Uitleg over de achtergronden van de huidige lage rente.

Waarom is de rente laag?

De prijs van geld wordt op de financiële markt bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag en weinig aanbod is, stijgt de prijs en omgekeerd. Door het monetaire beleid van de Europese Centrale bank is op de geld- en kapitaalmarkt een ruim aanbod van goedkoop geld beschikbaar. De rente is daardoor laag.

Waarom sparen toch nuttig is

Een veelgehoorde uitspraak is dat sparen bij lage rente weinig zin heeft. Maar sparen is nog steeds een goed idee om met weinig risico een reservepotje op te bouwen. Dat is ook de essentie van sparen: geld apart zetten dat je niet direct nodig heeft. Het is alleen praktisch onmogelijk om jouw spaargeld op basis van rendement te laten groeien, vanwege de lage rente en inflatie.

Financiële buffer

Een buffer of reservepotje is geld dat je bewaart voor onverwachte uitgaven. Je klant is te laat met betalen, je hebt onverwachte uitgaven omdat je laptop kapot is of je wilt een investering doen. Door geld op een spaarrekening te zetten, voorkom je dat je geld tekort komt of moet lenen. Voor leningen betaal je in de regel meer rente dan wat je voor spaargeld ontvangt.

Onbeperkt sparen

Je kunt niet onbeperkt sparen in jouw onderneming. Je moet een aanleiding hebben om het geld in de onderneming te houden. Daarbij kun je denken aan het aanhouden van geld om investeringen te doen. Ook het aanhouden van geld om aan betalingsverplichtingen te voldoen is een geldige reden.

Zelf regelen & Contact