Nijland Recreatietechniek

Golfkarren: in een oogwenk van 0 naar 300

Zijn klanten vroegen om golfkarren. Henri Nijland greep die kans met beide handen aan, schaalde zijn businessmodel razendsnel en exploiteert nu zo’n 300 karretjes. “Dit was nooit gelukt zonder lease."

Henri Nijland

Ondernemer: Henri Nijland
Bedrijf: Nijland Recreatietechniek
Wat: producten en diensten voor recreatief en persoonlijk vervoer
Sinds: 2004
Aantal medewerkers: 6 vast en 2 voor de pieken en aparte projecten

Wel eens een huisje geboekt bij Center Parcs of Landal GreenParks? Grote kans dat je daar de producten van Henri Nijland bent tegengekomen. Zijn bedrijf, Nijland Recreatietechniek, levert segways, waterfietsen, elektrische scooters en kleine bootjes aan tal van recreatieparken in ons land.

“De producten blijven ons eigendom”, vertelt Nijland. “Het zijn de parken zelf die de verhuur aan gasten regelen. Aan het einde van de maand delen we de opbrengsten in de verhouding die we van tevoren hebben afgesproken.”

Vraag naar golfkarren

Het is een businessmodel waarmee het bedrijf uit het Overijsselse Heeten flink heeft kunnen groeien. Ieder jaar, zo tegen het einde van het lange zomerseizoen, maakt Nijland een rondje langs de recreatieparken. Zo kwam een aantal jaren geleden de vraag of zijn bedrijf voor het seizoen erop ook golfkarretjes zou kunnen leveren.

5.000 tot 8.000 euro per karretje

“Ik zag meteen de mogelijkheden”, vertelt hij. “Maar tegelijkertijd was het een flinke uitdaging om het financieel voor elkaar te krijgen. Golfkarretjes zijn een kapitaalintensief product. Een nieuw exemplaar kost al gauw 5.000 tot 8.000 euro. Praat je over dertig tot vijftig karretjes, dan gaat het voor een mkb-ondernemer als ik om een flinke investering.”

“Door voor lease te kiezen, konden we veel eerder aan de stijgende vraag voldoen.”

Samenwerking met Center Parcs

Tijdens het gesprek met de Rabobank kwam financial lease al snel als financieringsoplossing op tafel. Nijland zag het wel zitten en besloot om Center Parcs bij de deal te betrekken. Het is zijn grootste klant. “Ik ben met ze om tafel gegaan, heb ze uitgelegd wat ik van plan was en zij schaarden zich gelukkig achter de constructie. Center Parcs is een A-merk. Voor de bank was dit dan ook een belangrijk signaal. Het zorgde voor zekerheid.”

Razendsnel opschalen

De leaseovereenkomst blijkt een schot in de roos, want de golfkarren die Nijland Recreatietechniek biedt, worden al snel een hit. Het bedrijf exploiteert er inmiddels zo’n 300 bij recreatieparken verspreid over Nederland, België en Duitsland. 

“Dit was nooit gelukt zonder lease. Het gaat jaarlijks om een paar honderdduizend euro. Zoveel geld zit simpelweg niet in mijn broekzak. Door voor deze manier van financieren te kiezen, konden we veel eerder aan de stijgende vraag voldoen en hebben we het product razendsnel kunnen opschalen.”

Nijland Recreatietechniek

Tweede leven voor de karretjes

Zijn klanten, de recreatieparken, zorgen zelf voor een optimale verhuuromgeving en de zogeheten eerstelijns verzorging. Dan gaat het om het opladen van de accu, het zorgen voor voldoende bandenspanning en het schoonmaken van de karretjes. Voor storingen heeft Nijland een eigen servicedienst die gegarandeerd binnen twee dagen op de stoep staat. Ook in het hoogseizoen. 

“De karretjes worden intensief gebruikt en gaan vier jaar mee. Zo lang duurt ook ons leasecontract. We halen ze dan terug naar de werkplaats in Heeten of Venlo waar ze worden gerefurbished. Vervolgens hebben we twee mogelijkheden: de golfkarren gaan opnieuw in de verhuur of krijgen een tweede leven als autootje voor een facilitaire dienst.”

Financieel in control

Met de Rabobank heeft Nijland afspraken gemaakt over het maximale leasebedrag per maand. Zo blijft hij financieel altijd in control en wordt hij niet overvallen door maandlasten die zijn bedrijf eigenlijk niet aan kan. “We voeren daarover ieder jaar overleg”, vertelt hij. “Want als zich een nieuwe kans voordoet, dan wil je die natuurlijk het liefst grijpen. Mits dat financieel verantwoord is uiteraard.”

Jouw business opschalen?

Rabo Lease stelt je in staat aan snel stijgende vraag te voldoen. Je investeert in bedrijfsmiddelen, zoals machines of voertuigen, zonder dat je ineens een grote uitgave hoeft te doen. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bereken maandbedrag
Lees meer