Ondernemer met bedrijfswagen

De 6 belangrijkste verzekeringen voor je zakelijke auto of bus

Kies je voor financial lease, dan moet je je zakelijke auto of bus zelf verzekeren. Welke risico's spelen daarbij een rol en hoe dek je jezelf goed in tegen eventuele schade? Kor Lokhorst, risicospecialist verzekeren bij Rabobank, zet de belangrijkste risico’s en de relevante verzekeringen voor je op een rij.

1. Een aanrijding

"Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is wettelijk verplicht voor iedereen", zegt Kor Lokhorst, risicospecialist bij Rabobank. "Maar kies je enkel voor een WA, dan krijg je nul euro uitgekeerd als je met schade aan je eigen bedrijfswagen te maken krijgt. Veel eigenaren van nieuwe auto's met name laten het niet bij enkel een WA en kiezen voor extra dekking."
Het risico
Schade die je aan anderen toebrengt
Een voorbeeld
Je rijdt op het zebrapad iemand aan die daardoor in het ziekenhuis belandt.
De verzekering
WA

Zakelijke autoverzekering

Met een zakelijke autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto. En als je wilt ook voor schade aan je bedrijfsauto zelf. Wil je zelf online een verzekering afsluiten of heb je behoefte aan advies op maat? Bij Rabobank ben je aan het juiste adres.

2. Een inbraakpoging

"Met een WA Beperkt Casco ben je net iets beter gedekt dan met een WA-verzekering alleen. Denk aan een barst in je voorraam of schade door storm, diefstal of een botsing met dieren. Deze dekking wordt vaak afgesloten voor auto's die al wat ouder zijn. Nieuwere auto's vertegenwoordigen meestal een hogere waarde. Voor die voertuigen kiezen de meeste zakelijke rijders voor een WA + Volledig Casco."
Het risico
Schade aan je bedrijfswagen
Een voorbeeld
Het slot van je auto raakt kapot door een inbraakpoging.
De verzekering
WA Beperkt Casco

3. Je bedrijfswagen total loss

"Vraag jezelf af wat je risicobereidheid is", aldus Lokhorst. "Stel dat jouw bestelwagen als gevolg van een ongeval total loss wordt verklaard, heb je dan voldoende financiële middelen om een nieuwe bus aan te schaffen? En wil je dat risico lopen? Als dat niet het geval is, dan is het slim om voor WA + Volledig Casco te kiezen. In de praktijk wordt deze dekking vooral voor nieuwe auto's afgesloten."
Het risico
Schade aan je bedrijfswagen, ook als je die zelf hebt veroorzaakt
Een voorbeeld
Je rijdt met je bestelbus tegen een stilstaande auto en de hele voorkant ligt daardoor in de prak.
De verzekering
WA + Volledig Casco

4. Diefstal uit je auto of bus

"Een bouwondernemer heeft al snel voor duizenden euro's aan gereedschap in zijn bus zitten. Stel dat er wordt ingebroken of er ontstaat schade tijdens het transport, dan ben je met een Transportverzekering Eigen Vervoer gedekt", aldus Lokhorst. Je kunt bij deze verzekering opgeven wat je vervoert en daar vervolgens een bedrag aan toekennen. Bijvoorbeeld: €5000 aan gereedschappen.
Het risico
Gereedschap en andere spullen worden uit je bedrijfswagen gestolen
Een voorbeeld
Aan het einde van de werkdag merk je dat de deur van je bus is opengebroken. Al je dure gereedschap is verdwenen.
De verzekering
Transportverzekering Eigen Vervoer

5. Medewerker raakt gewond (in jouw bedrijfswagen)

"Deze verzekering keert de schade uit die bestuurders en inzittenden oplopen. De schuldvraag is daarbij niet relevant", aldus Lokhorst. "We adviseren deze verzekering altijd af te sluiten als je mensen op de loonlijst hebt staan die met bedrijfswagens de weg op gaan." Je kunt een schade-inzittendenverzekering afsluiten bij de Zakelijke autoverzekeringen van Interpolis ZekerVanJeZaak®.
Het risico
Een medewerker raakt tijdens werktijd in een bedrijfsauto betrokken bij een aanrijding.
Een voorbeeld
Drie personeelsleden zijn in één van jouw bedrijfsbusjes op weg naar een klus. De bestuurder let niet goed op en ramt een andere auto. Er raken meerdere mensen gewond.
De verzekering
Schade-inzittendenverzekering
Bekijk de zakelijke autoverzekeringen

6. Medewerker raakt gewond (in eigen auto)

"Veroorzaakt een medewerker onder werktijd als bestuurder van zijn eigen voertuig een ongeval, met letsel tot gevolg? Dan kun je daarvoor als werkgever aansprakelijk worden gesteld. Veel ondernemers weten dat niet.” “Met de Werkgeversaansprakelijkheid Motorrijtuigen (de zogeheten WEGAM-verzekering) dek je dit risico af. Let wel: de dekking geldt alleen als het kentekenbewijs van het motorrijtuig niet op naam van jouw bedrijf staat." Deze verzekering is zeer relevant als jouw medewerkers in een zakelijke leaseauto rijden. Zo ben je als werkgever gedekt, mochten zij onderweg brokken maken. "Als ondernemer kun je de eigenaar van het voertuig adviseren om daar bovenop een SVI af te sluiten, een schade-inzittendenverzekering. Je kunt deze als werkgever eventueel vergoeden. De verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een SVI ligt echter bij de eigenaar van de auto zelf."
Het risico
Een medewerker raakt tijdens werktijd met z'n eigen auto betrokken bij een ongeval.
Een voorbeeld
Op jouw verzoek haalt een medewerker in zijn eigen auto een pakketje op bij het postkantoor. Op de terugweg raakt hij betrokken bij een ongeval met een whiplash tot gevolg.
De verzekering
Werkgeversaansprakelijkheid Motorrijtuigen (+ een schade-inzittendenverzekering door eigenaar van het voertuig).

Aanvullende opties:

Pechhulp

Op een lekke band of lege accu zit niemand te wachten. Toch komt het wel voor. Met een pechhulpverzekering krijg je meteen hulp en wordt vervangend vervoer geregeld.

Rechtsbijstand

Geen zin in al dat regelwerk als je betrokken bent geraakt bij een ongeluk? Met een rechtsbijstandsverzekering leg je dit gedoe bij je verzekeraar.

Lees meer over de Zakelijke rechtsbijstandsverzekering

Zakelijke autoverzekering

Met een zakelijke autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto. En als je wilt ook voor schade aan je bedrijfsauto zelf. Wil je zelf online een verzekering afsluiten of heb je behoefte aan advies op maat? Bij Rabobank ben je aan het juiste adres.