Duurzaam Innovatieteam: Niets doen is geen optie

Duurzaam Innovatieteam: Niets doen is geen optie

De maatschappelijke noodzaak om duurzamer te ondernemen wordt alsmaar groter. Maar hoe word je als bedrijf toekomstbestendig? Waar moet je beginnen? En hoe pak je het aan? Het Rabobank Duurzaam Innovatieteam begeleidt ondernemers van a tot z bij dit traject en geeft advies zoals een bloemenkweker van de Buitenvaart.

Duurzaam ondernemen loont

Daniëlle Strating-Geijteman is senior consultant in het Rabobank Duurzaam Innovatieteam. Waarom een Duurzaam Innovatieteam? 'Niets doen is geen optie', antwoordt ze resoluut. 'Als Rabobank willen we toe naar een samenleving waarin bedrijven, mens en milieu hand in hand kunnen gaan, zonder elkaar te ondermijnen. Wij willen laten zien dat duurzaam ondernemen loont'. Het Duurzaam Innovatieteam werkt aan de hand van drie thema's: de energietransitie, circulaire economie en duurzame ketens. 'Daarbij kijken we ook hoe digitalisering, innovatie en robotisering kunnen bijdragen om die thema's aan te jagen', aldus Daniëlle. 'We helpen bedrijven bijvoorbeeld bij het verduurzamen van hun bedrijfspand, met het zetten van stappen naar nieuwe circulaire verdienmodellen of bij het verduurzamen van hun ketens. Daarbij ondersteunen we de klant vanaf de initiële vraag tot aan het moment dat alle verduurzamingsmaatregelen geïmplementeerd zijn'.

Duurzaamheidscertificering

Het verduurzamen van het bedrijfspand kan snel concreet gemaakt worden. 'We maken daarbij gebruik van de Rabo Vastgoed Scan. Hiermee kan per pand een indicatie gegeven worden over de te nemen verduurzamingsmaatregelen. Elke maatregel is voorzien van een financiële onderbouwing met een business case. Hieruit volgt een indicatie voor de klant van de investering, de besparing, CO2-reductie en de terugverdientijd. We werken samen met subsidieadviseurs en indien nodig regelen we de contacten met installateurs. Daarbij is het natuurlijk fijn om in huis via de collega's de financiering te kunnen regelen. Wij nemen de klant een stukje zorg uit handen, iets waar veel ondernemers behoefte aan hebben. Terwijl wij de rol van interne projectleider op ons nemen, kunnen zij zich blijven focussen op hun bedrijf en de bedrijfsvoering'. 

Ook bedrijven die overwegen hun pand te laten slopen, renoveren, of die nadenken over nieuwbouw, kunnen bij het Duurzaam Innovatieteam terecht. Daniëlle: 'Wij kunnen klanten adviseren over welke verduurzamingsmaatregelen meegenomen kunnen worden tijdens de bouw. In sommige situaties kan met bepaalde maatregelen een duurzaamheidscertificering verkregen worden, waardoor de klant na zo'n sloop, renovatie of nieuwbouw ook nog eens in aanmerking kan komen voor rentekorting via de Rabobank Impact Lening'.

Bloemenkweker Buitenvaart

Regelmatig worden bedrijven benaderd door externe partijen die het dak willen huren voor zonnepanelen, weet Daniëlle. 'Wij kunnen dan uitrekenen wat meer rendement oplevert: het dak verhuren of zelf investeren in zonnepanelen. Zo hebben we onlangs ook een bloemenkweker op bedrijventerrein Buitenvaart kunnen adviseren. Ramon van der Tol, accountmanager bij het Food & Agri Team van Rabobank Almere, heeft deze ondernemer in contact gebracht met ons, waarna wij hebben geholpen met het nemen van een beslissing. De betreffende ondernemer heeft uiteindelijk gekozen om een deel van zijn oude, leegstaande kas te verhuren aan een partij die straks zo'n vierduizend zonnepanelen op het dak gaat leggen'.

Meer weten over het Duurzaam Innovatieteam? Laat het ons weten via communicatie.almere@rabobank.nl.

Rabobank Almere, 9-12-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn