Man kijkt op smartphone terwijl auto elektrisch wordt geladen

Elektrisch rijden, welke financiële voordelen levert dat op?

Met een elektrische auto stoot je per saldo 35% tot 55% minder CO2 uit dan met een vergelijkbaar benzinevoertuig. Vanuit milieuoogpunt bekeken is elektrisch rijden dus zeker interessant. Maar geldt dat inmiddels ook voor je portemonnee? We spraken erover met Meindert Schut en Wouter Karssen, presentatoren van de BNR Nationale Autoshow.

Elektrische auto bij laadpunt

Na het lezen van dit artikel weet je

wat de bijtelling betekent voor je portemonneehoe het zit met de gebruikskosten van een elektrische autohoe de waarde van een elektrische auto zich ontwikkelt

Elektrische auto van de zaak leasen?

Bereken je maandbedrag Vraag offerte aan

Bijtelling

Ondernemers stellen Schut regelmatig de vraag of het al financieel aantrekkelijk is om over te stappen op elektrisch rijden. Daarop antwoordt hij met een volmondig ‘ja’. "In ieder geval wel als je per jaar meer dan 500 privékilometers maakt. En dat doen de meeste zakelijke leaserijders”, aldus Schut.

“Rijd je namelijk meer dan 500 privékilometers, dan krijg je te maken met de bijtelling. Dit percentage van de cataloguswaarde moet je bij je belastbare inkomen optellen."

Bijtelling in 2020

22%: de bijtelling voor benzinevoertuigen.
8%: de bijtelling voor volledig elektrische auto's met een cataloguswaarde tot € 45.000. Voor het bedrag daarboven betaal je 22%.

Wat dat in de praktijk betekent? Hier is een rekenvoorbeeld voor een leaseauto ter waarde van € 40.000:

Leaseauto op benzineElektrische leaseauto
Bijtellingspercentage: 22%Bijtellingspercentage: 8%
Bijtelling: € 8.800Bijtelling: € 3.200
Belastingtarief: 37,35%Belastingtarief: 37,35%
Extra belasting: € 3.286,80/jaarExtra belasting: € 1195,20/jaar

"Let wel: sinds 1 januari 2020 geldt het bijtellingspercentage van 8% voor volledig elektrische auto's tot maximaal € 45.000 van de catalogusprijs. Over het bedrag daarboven betaal je 22%. Dit wordt ook wel de Tesla-tax genoemd", zegt Karssen.

Lees meer over bijtelling Bijtelling voor elektrische auto’s: de belangrijkste regels en ontwikkelingen

BPM en wegenbelasting

Koop of lease je in Nederland een nieuwe auto? Dan betaal je ook BPM: de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen. Het is een wat ingewikkelde rekensom, op basis van de CO2 die jouw voertuig uitstoot. Op de website van de Belastingdienst kun je dit zelf uitrekenen.

"Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld van BPM. Ook dat is een fiscaal voordeel. Daarnaast betaal je nul euro wegenbelasting", aldus Schut. En daarmee zijn we bij de gebruikskosten van de elektrische auto aangekomen.

Kosten voor gebruik

De elektrische auto is pas een aantal jaar op de markt. De kosten voor het gebruik zijn daarom nog niet helemaal bekend. "Wel kun je veilig aannemen dat de onderhoudskosten minder hoog zijn dan bij een traditionele auto met een verbrandingsmotor", vertelt Schut. "Bij een elektrische auto zijn die ongeveer 35% lager. Dat komt doordat er minder onderdelen in zo'n auto zitten."

Dit is overigens gemeten bij een gemiddelde van 8.000 kilometer per jaar. Hoe dat is wanneer je 30.000 kilometer rijdt, is volgens Schut nog niet goed onderzocht.

Waardevermindering

Als leaserijder krijg je waarschijnlijk geen probleem met de levensduur van de accu. Hoe lang die het volhoudt, is niet helemaal bekend. Een Frans onderzoeksinstituut houdt het op een periode tussen vijf en twintig jaar.

"De mate waarin de accu nog goed werkt, zou wel bepalend kunnen worden voor de restwaarde. Ik denk dat de verwachte levensduur van de accu daar zelfs een belangrijke rol in gaat spelen", zegt Schut.

Vraag naar tweedehands stijgt

Met de restwaarde van elektrische auto’s gaat het volgens Schut de goede kant op. "Twee jaar geleden betaalde je voor een tweedehands Nissan Leaf € 12.000, nu is dat voor een vergelijkbaar model met dezelfde kilometerstand al € 18.000. De vraag stijgt en dat is gunstig voor de waardevastheid van je auto."

Overweeg je een elektrische auto aan te schaffen?

Natuurlijk kun je hem bij ons leasen. Met Rabo Lease spreid je de aanschafkosten van je elektrische wagen. En de auto is wel van jou.

Bereken je maandbedrag
Meindert Schut en Wouter Karssen, presentatoren BNR Nationale Autoshow

Meindert Schut en Wouter Karssen presenteren iedere vrijdagmiddag op BNR Nieuwsradio de BNR Nationale Autoshow. Ze ontvangen hier prominente gasten uit de autowereld.