Als je via financial lease investeert in bedrijfsmiddelen zoals een elektrische auto, kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Daardoor verlaag je de winst uit jouw onderneming en betaal je minder belasting. De mogelijkheden op een rij.

  Milieu-investeringsaftrek (MIA) bij financial lease

  Met de MIA kun je tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het uiteindelijke percentage hangt af van de milieueffecten van het duurzame bedrijfsmiddel dat je aanschaft. Het is belangrijk dat je de investeringsaftrek aanvraagt binnen drie maanden na de aanschaf van het bedrijfsmiddel.

  Wanneer kom ik in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek?

  Op de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je de eisen waaraan de investering moet voldoen. Daarnaast gelden er bepaalde voorwaarden. Zo kom je alleen in aanmerking voor de MIA als het bedrijfsmiddel ongebruikt is.

  Ga naar de Milieulijst van de RVO

  MIA bij elektrische leaseauto

  Heb je één of meer ongebruikte elektrische auto’s aangeschaft voor zakelijk gebruik via financial lease, dan kun je gebruikmaken van de MIA. Voorwaarde is wel dat het merk en type auto voorkomt op de Milieulijst van RVO.

  Goed om te weten: ook laadpunten op eigen terrein voor eigen elektrische voertuigen vallen onder deze regeling. Hetzelfde geldt voor elektrische bestelauto’s en bromfietsen, en voor auto’s en bestelbussen die rijden op waterstof.

  Ontdek hoe je bij ons een elektrische auto kunt leasen

  MIA en Vamil combineren

  Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je een milieuvriendelijke investering voor 75 procent afschrijven op het moment dat dit voor jou het beste uitkomt. Daarmee verlaag je de fiscale winst en betaal je dus minder belasting.

  Veel ondernemers combineren de Vamil met de MIA. Met de MIA kunnen ze de fiscale winst verlagen, terwijl ze via de Vamil investeringen op een willekeurig moment kunnen afschrijven. Dat verlaagt de fiscale winst, wat neerkomt om een lagere belastingaanslag. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst van RVO, waarop alle bedrijfsmiddelen staan die in aanmerking komen voor Vamil en MIA.

  Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij financial lease

  Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen als kantoormeubelen, kun je in aanmerking komen voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je brengt de aanschafprijs dan in mindering op de winst. De KIA is populair onder startende ondernemers.

  Wanneer kom ik in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

  Het uiteindelijke bedrag dat je van de winst mag aftrekken hangt af van het totaalbedrag dat je in het boekjaar in je bedrijf hebt geïnvesteerd. Je vindt deze bedragen op de website van de Belastingdienst.

  Energie-investeringsaftrek (EIA) bij financial lease

  Het loont om te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Want niet alleen betaal je dan een lagere energierekening, je kunt ook in aanmerking komen voor de regeling Energie-investeringsaftrek. Zo wil de overheid duurzame investeringen stimuleren.

  Met de EIA kan jouw bedrijf 45 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Belangrijk is wel dat jouw duurzame investering terugkomt op de Energielijst van RVO.

  Rabo Lease offerte aanvragen voor een machine

  Financial lease bij Rabobank

  Financial lease vraag je bij ons eenvoudig online aan. Je kunt met deze financieringsvorm machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Je bestelt zelf bij een leverancier van jouw keuze en je regelt de lease online bij ons.

  Vraag offerte aan Bereken je maandbedrag