Zo financier je een zakelijke auto of bestelauto

Heb je binnenkort een zakelijke auto of bestelauto nodig? Er zijn verschillende manieren om dit voertuig te financieren. We zetten de vijf meest gangbare mogelijkheden voor je op een rij.

Uitlegvideo: je auto van de zaak financieren

In de video vertellen Erwin en Melike je alles over de financieringsopties voor het aanschaffen van zakelijke auto of bestelbus. Twijfel je over elektrisch? Ook daar ontdek je meer over.

Auto van de zaak financieren met eigen geld

1. Zakelijke auto kopen met eigen geld

Je gebruikt geld van je zakelijke rekening om het hele aanschafbedrag in één keer te voldoen.

Waarom interessant?

Kopen met eigen geld is en blijft de goedkoopste optie die bestaat. Je betaalt zo namelijk geen huur of rente. Je schrijft zelf af en de betaalde btw komt weer retour bij de aangifte van de omzetbelasting. De investeringsaftrek geldt alleen voor busjes en bestelauto’s en voor personenauto's die worden ingezet als taxi.

Houd hier rekening mee

"Je vermogen komt vast te zitten in het voertuig. Je kunt dat dus niet meer gebruiken voor het betalen van rekeningen of het financieren van groei", aldus Ralf Heijmans, Asset Manager van de Rabobank.

"Vraag je daarom eerst af: kan ik ook zonder dit geld nog steeds aan mijn dagelijkse financiële verplichtingen voldoen? Of heb ik het bedrag binnenkort nodig als werkkapitaal? Met eigen middelen een zakelijke auto aanschaffen kan de groei van je bedrijf remmen."

Auto van de zaak financieren met financial lease

2. Zakelijke auto financial leasen

Bij financial lease sluit je in feite een lening af voor een zakelijke auto of bestelbus. Wel wordt het voertuig meteen jouw eigendom, dus je betaalt niet voor niets. Vergelijk het wat dat betreft met een hypotheek op een huis. De bank of leasemaatschappij heeft een pandrecht op het voertuig.

Waarom interessant?

Omdat je vanaf dag één economisch eigenaar bent van de bedrijfswagen, profiteer je meteen van de fiscale voordelen. Zo mag je het voertuig gedurende de looptijd van het leasecontract afschrijven, veelal met een maximale periode van vijf jaar. De btw kun je terugvorderen en de rente is aftrekbaar.

De investeringsaftrek geldt - net als bij kopen uit eigen zak - voor busjes en bestelauto’s en voor personenauto's die voor taxivervoer worden ingezet.

"Doordat je de aanschafwaarde van de auto in maandelijkse termijnen terugbetaalt, heb je meer financiële ruimte. Dit effect wordt groter als je meerdere voertuigen aanschaft", aldus Heijmans. "Je werkkapitaal blijft in stand om de groei van je bedrijf te financieren, bijvoorbeeld om nieuwe medewerkers aan te nemen."

Houd hier rekening mee

Naast de maandelijkse aflossing betaal je als ondernemer rente. Daarnaast bestaat de kans dat je bedrijfswagen sneller in waarde afneemt dan je van tevoren misschien hebt ingeschat. Dit risico is voor eigen rekening. Je bent bovendien zelf verantwoordelijk voor zaken als onderhoud, reparaties en eventuele schade.

Denk van tevoren goed na te denken over de looptijd van het leasecontract. Wil je de lease bijvoorbeeld eerder aflossen, omdat je je oog hebt laten vallen op een andere auto? Niet bij iedere dealer of leasemaatschappij is dat mogelijk. Bij Rabobank kan dit wel, maar ben je in de meeste gevallen wel een vergoedingsrente verschuldigd.

Je financial lease berekenen of meer weten?

Kies 'bedrijfsmiddel' en bereken direct de geschatte kosten per maand.

Auto van de zaak financieren met operational lease

3. Operational lease

Bij operational lease word je geen eigenaar van de bedrijfswagen. Je huurt het voertuig voor een periode die je van tevoren met elkaar afspreekt en betaalt daarvoor elke maand een bedrag. Deze vorm is het beste te vergelijken met huur.

Netto operational lease

Je kunt na afloop van de looptijd wel eigenaar worden van de bedrijfswagen en je betaalt zelf alle bijkomende kosten, zo als onderhoud en reparatie.

Full service operational lease

Je kunt na afloop van de looptijd geen eigenaar worden van de bedrijfswagen en sluit een contract af waarin alle extra kosten zijn opgenomen. Na afloop van de looptijd lever je de bedrijfswagen in bij de leasemaatschappij.

Waarom interessant?

Van verzekeringen tot onderhoud, winterbanden, schades en zelfs de brandstof. Full operational lease is er voor ondernemers die helemaal ontzorgd willen worden. Het is de meest uitgebreide vorm van leasen. Je kiest hiermee duidelijk voor het gemak en bent vrij van risico's.

Hoeft het zo uitgebreid niet, maar wil je ook niet het risico lopen dat de auto snel minder waard wordt? Dan is netto operational lease een serieuze optie. Je kunt met deze variant namelijk zelf kiezen: neem ik de auto uiteindelijk over of lever ik die na afloop van het leasecontract weer in?

Houd hier rekening mee

Al die service is mooi, maar kost ook geld. Operational lease is de duurste vorm van leasen. Zeker als je voor full service operational lease kiest. "En omdat de auto niet op de balans komt te staan, profiteer je niet van fiscale voordelen. Verder ben je verplicht om naar een door de leasemaatschappij aangewezen autogarage te gaan voor onderhoud en reparatie", vertelt Heijmans.

Bij full operational lease krijg je ook te maken met het vooraf afgesproken aantal kilometers dat je ieder jaar mag rijden. Ga je daar overheen? Dan moet je - je raadt het al – extra betalen.

Auto van de zaak huren

4. Zakelijke auto huren

Je huurt de zakelijke auto voor een paar dagen, weken of (heel soms) maanden en betaalt een van tevoren afgesproken bedrag. Een beetje een vreemde eend in de bijt, want we beschouwen huur doorgaans niet als een financieringsoptie.

Waarom interessant?

Heb je maar voor even een zakelijke auto nodig? Dan is huren wellicht een aantrekkelijke optie. Ga maar na. Je weet precies wat het kost en hoeft je geen zorgen te maken over verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en eventuele schades. Want die worden gedekt. Je zit bovendien niet vast aan een lang contract.

"En omdat je niet de economische eigenaar wordt, krijg je ook niet te maken met de onvermijdelijke waardedaling van het voertuig. De kosten voor huur zijn bedrijfskosten en dus fiscaal aftrekbaar", aldus Heijmans.

Houd hier rekening mee

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het huren van een auto, bestelauto of bedrijfsbusje. Met stip de belangrijkste: de kosten. Huren is voor de korte periode waarin je gebruik maakt van de auto relatief duur, als je dat vergelijkt met leasen bijvoorbeeld. Na afloop van de huurtermijn moet de auto weer terug en heb je nergens recht op.

Auto van de zaak door middel van een mixed financiering

5. Mixed financiering

Je betaalt de bedrijfswagen deels met eigen geld en deels met financial lease.

Waarom interessant?

"Door een deel van het aanschafbedrag uit eigen zak te financieren, komen de maandlasten lager uit", aldus Heijmans. "Wij horen van ondernemers die hiervoor kiezen dat zij zich daar prettig bij voelen."

Deze optie wordt veel toegepast door ondernemers die hun bestaande auto willen inruilen. Dat werkt zo: stel dat de waarde van dit je voertuig € 10.000 bedraagt. De nieuwe bedrijfswagen die je op het oog hebt kost € 30.000. De eerste € 10.000 komt dan uit de inruil (eigen zak dus) en voor de resterende € 20.000 sluit je een leasecontract af.

Houd hier rekening mee

Wat geldt voor 'kopen met eigen middelen, is ook bij deze keuze van toepassing: het bedrag dat je zelf financiert, zit vast in het voertuig. Je kunt dit geld niet meer voor andere activiteiten gebruiken. Denk aan het vergroten van je werkkapitaal of investeringen die nodig zijn om je bedrijf verder te laten groeien.

Grip op je maandbedrag

phone

Hulp nodig?