De Rabobank is een sterke en betrouwbare bank voor haar klanten en wil dat ook in de toekomst blijven. Daarom vergoeden wij een verantwoorde spaarrente. Lees hier meer over de hoogte van de rente en de waarde van jouw spaargeld.

Hoogte van de rente

De spaarrente kun je zien als de prijs die banken aan jou betalen om jouw spaargeld te kunnen gebruiken. Spaargeld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verstrekken van leningen aan andere ondernemers of hypotheken aan particulieren. 

De prijs van geld wordt op de financiële markt bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag en weinig aanbod is, zal de prijs stijgen en omgekeerd. Door het montaire beleid van de Europese Centrale Bank is er een ruim aanbod van goedkoop geld beschikbaar. De rente is daardoor op dit moment erg laag.

Waarde van jouw spaargeld

De waarde van jouw spaargeld is niet alleen afhankelijk van de rente. Ook de inflatie telt mee. Inflatie is stijging van het algemene prijspeil. Als de prijzen stijgen, kun je minder kopen met jouw geld. Jouw spaargeld wordt meer waard als de inflatie lager is dan de rente. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente, wordt het ongemerkt minder waard. Dat kun je zien in de grafiek hieronder. Bij de rode vlakken wordt jouw spaargeld minder waard.

Alles over spaarrentes

Europese Centrale Bank

Refirente is de naam van de marktrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze rente is de laatste jaren in stappen verlaagd naar een historisch laag niveau. Voor banken is de marktrente een belangrijke graadmeter. Wanneer deze rente daalt, is het gevolg vaak een lagere spaarrente op de spaarrekeningen.

Lees over refirente van de ECB op de website van De Nederlandse Bank

Rentes bij andere banken

De meeste banken en aanbieders verlaagden afgelopen jaren de spaarrentes. Toch zijn niet alle aanbieders van spaarrekeningen gelijk. De Rabobank is één van de sterkste banken ter wereld. Daarom kunnen wij goedkoop geld aantrekken op de geld- en kapitaalmarkt. De hoogte van deze vergoeding is een belangrijke indicator voor de hoogte van de spaarrente. 

Niet alle banken hebben deze sterke positie. Daarom is geld aantrekken voor sommige banken duurder. Zij moeten daarom ook een hogere rente te vergoeden. Andere aanbieders werken soms met tijdelijke acties om klanten of spaargeld binnen te halen. Wij zijn van mening dat hoge actierentes niet eerlijk zijn voor onze trouwe klanten.

Zelf regelen & Contact