Twee ondernemers sluiten een leasecontract af bij de bank

Je leasecontract regelen: wordt het de bank of de leverancier?

De knoop is doorgehakt. Je wilt die machine gaan leasen. Grote kans dat de dealer je een panklaar leaseaanbod doet. Maar kijk ook eens wat je eigen bank je te bieden heeft. Vier redenen om lease via je bank te regelen.

1. Keuzevrijheid

Als ondernemer heb je graag de vrijheid om te kiezen. Leasen bij de bank betekent dat je die vrijheid krijgt. Zo ben je niet gebonden aan een bepaald merk of type machine van een dealer of leverancier. Wie leaset via een bank is helemaal vrij in het maken van deze keuzes.

Dat geldt ook voor zaken als de verzekering en het onderhoud. Veel dealers en leveranciers bieden bij het leasecontract hun eigen, verplicht af te nemen pakket. Wanneer je bij een bank leaset, dan staat het je vrij om bij de partij van jouw eigen voorkeur een verzekering of onderhoudscontract af te sluiten. Je kunt dus zelf op zoek naar de beste verzekering, met de voordeligste premie of meest uitgebreide dekking.

Leasen bij een bank betekent overigens dat je het onderhoudscontract van de machine, het transportmiddel of apparaat nog steeds gewoon bij de leverancier of dealer kan onderbrengen. Wellicht heb je je eigen mensen of een vertrouwd adres. Daar kun je dan gewoon gebruik van blijven maken.

One stop shop - Betalen & ontvangen, financieren, verzekeren

2. One-stop-shop

Een rekening-courant, de hypotheek op een pand, een verzekering of zakelijke lening. Veel ondernemers hebben al een langere relatie met hun bank en daar in de loop der jaren meerdere producten ondergebracht. Zo regel je als ondernemer al je financiële zaken op één plek. Dat biedt overzicht en voelt vertrouwd.

3. Minder rompslomp

Dat je tientallen documenten zou moeten aanleveren. Dat je een wirwar aan cijfers moet laten zien. Dat er tal van mailtjes en telefoontjes mee gemoeid zijn. Dat je weken, soms wel maanden bezig bent om zo’n leasecontract rond te krijgen.

Het is een schrikbeeld voor heel wat ondernemers die nog niet zo bekend zijn met het fenomeen financial lease. Het idee dat het veel tijd en energie kost om de aanvraag te regelen. Maar dat is een misvatting. Zo kun je online je maandbedrag binnen een minuut berekenen. En als klant van de Rabobank kun je direct een offerte aanvragen.

In tegenstelling tot een dealer of leverancier heeft de bank vrijwel alle noodzakelijke informatie namelijk al. Je financiële achtergrond, de statutaire gegevens en kredietwaardigheid zijn er bekend. Zo kun je je aanvraag met een paar klikken en binnen het tijdsbestek van één kopje koffie al regelen.

Looptijd leasecontract

4. Keuze in looptijden

Hoe langer de looptijd in het leasecontract, hoe lager de maandlasten. Met name voor ondernemers die hun werkkapitaal regelmatig flinke schommelingen zien maken, zijn lage kosten heel belangrijk.

Over het algemeen kun je stellen dat dealers en leveranciers meer geneigd zijn om in hun contracten kortere looptijden op te nemen. De reden daarvoor is simpel: zo’n partij is vaak niet zo bekend met jouw achtergrond en kent dus ook je risicoprofiel minder goed. Contracten met langere looptijden worden nu eenmaal als iets risicovoller beschouwd.

Met jouw bank heb je vaak al een wat langere relatie. Ze kennen er je financiële geschiedenis en kunnen dus goed inschatten of het opnemen van een langere looptijd financieel verantwoord is. Met Rabo Lease kun je meestal uit verschillende looptijden kiezen, variërend van twee tot acht jaar. De looptijd is echter nooit langer dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel.

Investeren met Rabo Lease?

Bereken maandbedrag
Lees meer