Twee medewerkers in overleg over onderdeel van machine

De economische levensduur van een machine: hoe zit dat precies?

Investeer je in een machine of voertuig? Dan zal de financier in veel gevallen naar de economische levensduur kijken. Aan de hand van vijf vragen leggen we je uit hoe dat werkt.

Jasper Brits

1. Wat is het verschil tussen de technische en de economische levensduur van een bedrijfsmiddel?

Wanneer je de term economische levensduur gebruikt, dan gaat het over de maximale tijd waarin een object - of het nu gaat om een heftruck of een kopieerapparaat – economisch verantwoord kan worden gebruikt. “Hoe lang kun je er rendabel mee uit de voeten? Hoe lang wegen de opbrengsten bij gebruik op tegen de kosten? In de praktijk gaat het heel vaak over een verhaal van rendement versus efficiency”, vertelt Jasper Brits van de Rabobank.

Bij technische levensduur gaat het om de vraag: wanneer is een product fysiek op? Wanneer valt de machine of tractor uit elkaar en is er eigenlijk geen reparatie of onderhoud meer mogelijk om het bedrijfsmiddel in een bepaalde werkbare staat terug te brengen?

2. Hoe kijken financiers hiernaar?

Eigenlijk kijken financiers vooral naar de economische levensduur van het bedrijfsmiddel. “Als bank willen we niet dat de ondernemer een te lange leaseperiode krijgt aangeboden. Dat hij langere tijd moet betalen dan hij zijn geld kan verdienen met de machine. Daar is een ondernemer nu eenmaal niet bij gebaat”, aldus Brits.

Ook voor de bank is het van belang dat de looptijd van de financiering is afgestemd op de economische levensduur. Bij leasen geldt de machine, het apparaat of het voertuig namelijk als onderpand. En dat onderpand heeft waarde zolang het bedrijfsmiddel economisch rendabel is.

3. Hoe wordt zo’n economische levensduur ingeschat?

Volgens de spelregels van lease zijn er twee partijen die daar iets zinnigs over kunnen zeggen: de leverancier en de financier, bijvoorbeeld Rabo Lease. Zo’n economische levensduur is van meerdere factoren afhankelijk, benadrukt Brits. “Neem een draaibank. Als die gemiddeld maar drie uur per dag wordt ingezet, is er sprake van een heel ander slijtpatroon, maar ook verdienmodel, dan wanneer zo’n machine de klok rond ingezet wordt.”

Uitgangspunt van de Rabobank is dat de economische levensduur die de leverancier aan de machine stelt leidend is. Daarbij wordt rekening gehouden met gemiddeld gebruik. De meeste looptijden liggen tussen de twee en acht jaar. Een enkele keer gaat het om tien tot twaalf jaar, maar langer dan dat is uitzonderlijk.

1- Vrijwel alle machines zijn te leasen

4. Heb je daar als gebruiker dan helemaal niks over in te brengen?

Gelukkig wel. Want stel nu eens dat je als ondernemer gebaat bent bij een langere looptijd. Langer nog dan de gemiddelde economische levensduur van de machine zelf. Zo kun je de uitgaven van de investering beter spreiden en dat is gunstig voor je werkkapitaal.

In zo’n geval is het belangrijk om te laten zien hoe je het bedrijfsmiddel gaat inzetten. Wanneer het gaat om slechts één shift per dag, dan kan dat in overleg met de Rabobank leiden tot een verlenging van de ingeschatte economische levensduur. “We kijken dus niet enkel naar de standaard economische levensduur die de leverancier heeft vastgesteld. In overleg is er echt wel het één en ander mogelijk.”, zegt Brits.

5. Maar hoe werkt het met gebruikte bedrijfsmiddelen? Kun je die met deze spelregels nog wel financieren met lease?

Jazeker. Het leasen van gebruikte bedrijfsmiddelen gebeurt zelfs steeds vaker. “Jaren kun je bij voertuigen vertalen naar kilometerstanden en bij productiemiddelen naar gedraaide uren. Stel dat na acht jaar nou blijkt dat een machine er nog maar 1000 uur heeft opzitten. Veel minder dan het gemiddelde gebruik. Dan is dat een prima basis voor een goed gesprek over de mogelijkheden”, aldus Brits.

Zo komen de werelden van economische levensduur en gebruikte bedrijfsmiddelen samen. In overleg met de Rabobank blijkt er heel vaak dus toch iets mogelijk.

“Daarnaast kennen we ook legio voorbeelden van ondernemers die een relatief oud gebruikt bedrijfsmiddel konden leasen na fatsoenlijk onderhoud of een complete revisie. Daarmee kreeg de machine een tweede leven en konden wij alsnog een passende financiering aanbieden”, zegt Brits.

Investeren in een machine, apparaat of voertuig?

Je kunt bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde vanaf € 5.000 leasen. Met Rabo Lease wordt de machine of het transportmiddel van jou zonder dat je in één keer een grote uitgave hoeft te doen.

Bereken maandbedrag
Lees meer