Nationale Aardappelberg Dag

Onlangs lag er op een 12 plaatsen in Nederland een aardappelberg. Zo ook in de Metropoolregio Amsterdam, te weten in Almere, Amsterdam, Haarlem en Lelystad. In Almere lag er een aardappelberg van zo’n 8.000 kilo. Aardappels die als overschot bij een boer lagen. Voor € 4,50 mochten consumenten zo veel aardappels als zij wilden in hun shopper doen. Van jong tot oud was er veel animo, van kilo’s aardappels tot een aardappel uit sympathie voor de boer. Een mooi initiatief van het Slow Food Youth Network, Too Good to Go, het platform Samen tegen voedselverspilling en de Rabobank.

Waarom we helpen

Door corona liggen er nog schuren vol frietaardappels. Honderdduizenden kilo’s liggen klaar om geconsumeerd te worden. Dit allemaal door het wegvallen van de vraag vanuit horeca, festivals en export. Als de aardappels niet worden geconsumeerd worden ze laagwaardig benut als biogas of veevoer. Hiervoor krijgt de boer een bedrag dat veelal lager is dan de kostprijs en worden er honderdduizenden kilo’s verspild. Zo gaan we verspilling tegen, stimuleren we consumenten vaker lokale producten af te nemen en ontvangt de boer een schappelijke prijs.

Wat houdt onze ondersteuning in?

Onze agrarische klanten, zoals voor Almere Boer Boon uit Zeewolde, zijn ingezet om de aardappels op locatie te leveren. Ook zetten we onze communicatiekanalen en ons netwerk in om de actie en het verhaal erachter te promoten. We dragen financieel bij uit het coöperatief fonds en tijdens de dag zelf hebben medewerkers meegeholpen op locatie. In Almere mochten bezoekers van de Aardappelbergactie gratis parkeren in de garage van de Rabotoren aan de Landdrostdreef.

Wat jij kan doen

Koop eens vaker van Flevolandse producenten. Dit kan op meerdere manieren, kijk ter inspiratie op www.supportyourlocalsnl.nl of www.lokaalvoedselflevoland.nl.

Lees wat er nog meer gebeurt in jouw omgeving