Vlasman sloopbedrijf

Zo investeert deze ondernemer in zwaar materieel

Enorme kranen. Gigantische sloophamers. Ondernemer Richard Vlasman investeert miljoenen in machines die even indrukwekkend als kostbaar zijn. Zijn voornaamste uitdaging: de groei financieren zonder dat zijn cashflow in gevaar komt. Lees hoe Rabo Lease hem hierbij helpt.

Richard Vlasman

Ondernemer: Richard Vlasman
Bedrijf: Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken b.v.
Wat: Sloopwerken, asbestsanering, boren & zagen, het koppensnellen van funderingspalen en bodemsanering
Aantal medewerkers: ruim 100
Omzet: ca. €23 miljoen

Betonscharen en sloophamers

Vlasman heeft veel zwaar materieel in huis. “Dan moet je denken aan een stuk of 25 kranen die vooral worden ingezet voor sloopwerkzaamheden, zoals oude flats en bedrijfshallen”, vertelt de oprichter van het bedrijf uit Alphen aan den Rijn. “Een grote kraan kost al gauw 200.000 tot 2 miljoen euro. Aan die kranen hangen dan weer betonscharen of sloophamers. Soms is de equipment nog duurder dan de kraan zelf.”

Daarnaast heeft het bedrijf zo’n dertien vrachtwagens en tachtig busjes op de weg rijden. Om al die investeringen mogelijk te maken, kiest Vlasman al jarenlang voor financial lease. Een constructie die hem de mogelijkheden biedt om verder te groeien.

Meer grip op het werkkapitaal

“We hebben de afgelopen jaren zeker 20 miljoen euro in materieel geïnvesteerd. Zo’n bedrag betaal je niet zomaar even uit eigen zak. Dat geld hebben we gewoon niet. Door te leasen kunnen we deze kapitaaluitgifte spreiden. Zo blijven we financieel gezond”, aldus Vlasman. Had hij de bedragen voor al die machines in één keer moeten betalen, dan had hij al veel eerder op de rem moeten trappen.

Voldoende werkkapitaal. Het is voor elke ondernemer belangrijk. En helemaal wanneer je, zoals Vlasman, actief bent in een sector waar het snel om grote bedragen gaat. “We hebben voldoende werkkapitaal nodig om onze groei te kunnen financieren. We zetten zo’n 23 miljoen euro om. Stel dat we 20 procent groeien, dan heb ik voor komend jaar zeker 3 miljoen euro aan cashflow nodig om alle crediteuren op tijd te kunnen betalen.”

Geen externe investeerder aan boord

Jaren geleden heeft Vlasman nog wel eens overwogen om bij een externe investeerder op de deur te kloppen. Met dat geld zou hij dan onder meer nieuwe machines kunnen kopen. Nu terugkijkend is de ondernemer blij dat hij die keuze destijds niet gemaakt heeft.

“Dan ben je al snel geen eigen baas meer in je bedrijf. Zo’n externe investeerder kan bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe kraan tegenhouden, terwijl je zelf juist vindt dat die nodig is. Nu hebben we alle vrijheid om te kunnen ondernemen.”

“Met financial lease ben je echt eigenaar van het bedrijfsmiddel. Je leent het niet, het is van jou.”

Profiteren van afschrijvingskosten

Ga ik voor financial of operational lease? Die keuze had Vlasman destijds al snel gemaakt. “Ik heb onze machines en voertuigen graag op de balans. Dan zijn ze ook echt van ons en kunnen we profiteren van afschrijvingskosten.”

“Maar misschien nog wel belangrijker: het is de leaseconstructie waar ik me goed bij voel. Met financial lease ben je namelijk ook echt eigenaar van het bedrijfsmiddel. Je leent het niet, het is van jou. Ik ben van boerenafkomst, misschien heeft dat er iets mee te maken.”

Bepalen van de looptijden

Net als elke ondernemer die gaat leasen, moet Vlasman keuzes maken voor wat betreft de looptijd. En ook daarvoor geldt: het is maar net wat bij je past. Kun je de investering in een beperkt aantal termijnen doen of kies je voor meer spreiding en dus ook lagere maandlasten? Wel geldt dat een looptijd nooit langer kan zijn dan de economische levensduur van een bedrijfsmiddel.

Richard Vlasman heeft hiervoor een gepaste oplossing gevonden “Voor busjes en vrachtwagens houden we steeds 36 maanden aan, oftewel drie jaar. We kunnen dit dragen en zijn dan relatief snel van de kosten af.”

Voor het sloopmateriaal als kranen, sloophamers en betonscharen hanteert de ondernemer een wat langere looptijd. Meestal zo’n vijf jaar. Dat heeft te maken met het prijskaartje dat aan dit soort bedrijfsmiddelen hangt, dat loopt al snel in de tonnen. Op deze manier kan Vlasman de kosten beter spreiden en profiteren van lagere maandlasten.

“De economische levensduur van deze machines ligt zo rond de acht jaar. Zo kunnen we er na een leaseperiode van 60 maanden gemiddeld nog een paar jaar gebruik van maken.”

Zelf investeren in machines?

Je kunt machines met een aanschafwaarde vanaf € 5.000 leasen. Met Rabo Lease wordt de machine of het transportmiddel van jou zonder dat je in één keer een grote uitgave hoeft te doen.

Bereken maandbedrag
Lees meer