Financial lease: alles wat je moet weten

Met financial lease investeer je in apparaten, machines en voertuigen. Je bent direct eigenaar en spreidt de aanschafkosten. Zo houd je financiële ruimte om te groeien én kun je gelijk van het aangeschafte bedrijfsmiddel gebruik maken. Wat houdt financial lease precies in, wat kun je er als ondernemer mee en wat zijn de voordelen en nadelen? We leggen het je graag uit.

Meteen je maandbedrag & rente berekenen?

Wat is financial lease?

Financial lease is een zakelijke leasevorm, waarmee je bijvoorbeeld een auto, 3D-printer of medische apparatuur kunt aanschaffen. Financial lease is in feite niets anders dan een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat bedrijfsmiddel zelf het onderpand is. Je hoeft daardoor vaak geen eigen geld of zekerheden in te brengen. De bank of leasemaatschappij financiert de aankoopsom, zelf ben je direct de economische eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld operational lease. In de video vertellen Erwin en Melike je er meer over.

Hoe werkt financial lease?

Financial lease is te vergelijken met een zakelijke lening. Jij koopt hiermee het bedrijfsmiddel en verpandt het vervolgens aan de bank.

Het is vaak makkelijker om een financial leasecontract af te sluiten dan een lening te krijgen. Dat komt doordat het bedrijfsmiddel bij financial lease geldt als onderpand voor de bank. Het grote voordeel van financial lease ten opzichte van andere leasevormen is dat het bedrijfsmiddel volledig van jou is.

Wat kost financial lease?

Iedere maand betaal je een vast bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin is het rentebedrag in deze maandtermijn hoog en de aflossing lager. Aan het einde is de aflossing hoog en het rentebedrag lager.

De hoogte van het maandbedrag heb je bij financial lease tot op zekere hoogte zelf in de hand. Je kunt bijvoorbeeld je maandlasten verlagen door een deel van het aanschafbedrag uit eigen middelen te betalen of door te kiezen voor een slottermijn. Verder goed om te weten: voor het afsluiten van financial lease betaal je bij ons geen advies- of behandelingskosten.

Wat kun je leasen met financial lease?

Veel ondernemers gebruiken financial lease voor de aanschaf van een zakelijke auto of bedrijfsbus. Maar ook vrachtwagens, graafmachines, 3D-printers of medische apparatuur behoren tot de mogelijkheden. Een zakelijke elektrische auto leasen wordt steeds populairder.

Bij veel leasemaatschappijen geldt een minimale of maximale aanschafwaarde waarvoor je kunt leasen. De mogelijkheden kunnen per bedrijfsmiddel of branche verschillen.

Schaf je een bedrijfsmiddel aan met financial lease, dan kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Soms zijn er ook subsidies beschikbaar vanuit de overheid. Vaak is dit het geval bij duurzame oplossingen.

Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Het verschil tussen financial lease en operational lease zit vooral in eigenaarschap. Bij financial lease ben je als ondernemer vanaf dag één eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je leaset. Operational lease is te vergelijken met huur: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.

Voordelen en nadelen van financial lease

Financial lease biedt meerdere voordelen. Het geeft jou als ondernemer meer financiële ruimte doordat je niet het hele aanschafbedrag van een bedrijfsmiddel in een keer uit eigen middelen hoeft te betalen. Het middel wordt wel meteen eigendom van je bedrijf, waardoor sommige kosten fiscaal aftrekbaar kunnen zijn.

Financial lease kan ook minpunten hebben, bijvoorbeeld bij schade of waardedaling. Ook dan blijft de financial lease een schuld die je moet terugbetalen. En je wordt met financial lease niet volledig ontzorgd.

Financial lease voor zzp’ers

Ben je zzp’er? Dan is financial lease ook voor jou een interessante financieringsvorm. Zakelijk leasen biedt je als zzp'er verschillende voordelen.

1. Leasen in plaats van lenen

Zeker als je net bent begonnen als zzp’er is het vaak lastig om een lening af te sluiten. Financial lease kan dan de oplossing zijn. Het bedrijfsmiddel zelf geldt bij deze constructie namelijk als onderpand.

2. Investeren in apparatuur van hoge kwaliteit

Met financial lease schaf je een bedrijfsmiddel aan, maar spreid je de kosten. Bovendien ben je meteen eigenaar en staat het bedrijfsmiddel op je balans. Zo kun je bijvoorbeeld een zakelijke auto leasen als zzp'er.

3. Je leaset op maat

Bij financial lease valt heel wat te kiezen. Zo kun je tot op zekere hoogte zelf de looptijd bepalen en de maandlasten verlagen door eigen geld in te brengen. Daarnaast kun je de btw laten voorfinancieren.

Voertuigen en machines financial lease

Financial lease bij Rabobank

Je vraagt financial lease bij ons eenvoudig online aan. Zo kun je machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Je bestelt zelf bij een leverancier van jouw keuze.

phone

Hulp nodig?