Leasen loont voor apparaten, machines en transportmiddelen

7 redenen waarom leasen loont

Het leasen van machines, apparaten en transportmiddelen wordt steeds populairder. In 2017 werd in Nederland voor bijna 6 miljard euro aan nieuwe leasecontracten gesloten, 7,6 procent meer dan het jaar ervoor.

Bij 70 procent van de contracten gaat het om financial lease. Benieuwd waarom steeds meer ondernemers voor deze vorm van financiering kiezen? We zetten de zeven belangrijkste argumenten voor je op een rij.

Lease nieuwste bedrijfsmiddelen

1. Met de beste bedrijfsmiddelen aan de slag

De aanschaf van een hijskraan, state of the art lasrobot, 3D-printer of nieuwe truck met oplegger is niet voor alle ondernemers weggelegd. Ze hebben simpelweg het geld niet om zo’n investering in één keer te doen of om een deel van het aankoopbedrag uit eigen zak te betalen, wat veelal nodig is om een lening te krijgen.

Leasing lost dat probleem op. Je hoeft zo namelijk niet in één keer een fors bedrag op tafel te leggen om toch met de juiste machines, transportmiddelen en apparatuur te werken. Nieuw of tweedehands.

2. Automatisch eigenaar

Wanneer je kiest voor financial lease, dan ben je vanaf de allereerste dag van het leasecontract de economische eigenaar van het bedrijfsmiddel. De bank heeft de machine, het voertuig of apparaat enkel als onderpand in de boeken staan. Dat is anders dan bij operational lease, waarbij je het bedrijfsmiddel na afloop van het contract doorgaans inlevert bij de leasemaatschappij.

3. Voldoende werkkapitaal

Gezond groeien met je onderneming lukt alleen met voldoende werkkapitaal. Dat heb je immers nodig om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Door te leasen hoef je niet in één keer een forse graai te doen uit de kas, maar kun je de betalingen spreiden en afstemmen op de opbrengsten van het bedrijfsmiddel. Zo laat je je werkkapitaal grotendeels ongemoeid en houd je voldoende financiële speelruimte. Om extra personeel aan te nemen bijvoorbeeld, of om een nieuwe marketingcampagne te starten.

Houd eigen geld vrij met lease

4. Meer financiële speelruimte

Door te leasen krijg je als ondernemer in financieel opzicht meer mogelijkheden.  Je kunt zo namelijk meerdere investeringen tegelijk doen. Hierdoor groeit je bedrijf, zonder dat je onverantwoorde financiële risico's moet nemen. Wie enkel zijn eigen vermogen inzet voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen loopt veel sneller tegen de grenzen van die groei aan.

Leasen betekent bovendien dat je bestaande zekerheden van de onderneming ongemoeid laat. Deze kun je vrijhouden en later eventueel gebruiken als zekerheid bij een andere financieringsaanvraag.

5. Duidelijke vaste lasten

In de wereld van het ondernemen zijn er 1001 onzekerheden. Dan is het toch wel heel prettig als je voor een nieuwe investering precies weet waar je aan toe bent. Het leasen van bedrijfsmiddelen zorgt voor die zekerheid. Niet voor slechts een paar maanden, maar over een langere periode. Met maandbedragen die hetzelfde blijven heb je precies in kaart wat de vaste lasten zijn.

6. Fiscale voordelen

Bij financial lease ben je zoals gezegd meteen economisch eigenaar van het voertuig, de machine of apparatuur die je leaset. Het bedrijfsmiddel komt op je balans en wordt bij het eigen vermogen opgeteld. In de meeste gevallen betekent dit automatisch dat je gebruik kunt maken van afschrijving, renteaftrek én investeringsaftrek.

Kies je eigen merk met lease

7. Volop keuzevrijheid

Bij lease denken sommige ondernemers dat er voor hen weinig te kiezen valt. Ze denken dat je bij een contract vastzit aan een merk, het type en de kleur. Maar wie kiest voor leasen bij de bank heeft die beperkingen helemaal niet.

Zo ervaren ondernemers dat leasen volop keuzes biedt. Je kiest zelf bij welke dealer je het bedrijfsmiddel aanschaft en je bent niet gebonden aan voorwaarden over een merk of type. Zelfs machines die op maat gemaakt zijn voor jouw bedrijf kun je leasen.

Je bent bij financial lease zelf verantwoordelijk voor onderhoud en verzekeringen. Dat biedt voordelen. Zo kun je zelf bepalen waar je de verzekeringen afsluit en welke partij eventueel onderhoud pleegt. Deze kosten heb je op die manier deels zelf in de hand. En ook op de hoogte van je maandbedrag heb je zelf invloed.

Benieuwd of jij kunt investeren met financial lease?

Bereken maandbedrag
Lees meer