Financial lease: hoe kan je je maandbedrag verlagen?

Bij financial lease betaal je een vast bedrag per maand. Op de hoogte hiervan heb je voor een deel zelf invloed. Hieronder leggen we je uit op welke manieren je je maandbedrag kunt verlagen.

Rekenvoorbeeld financial lease

LeasebedragLooptijdRenteEigen inbrengSlottermijnMaandbedrag
€ 25.00048 maanden5,5%--€ 579
€ 25.00048 maanden5,5%€ 5.000-€ 463
€ 25.00060 maanden5,5%--€ 475
€ 25.00048 maanden5,5%-€ 2.500€ 532

De rente en maandlasten zijn indicatief.

1. Breng eigen geld in

Met financial lease kun je 100 procent van het aanschafbedrag van een machine of transportmiddel financieren. Minder kan ook. Kies je ervoor een deel van het aankoopbedrag uit eigen middelen te betalen, dan is het totale leasebedrag lager. Zo verlaag je de maandelijkse aflossing én de rente die je betaalt.

2. Kies een langere looptijd

Hoe langer de looptijd van financial lease, hoe meer de aflossing wordt uitgesmeerd. De maandelijkse aflossing wordt zo lager. De consequentie is wel dat je over de volledige looptijd van de lease meer rente betaalt.

Bedenk wel: bij financial lease kun je de looptijd niet eindeloos verlengen. De leaseperiode is nooit langer dan de economische levensduur van de machine of het transportmiddel. Om die economische levensduur te bepalen, kijken onze specialisten naar de waarde van het bedrijfsmiddel en schatten ze hoe deze waarde door de tijd heen afneemt.

3. Kies voor een slottermijn

Je kunt ervoor kiezen om de machine of het transportmiddel in de leaseperiode niet helemaal af te lossen. Aan het einde staat er dan nog een bedrag open: de slottermijn. Dit bedrag moet je binnen één maand na het aflopen van de leaseperiode betalen.

Als je kiest voor een slottermijn, is het maandbedrag lager. Uiteindelijk betaal je voor de lease een hoger totaalbedrag, omdat de nog openstaande schuld gedurende de looptijd hoger is en je daarover rente betaalt.

Wil je de machine of het voertuig aan het einde van de leaseperiode vervangen, dan kan het interessant voor je zijn om een slottermijn te kiezen. Je verkoopt het gebruikte bedrijfsmiddel en met de opbrengst betaal je de slottermijn. Vervolgens schaf je een splinternieuw model aan, dat je natuurlijk ook weer kunt leasen.

De kosten van financial lease

De kosten van financial lease hangen niet alleen van de drie bovenstaande factoren af. Er zijn ook factoren waar je geen of slechts beperkte invloed op hebt. Onze inschatting van je kredietwaardigheid, bijvoorbeeld. Of de rentestand.

Zakelijk financieren - Lease

Benieuwd wat financial lease jou zou kosten?

Bereken het in 1 minuut

Lees meer over de tarieven voor financial lease