun je binnen twee werkdagen gebruikmaken van de financiering.

Samen met je boekhouder of accountant aanvragen

Je kunt de financieringsaanvraag ook uitbesteden aan je accountant, boekhouder of een andere intermediair. Daarvoor is het Financieringsportaal ontwikkeld: een portaal waarin je samen kunt werken aan de aanvraag.

Lees hoe aanvragen via het Financieringsportaal werkt