Zo vraagt u een zakelijke financiering aan

Zakelijke financiering aanvragen in vier stappen

Bekijk de vier stappen van het aanvraagproces voor een zakelijke financiering van de Rabobank. Welke documenten en gegevens heb je nodig voor de online aanvraag? Lees hoe het werkt.

Deze gegevens en documenten heb je nodig

Jaarcijfers

Jaarcijfers van maximaal 18 maanden oud. Nog geen jaarcijfers? Upload dan een ondernemingsplan.

Prognose

Een realistische prognose op basis van je winst-en-verliesrekening.

Aangifte inkomstenbelasting

We ontvangen graag een recent aangifteformulier inkomstenbelasting.

Zakelijke financiering aanvragen

Zo werkt het aanvragen van een zakelijke financiering

Stap 1: bereid je plan zorgvuldig voor

De financieringsaanvraag begint bij het opstellen van een goed plan. In dit plan vertel je het verhaal achter de financieringsaanvraag. Drie onderdelen van het plan bepalen het succes: de ondernemer, de onderneming en de financiële haalbaarheid. Hieronder vind je de belangrijkste thema’s per onderdeel. Zorg ervoor dat je dit hebt verwerkt in het plan, voordat je begint aan de online aanvraag.

OndernemerOndernemingFinanciële haalbaarheid
 • omschrijving van jou als ondernemer
 • ondernemerservaring
 • handelswijze bij taken waar je weinig ervaring mee hebt
 • omschrijving van het bedrijf
 • doelgroep
 • verdienmodel
 • sterke en zwakke kanten
 • onderscheidings-kracht van dienst of product
 • visie op toekomstige ontwikkelingen in de sector
 • de meest recente jaarcijfers
 • prognose voor de komende 12 maanden op basis van je winst-en-verliesrekening
 • bijdrage van beoogde investering aan de groei van het bedrijf
 • eventuele inzet van andere financieringen

Kom ik in aanmerking voor een financiering?

Benieuwd of je in aanmerking komt voor een financiering? Via de onderstaande link krijg je binnen enkele minuten een indruk van de haalbaarheid van de aanvraag.

Kan ik een financiering krijgen?

Even bellen met een adviseur

Het aanvragen van een financiering doe je niet elke dag. Daarom kun je gerust even bellen met je Rabobank om te sparren over de financieringsaanvraag. Laat je gegevens achter, dan bellen wij je terug.

Bel mij terug

Stap 2: vul de online aanvraag in

Heb je het plan opgesteld en heb je alle benodigde gegevens bij de hand? Dan ben je klaar om de online financieringsaanvraag te starten. Dit duurt ongeveer één uur. Je kunt de aanvraag zelf invullen, of samen met je boekhouder of accountant via het Financieringsportaal.

Aanvraag al gestart? Ga verder

Zelf online aanvragen

Log in met je zakelijke Rabo WereldPas. In het eerste scherm beschrijf je het plan waarvoor je de financiering aanvraagt. Het plan kun je in het volgende scherm nog verder aanpassen.

Financieringsaanvraag - Dashboard

Dashboard van de financieringsaanvraag

Het dashboard is de overzichtspagina van je financieringsaanvraag. Vanuit dit dashboard ga je verder naar de onderdelen Investeringsdoel, Onderneming en ondernemer en Financiën. Je bepaalt zelf de volgorde waarin je dit doet. Als je als startende ondernemer nog geen jaarcijfers hebt, kun je in dit dashboard het ondernemersplan uploaden.

Financieringsaanvraag - Investeringsdoel

Investeringsdoel

Beschrijf je investeringsdoel en de wijze waarop je dit wilt financieren. Afhankelijk van het doel vul je aanvullende gegevens in. Ook kun je hier aangeven of je gebruik maakt van andere financieringsbronnen. Denk aan eigen inbreng, een lening bij familie of vrienden of crowdfunding.

Financieringsaanvraag - Onderneming

Onderneming en ondernemer

Hier beantwoord je enkele vragen over je opleiding en ervaring als ondernemer. Ook geef je aan hoe je omgaat met debiteuren, financieel management en commercieel management.

Financieringsaanvraag - Financien

Financiën

Lever hier je meest recente jaarcijfers aan en schets een prognose van de komende 12 maanden na de gewenste investering. Heb je nog geen jaarcijfers? Upload dan je ondernemersplan in het dashboard.

 • De jaarcijfers mogen maximaal 18 maanden oud zijn.
 • De prognose laat zien welke invloed de investering heeft op je financiële situatie. De benodigde gegevens haal je uit je winst-en-verliesrekening. Je boekhouder of accountant kan je helpen bij het verzamelen van deze gegevens.
 • Lever de jaarcijfers aan via SBR (standaard bedrijfsrapportages). Dit kan je tot € 500 korting op je behandelingskosten opleveren. Lees via de onderstaande link hoe dit werkt.

Lees meer over het aanleveren van jaarcijfers

Afspraak inplannen

Klaar met invullen? Dan nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen voor het persoonlijk gesprek.

Stap 3: een persoonlijk gesprek over de passende oplossing

Tijdens het persoonlijk gesprek ga je samen met een betrokken adviseur van de Rabobank dieper in op het verhaal achter je financieringsaanvraag. Eerst presenteer je het plan en de bijbehorende cijfers. Daarna bespreken we de mogelijkheden en valkuilen. Tijdens dit persoonlijk gesprek kun je eventueel nog gegevens wijzigen ten opzichte van de online aanvraag.

De oplossing die past bij je plan

Op basis van het persoonlijke gesprek krijgt onze adviseur een goed beeld van de haalbaarheid van je plan. Vervolgens bekijken we samen welk product of combinatie van oplossingen het best hierbij past. Vaak hoor je al tijdens het gesprek of de Rabobank het plan kan financieren.

Stap 4: de financiering is rond, tijd om aan de slag te gaan!

Groen licht gekregen voor de financiering? Dan ontvang je binnen twee werkdagen een offerte. Lees eerst goed de voorwaarden door, zodat je weet waar je aan toe bent. Na de ondertekening kun je binnen twee werkdagen gebruikmaken van de financiering. Nu kun je echt aan de slag om je plannen te realiseren!

Samen met je boekhouder of accountant aanvragen

Je kunt de financieringsaanvraag ook uitbesteden aan je accountant, boekhouder of een andere intermediair. Daarvoor is het Financieringsportaal ontwikkeld: een portaal waarin je samen kunt werken aan de aanvraag.

Samen aanvragen via Financieringsportaal